Care sunt diferen┼úele dintre diabetul de tip 1 ┼či cel de tip 2

Este posibil s─â existe unele confuzii ├«ntre cele dou─â forme de diabet. Una dintre principalele diferen┼úe dintre cele dou─â tipuri este c─â diabetul de tip 1 apare, ├«n general, ├«n copil─ârie sau ├«n tinere┼úe, ├«n vreme ce a doua form─â are leg─âtur─â cu stilul de via┼ú─â ┼či se dezvolt─â ├«n timp, fiind adesea diagnosticat dup─â 40 de ani.

image

De╚Öi diabetul de tip 1 ╚Öi cel de tip 2 au asem─ân─âri precum simptomele, exist─â ┼či diferen╚Ťe ├«ntre cele dou─â afec┼úiuni. Ceea ce trebuie re┼úinut este, indiferent de tipul bolii, diabetul este o afec┼úiune serioas─â, care are complica┼úii importante ├«n cazul ├«n care nu se respect─â tratamentul recomandat de medic.

Cite┼čte ┼či: 5 complicatii ale diabetului de tip 2

ÔÇ×Termenul de diabet zaharat cuprinde mai multe boli care au ├«n comun hiperglicemia - cre╚Öterea cantit─â╚Ťii de glucoz─â din s├ónge. Acest lucru se ├«nt├ómpl─â atunci c├ónd pancreasul nu mai secret─â suficient─â insulin─â sau c├ónd corpul devine rezistent la ac╚Ťiunea acesteia. Insulina este un hormon indispensabil vie╚Ťii, care preia glucoza din s├ónge ╚Öi o introduce ├«n celulele corpului pentru a produce energie. Cauzele ╚Öi mecanismele de producere a diabetului zaharat sunt numai par╚Ťial cunoscute ╚Öi sunt extrem de variate ├«n func╚Ťie de tipul de boal─âÔÇŁ, explic─â dr. Amalia Thury-Burileanu, medic primar diabet zaharat, nutri╚Ťie ╚Öi boli metabolice.

Diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit, spre deosebire de cel de tip 2

Diabetul de tip 1 este caracterizat prin reac╚Ťia anormal─â a organismului ├«ndreptat─â ├«mpotriva propriilor celule secretoare de insulin─â, reac╚Ťie urmat─â de distrugerea acestora p├ón─â aproape de dispari╚Ťie. Boala apare pe un fond genetic predispozant, fiind favorizat─â de factori precum infec╚Ťiile virale (virusul rubeolei), unele toxine alimentare, introducerea timpurie a laptelui de vac─â ├«n alimenta╚Ťia sugarului. Boala este diagnosticat─â, de regul─â, ├«n copil─ârie sau la adul╚Ťii tineri.

├Än diabetului de tip 2, exist─â o secre╚Ťie insuficient─â de insulin─â, precum ╚Öi un deficit ├«n utilizarea acesteia (insulinorezisten╚Ť─â). Exist─â o predispozi╚Ťie genetic─â ├«n apari╚Ťia acestei forme de boal─â. Totodat─â, afec┼úiunea este favorizat─â de alimenta╚Ťia bogat─â ├«n gr─âsimi ╚Öi zah─âr, stres, sedentarism, obezitate. Adesea, diabetul de tip 2 este asociat cu sindromul metabolic (obezitate abdominal─â, nivel crescut de gr─âsimi ├«n s├ónge, hipertensiune).

Diabetul de tip 2 este depistat mai ales dup─â 40 de ani ┼či, spre deosebire de forma de tip 1, poate fi prevenit printr-un stil de via┼ú─â echilibrat ┼či prin men┼úinerea unei greut─â┼úi optime.

Au simptome comune

Ambele forme de diabet au simptome asem─ân─âtoare, informeaz─â diabetes.org.uk. Aceste manifest─âri includ: nevoia frecvent─â de a merge la toalet─â, mai ales noaptea, setea intens─â, oboseala accentuat─â, pierderea ├«n greutate neinten┼úionat─â, vederea ├«nce┼úo┼čat─â ┼či vindecarea greoaie a r─ânilor.

Cite┼čte ┼či: Ce trebuie s─â ┼čtii despre terapia cu insulin─â

În diabetul de tip 1 este vitală administrarea de insulină

Ambele forme de boal─â nu pot fi vindecate, dar pot fi ┼úinute sub control cu ajutorul tratamentului ┼či al stilului de via┼ú─â.

Diabetul de tip 1 mai este numit ╚Öi insulinodependent, pentru c─â persoanele cu aceast─â boal─â trebuie s─â primeasc─â tratament cu insulin─â pentru a supravie╚Ťui.  Pentru tratarea diabetului de tip 2, este nevoie de tratament cu antidiabetice orale. ┼×i ├«n diabetul de tip 2 se ajunge, dup─â ani de evolu╚Ťie a bolii, la necesitatea administr─ârii tratamentului cu insulin─â, precum ╚Öi atunci c├ónd aceast─â afec╚Ťiune este corelat─â cu probleme hepatice sau renale. ÔÇ×├Än cazul diabetului zaharat de tip 2, tratamentul are 3 principii. Este vorba despre sc─âderea insulinorezisten╚Ťei, astfel ├«nc├ót insulina produs─â s─â fie c├ót mai eficient folosit─â; cre╚Öterea insulinosecre╚Ťiei prin stimularea celulelor beta (care ├«ns─â se vor epuiza mai repede ├«n timp) ╚Öi suplimentarea insulinei insuficiente, ├«n una sau mai multe prize, pentru men╚Ťinerea glicemiei pre- ╚Öi post prandiale (la 2 ore dup─â mas─â) ├«n limite normaleÔÇŁ, explic─â dr.  Doru Negru, medic primar diabet, boli de metabolism ╚Öi nutri╚Ťie.