Îţi place să mănânci sărat? Află la ce te expui!

Sarea trebuie consumată cu moderaţie, dacă nu vrei să ai probleme de sănătate. O recomandă atât nutriţioniştii, cât şi rezultatele unor studii.

image

Sarea trebuie consumată cu moderaţie. Foto: Shutterstock

Dacă ai obiceiul de a presăra sare mai mult decât trebuie peste mâncare, ar trebui să te opreşti să mai faci acest lucru. Potrivit unui studiu recent, persoanele care consumă mai multă sare decât doza recomandată zilnic au o speranţă de viaţă mai scurtă.

Pentru a ajunge la această concluzie, au fost monitorizate peste 500.000 de persoane, timp de nouă ani, studiul fiind condus de specialiştii de la Şcoala de Sănătate Publică şi Medicină Tropicală a Universităţii Tulane din New Orleans. La final, s-a observat că persoanele care aveau obiceiul de a adăuga sare în mâncare au avut o probabilitate cu 28% mai mare de a muri înaintea vârstei de 75 de ani în comparaţie cu cele care nu adăugau niciodată sau rar sare.

La vârsta de 50 de ani, participanţii la studiu (bărbaţi şi femei) care adăugau mereu sare în mâncare aveau o speranţă de viaţă cu 2,3 ani şi, respectiv, cu 1,5 ani mai scurtă.

Consumul de sare este asociat cu creşterea tensiunii arteriale, hipertensiunea fiind factor important de risc pentru atacul de cord şi pentru accidentul vascular cerebral.

„Deși este întotdeauna important ca oamenii să aibă grijă să nu adauge prea multă sare, marea majoritate a sării se află deja în alimente, ceea ce înseamnă că mâncăm mai mult decât ne dăm seama”, a explicat Chloe MacArthur de la British Heart Foundation.

Sodiul (sarea) este adăugat în multe alimente, de la supe instant până la sosuri de paste, pentru a le face mai gustoase, dar și pentru a le crește durata de valabilitate.

Citeşte şi: Ce se întâmplă în corpul tău când consumi prea multă sare

Mai puțin de 5 grame de sare pe zi

„Chiar și o reducere modestă a aportului de sodiu, prin adăugarea mai puțină sau deloc de sare în alimentele de la masă, este posibil să aducă beneficii substanțiale pentru sănătate”, a spus profesorul Lu Qi, coordonatorul studiului.

Ca o opţiune, se poate alege sarea cu conţinut redus de sodiu, disponibilă în farmacii.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a mai puțin de 5 grame de sare pe zi pentru adulți sau puțin sub o linguriță. Majoritatea oamenilor consumă în medie 9 până la 12 grame pe zi.