Adevăratele motive pentru care nu reuşeşti să slăbeşti

Ne dorim cu toţii să avem greutatea ideală, însă, de cele mai multe ori, nu procedăm corect când vine vorba despre ținut o dietă sau schimbat stilul de viață. Ce greșeli facem?

image

Foto: Shutterstock

Am descoperit pe pielea noastră că nu e ușor să scăpăm de kilogramele în plus, să ne menținem la greutatea optimă și să ținem un regim de slăbire ca la carte. Ba luăm înapoi kilogramele pierdute, ba renunțăm înainte de-a vedea rezultate, ba abordăm întreaga situație greșit și nici măcar nu știm ce trebuie să facem diferit. Iată câteva greșeli pe care cei mai mulți dintre noi le facem atunci când vrem să slăbim!

Vezi şi: Cum să slăbești eficient 10 kilograme. Ce te sfătuiește nutriționistul Șerban Damian

Evităm toate felurile de grăsime și carbohidrați

În timp ce prea multe grăsimi saturate duc la obezitate și probleme cu inima, grăsimile bune contribuie la menținerea sănătății noastre. Astfel, acizii graşi Omega-3 reduc inflamațiile și scad nivelul colesterolului. În plus, grăsimea mai e bună pentru că ne oferă acea senzația de sațietate, care ne împiedică să mâncăm mult. Grăsimile Omega-3 se găsesc în semințele de dovleac, cele de chia, fructele de mare (somon, ton și crustacee). Nici excluderea carbohidraților din meniu nu e o idee bună, ducând la o dietă plictisitoare și lipsa motivației de-a mai ține regimul. În plus, ne poate lipsi de diverse substanţe nutritive de care corpul are nevoie. Nimeni nu spune că e în regulă să consumi multă pâine albă și paste, pentru că vei lua în greutate, însă există alternative sănătoase de carbohidrați, ca cerealele integrale, fasolea. Nu uita, moderația e cheia, pentru că orice aliment, fie el din categoria carbohidraților sau nu, dacă e consumat în exces, îngrașă!

Ai grijă cum și când trișezi!

Nu spune nimeni că nu poți gusta dintr-o felie de tort, însă nici nu trebuie să dăm iama în deserturi sau fast-food doar pentru că „le-am meritat” după câte o ședință intensă la sala de sport. Mulți își doresc să țină regim, dar nu știu exact cum să facă acest lucru. În primul rând, porțiile nu trebuie să fie prea mari, zahărul și grăsimile saturate, este de preferat să se consume în cantități cât mai mici, iar alimentele procesate sau preparatele de tip fast-food să fie reduse, nu eliminate complet din alimentație. Atenție, scopul tău este să duci o viață sănătoasă și echilibrată pe timp cât mai îndelungat, nu să slăbești mult și repede și apoi să te întorci la silueta ta rotunjoară!

Vezi şi: Dieta in functie de zodie. Descopera ce cura ti se potriveste

Piedicile pe care ți le pui singur

Dacă trișezi cu câte o gustare preferată, dar nesănătoasă, ai grijă să nu faci asta la nesfârșit. Iar, dacă nu observi rezultate repede, nu însemană neapărat că dieta nu e bună. Încearcă orice regim timp de 4-6 săptămâni pentru a vedea dacă ți se potrivește și pentru a-i permite dietei să-și facă efectul. În plus, succesul nu e măsurat neapărat în numărul de kilograme, pentru că poți slăbi, dar dezvolta masa musculară în același timp, ceea ce va face ca pe cântar să vezi același număr de kilograme. Dacă sari peste mese, e posibil ca acest lucru să aibă efectul opus a ceea ce îți dorești tu, pentru că, atunci când vei mânca, nu vei mai ține cont de etichetele produselor sau de cantitatea de alimente consumată.

INFO

Femeile (în procent de 56,4%) sunt mai preocupate de slăbit decât bărbații (doar 41% își propun asta). Aproape jumătate din populația adultă din lume (49,1%) a încercat să scape de kilogramele în plus în ultimul an.