Igiena precară ar putea fi asociată cu trei tipuri de cancer

Obiceiurile de stil de viață sunt legate de dezvoltarea cancerului, dar unul dintre cele mai trecute cu vederea poate fi igiena deficitară.

Menținerea unei bune igiene personale este o componentă importantă a bunăstării fiecărei persoane. Unele studii au sugerat că practicile proaste de igienă ar putea duce la boli majore din cauza infecțiilor cronice și a inflamației. Printre aceste boli se numără trei tipuri de cancer majore, care ar putea provoca complicații și care pun viața în pericol dacă sunt depistate târziu.

Cancerul bucal

În 2019, Jurnalul Indian de Oncologie Chirurgicală a scris: „Igiena orală slabă este puternic asociată cu cancerele orale. Contribuie la potențialul carcinogen al altor agenți cancerigeni cunoscuți, cum ar fi tutunul și alcoolul.”

Produsele de uz zilnic care provoacă tumorile uterine

Cancerul de col este pus în legătură cu o igină menstruală slabă. Foto: Shutterstock

Potrivit Sundeep Patel, medic dentist noile cazuri de cancer de gură în Regatul Unit au crescut la cote record în ultimii ani. Cifrele publicate de Oral Health Foundation arată că 8.864 de persoane din Marea Britanie au fost diagnosticate cu boala doar anul trecut. Înseamnă o creștere de 34% față de acum 10 ani, ratele fiind mai mult decât dublate în ultima generație.

Semnele la care trebuie să fii atent, potrivit lui Patel, includ: schimbări la nivelul vocii, dificultate la mestecat, înghițire sau vorbire, senzație de răgușeală, dureri de urechi și dureri de cap.

Expertul adaugă: „A avea probleme dentare, cum ar fi dinții slăbiți sau care se clatină, fără a avea complicații dentare, poate fi adesea un semn precoce al cancerului oral.

„Dacă observați modificări ale dinților sau dinții slăbiți, precum și modificări ale maxilarului și limbii, ar trebui să informați imediat medicul dentist.”

Cancer cervical

La începutul anului 2022, Journal of Cancer Research and Therapeutics a aruncat lumină asupra pericolelor practicilor menstruale proaste. Autorii raportului au scris: „Practicile proaste de igienă menstruală de utilizare a unor materiale precum cârpe refolosite, și urinatul în aer liber sunt factori de risc semnificativi ai cancerului de col uterin.

„Bunele practici de management al igienei menstruale ar trebui să fie mediatizate pe scară largă și implementate în comunitate pentru a reduce riscul de cancer de col uterin”, scrie Express.

Cancerul de col uterin este în prezent al patrulea cel mai frecvent diagnosticat cancer la femei și a patra cauză de deces prin cancer.

Infecția cu HPV, în special tipurile 16 și 18, este responsabilă pentru 75% din toate cazurile de boală.

Autorii au explicat că „absorbantele de unică folosință, cum ar fi tamponul sanitar, sunt  sigure. Cu toate acestea, ei au adăugat că „absorbantele reutilizabile, cum ar fi cârpele sau cupele menstruale, dacă nu sunt curățate corespunzător, ar putea fi considerate negienice”.

Un criteriu important pentru o bună igienă este spălarea cu săpun, urmată de bune practici de uscare.

Cancer penian

Cancerul penian este un tip rar de cancer care afectează în cea mai mare parte pielea care acoperă capul penisului. Poate pune viața în pericol dacă este diagnosticat târziu. Persoanele cu fimoză sunt cele mai expuse, de aceea, operația poate fi un factor preventiv alături de o igienă riguroasă.

Citește și  Mâncăm prea multă carne? Iată efectele!