A┼ča tratezi corect herpesul! Sfaturi de la medic

1 tip oglinda shutterstock 2018564 jpg jpeg

În această perioadă, când imunitatea ne e pusă mai des la încercare, e posibil să ne trezim cu un puseu de herpes. Cu cât începi tratamentul mai repede, cu atât scazi durata infecţiei.

Herpesul este cauzat de virusul herpes simplex (HSV) ┼či poate ap─ârea ├«n zona bucal─â (HSV- 1) ┼či ├«n zona genital (HSV-2).  Herpesul localizat la nivelul buzelor se manifest─â prin apari┼úia de mici vezicule pline cu un lichid transparent. Dup─â c├óteva zile de la apari┼úie, veziculele se sparg ┼či ├«n locul lor apar cruste, care se vindec─â ├«n decursul a circa 7 zile.

Cum se trasmite herpesul

ÔÇ×Modalitatea de transmitere este prin contact direct cu leziunile sau secre┼úiile infectate (prin saliv─â sau prin utilizarea la comun a diverselor obiecte precum tac├ómuri, prosoape etc), explic─â dr. Dana Bratu, medic dermatolog.

Virusul herpetic r─âm├óne ├«n corp toat─â vi┼úa, reactiv├óndu-se ├«n anumite condi┼úii precum infec┼úiile, expunerea la soare, anumite medicamente, ├«n perioada menstrua┼úiei, dar ┼či ├«n urma unor microtraumatismele locale.

Se trateaz─â oral ┼či local

Pentru tratarea afec┼úiunii, se utilizeaz─â at├ót tratament local cu unguente antiseptice, pentru a preveni suprainfectarea, c├ót ┼či cu anvirale din clasa aciclovir. Potrivit medicului Dana Bratu, pentru formele de hepes care recidiveaz─â frecvent, se ia aciclovir pe cale oral─â. Cu c├ót tratamentul este ├«nceput mai devreme (├«n primele 72 de ore de la debut), cu at├ót leziunile se vindec─â mai repede.

Herpesul genital se transmite pe cale sexual─â

Mai frecvent la femei, herpesul genital se transmite, ├«n special, pe cale sexual─â. Persoanele care au contacte sexuale f─âr─â prezervativ ┼či care schimb─â des partenerii sunt mai predispuse. ÔÇ×La fel de predispuse sunt ┼či persoanele din preajma celor diagnostica┼úi cu herpes genital, dac─â ├«mprumut─â lucruri personale. Virusul se poate transmite ┼či prin folosirea prosopului sau a veselei unei persoane cu herpes genitalÔÇť, afirm─â medicul ginecolog Chadi Muheidli.

Cand o persoan─â se infecteaz─â pentru prima dat─â cu acest virus, simptomele apar ├«n 2-10 zile, iar primul episod poate dura de la dou─â la patru s─âpt─âmani, potrivit medicului. Primul semn al infec┼úiei este inflamarea ┼či ├«nro┼čirea pielii din jurul organului genital. Apoi apare senza┼úia de piele cald─â ┼či de m├ónc─ârime, dup─â care apar vezicule ├«n jurul sau pe organul genital.  Mai pot ap─ârea ┼či alte modific─âri: ganglioni inghinali m─âri┼úi ├«n volum, febr─â, dureri de cap, usturimea la urinat.

Sfatul specialistului dr. Chadi Muheidli, medic ginecolog, Dacia Medical Center

Odata contractat acest virus, el r─âm─âne ├«n organism, chiar dac─â nu se manifest─â. Altfel spus, se ia tratament doar pentru perioadele ├«n care virusul este reactivat. Principala solu┼úie este tratarea cu antivirale de tip aciclovir, fie pastile, fie unguent, ┼či mentinerea igienei zonei afectate, pentru a evita ca infec┼úia s─â se r─âsp├óndeasc─â. Dac─â se alege varianta unguentului, acesta trebuie aplicat ├«n strat sub┼úire,  dup─â ce zona afectat─â a fost sp─âlat─â ┼či uscat─â cu un prosop moale. Procesul trebuie repetat o dat─â la 3 ore, 3-5 zile. ├Än primele zile de tratament, persoana contaminat─â r─âmane contagioas─â, deci contactul sexual este de evitat, pentru a nu transmite virusul.