La fiecare oră, 1 român moare din cauza acestei boli

În fiecare an, 2,2 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer pulmonar și alte 1,8 milioane își pierd viața din această cauză. În România, 1 român moare în fiecare oră din cauza aceleași afecțiuni, potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică.

image

În fiecare an, pe 1 august, la nivel global este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, acest tip de cancer este atât de răspândit în lume încât anual mor mai mulți oameni din cauza cancerului pulmonar decât din cauza cancerului de colon, de sân și de ficat la un loc. Cercetările pentru descoperirea unui tratament care să pună capăt acestei afecțiuni înregistrează progrese semnificative.

Citeşte şi: Cum depistezi timpuriu cancerul pulmonar

Speranţe cu terapiile inovatoare  

Terapiile inovatoare cresc șansele de supraviețuire ale pacienților.  

“Cancerul pulmonar descoperit în stadii incipiente oferă pacienților șanse mai mari de vindecare. Din cauza lipsei simptomelor, o mare parte dintre cei afectați sunt diagnosticați în faze avansate ale bolii. Însă domeniul oncologiei se mișcă rapid. În doar câteva decenii, descoperiri inovatoare au revoluționat modul în care abordăm boala și tratarea acesteia. Va exista în curând o opțiune de tratament disponibilă și în România pentru persoanele care suferă de cancer pulmonar, care momentan așteaptă aprobarea instituțională pentru a fi introdus în rambursare”, a declarat Cristina Barbu, reprezentantul în România al unei companii farmaceutice.

Citeşte şi: Iată care sunt simptomele cancerului pulmonar!

image

Accesul la îngrijire adecvată, marcat de inegalități

Cu toate că prevalența cancerului este în continuă creștere în toată lumea, accesul pacienților la îngrijire adecvată rămâne marcat de inegalități flagrante. Factorii care determină apariția inegalităților sunt multipli: venitul, educația sau țara/regiunea de proveniență a pacientului, discriminarea legată de rasă, gen, orientare sexuală, vârstă și chiar starea de sănătate.

De aceea, tema pentru Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar este “Stoparea inegalității pentru îngrijirea pacienților”. Alegerea acestei teme este un semnal de alarmă și un îndem de a colabora pentru eradicarea acestor disparități care privesc îngrijirea pacienților cu cancer pulmonar.