Aşa tratezi corect herpesul! Sfaturi de la medic

1 tip oglinda shutterstock 2018564 jpg jpeg

În această perioadă, când imunitatea ne e pusă mai des la încercare, e posibil să ne trezim cu un puseu de herpes. Cu cât începi tratamentul mai repede, cu atât scazi durata infecţiei.

Herpesul este cauzat de virusul herpes simplex (HSV) şi poate apărea în zona bucală (HSV- 1) şi în zona genital (HSV-2).  Herpesul localizat la nivelul buzelor se manifestă prin apariţia de mici vezicule pline cu un lichid transparent. După câteva zile de la apariţie, veziculele se sparg şi în locul lor apar cruste, care se vindecă în decursul a circa 7 zile.

Cum se trasmite herpesul

„Modalitatea de transmitere este prin contact direct cu leziunile sau secreţiile infectate (prin salivă sau prin utilizarea la comun a diverselor obiecte precum tacâmuri, prosoape etc), explică dr. Dana Bratu, medic dermatolog.

Virusul herpetic rămâne în corp toată viţa, reactivându-se în anumite condiţii precum infecţiile, expunerea la soare, anumite medicamente, în perioada menstruaţiei, dar şi în urma unor microtraumatismele locale.

Se tratează oral şi local

Pentru tratarea afecţiunii, se utilizează atât tratament local cu unguente antiseptice, pentru a preveni suprainfectarea, cât şi cu anvirale din clasa aciclovir. Potrivit medicului Dana Bratu, pentru formele de hepes care recidivează frecvent, se ia aciclovir pe cale orală. Cu cât tratamentul este început mai devreme (în primele 72 de ore de la debut), cu atât leziunile se vindecă mai repede.

Herpesul genital se transmite pe cale sexuală

Mai frecvent la femei, herpesul genital se transmite, în special, pe cale sexuală. Persoanele care au contacte sexuale fără prezervativ şi care schimbă des partenerii sunt mai predispuse. „La fel de predispuse sunt şi persoanele din preajma celor diagnosticaţi cu herpes genital, dacă împrumută lucruri personale. Virusul se poate transmite şi prin folosirea prosopului sau a veselei unei persoane cu herpes genital“, afirmă medicul ginecolog Chadi Muheidli.

Cand o persoană se infectează pentru prima dată cu acest virus, simptomele apar în 2-10 zile, iar primul episod poate dura de la două la patru săptămani, potrivit medicului. Primul semn al infecţiei este inflamarea şi înroşirea pielii din jurul organului genital. Apoi apare senzaţia de piele caldă şi de mâncărime, după care apar vezicule în jurul sau pe organul genital.  Mai pot apărea şi alte modificări: ganglioni inghinali măriţi în volum, febră, dureri de cap, usturimea la urinat.

Sfatul specialistului dr. Chadi Muheidli, medic ginecolog, Dacia Medical Center

Odata contractat acest virus, el rămăne în organism, chiar dacă nu se manifestă. Altfel spus, se ia tratament doar pentru perioadele în care virusul este reactivat. Principala soluţie este tratarea cu antivirale de tip aciclovir, fie pastile, fie unguent, şi mentinerea igienei zonei afectate, pentru a evita ca infecţia să se răspândească. Dacă se alege varianta unguentului, acesta trebuie aplicat în strat subţire,  după ce zona afectată a fost spălată şi uscată cu un prosop moale. Procesul trebuie repetat o dată la 3 ore, 3-5 zile. În primele zile de tratament, persoana contaminată rămane contagioasă, deci contactul sexual este de evitat, pentru a nu transmite virusul.