Boli cu transmitere sexuală: mergi la medic când apar simptomele!

1 2 jpg jpeg

Chlamydia, herpesul genital, gonoreea şi HPV sunt doar câteva boli cu transmitere sexuală, care afectează atât femeile, cât şi bărbaţii. Care sunt simptomele?

Persoanele care au contacte sexuale regulate şi neprotejate, eventual cu mai mulţi parteneri, sunt expuse diverselor boli cu transmitere sexuală. Unele dintre ele sunt uşor de vindecat, altele au nevoie de tratamente complexe. E important ca, la apariţia primelor simptome, persoana afectată să îşi informeze partenerul şi să îşi programeze un consult medical.

Boli cu transmitere sexuală: semne şi simptome

Una dintre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală este chlamydia, infecţie bacteriană a tractului genital. Afecţiunea poate fi dificil de detectat, deoarece în prima fază nu cauzează decât simptome puţine şi imprecise. Când acestea apar mai clar, înseamnă că au trecut deja 1-3 săptămâni de la expunere. Aceste simptome sunt: urinare dureroasă, durere în abdomenal inferior, scurgeri vaginale în cazul femeilor  sau la nivelul penisului în cazul bărbaţilor, durere în timpul actului sexual şi sângerări între cicluri la femei, dureri testiculare la bărbaţi.

Gonoreea este tot o infecţie a tractului genital, dar poate afecta şi anusul, precum şi gura, gâtul şi ochii. Semnele acestei boli cu transmitere sexuală apar la aproximativ 10 zile de la contactarea ei, dar sunt persoane care o descoperă abia după 2-3 luni. Simptomele sunt: scurgeri dense, tulburi şi cu sânge din vagin, respectiv din penis, durere sau senzaţie de arsură la urinare, peristaltism dureros, mâncărimi în zona anusului, testicule umflate şi dureroase, sângerare abundentă în timpul menstruaţiei şi sângerări între cicluri.

Extrem de contagios, herpesul genital este cauzat de virusul herpes simplex care pătrunde în corp prin mucoase sau mici răni ale pielii. Multe persoane nici nu ştiu că au această problemă de sănătate, pentru că, de multe ori, nu există semne. Când simptomele apar, primul episod este, în general, cel mai neplăcut. Unii au episoade recurente, alţii nu mai au niciodată un al doilea episod. Simptomele herpesului genital sunt: mici puncte roşii, vezicule şi chiar mici răni deschise în zona genitală, durere şi mâncărime în zona genitală, anus şi interiorul coapselor.

La nivel mondial, cea mai răspândită dintre aceste boli cu transmitere sexuală este HPV (virusul Papilloma uman), care creşte riscul femeilor de a dezvolta cancer cervical. Uneori, afecţiunea nu prezintă semne, alteori, vine cu simptome precum: negi, mici porţiuni umflate şi mâncărime în zona genitală, sângerare în timpul actului sexual. La femei, negii pot creşte în vulvă, pe pereţii vaginului, pe cervix şi pe zona dintre vagin şi anus. La bărbaţi, excrescenţele apar pe vârful penisului, scrot şi anus. Negii se pot dezvolta şi în gura sau în gâtul unei persoane care practică sex oral cu un partener infectat.

Citeşte mai multe despre bolile cu trasmitere sexuală:

Boli sexuale care pot pune sarcina în pericol

Gonoreea, din ce în ce mai dificil de tratat