Atenţie la meningită! Forma fulminantă a bolii poate duce la deces în câteva ore

Simptomele meningitei se pot confunda cu cele ale unor boli mai puțin grave. Pentru că are complicaţii grave, informează-te asupra simptomelor specifice!

image

Este o boală severă care provoacă umflarea meningelor, a membranei care înconjoară creierul și măduva spinării. Meningita virală, declanșată de virusuri, este cea mai frecventă și tinde să fie mai ușoară. Cea bacteriană este mai periculoasă, se poate  agrava rapid și poate produce complicații grave. Lăsată netratată, meningita, în special cea bacteriană, poate cauza dizabilități permanente și pune viața în pericol.

Deși severitatea și tratamentul bolii variază în funcție de tipul de meningită, simptomele sunt asemănătoare. Ele pot apărea în orice ordine și nu toată lumea va avea toate manifestările, care pot să apară în decurs de câteva ore sau chiar până la o zi sau două.

Meningita meningococică este forma cea mai gravă a bolii. Se transmite pe cale aeriană, în urma contactului cu o persoană infectată, prin picături de salivă, din tuse sau strănut. Meningita meningococică are o perioadă de incubație scurtă, de 2-7 zile. Debutează, de regulă brusc, cu febră, frisoane, curbatură (durere musculară), stare de rău, cu deteriorarea pronunţată a stării generale, cu greață, vărsături, fotofobie.

Cunoașterea semnelor de meningită permite tratarea în stadiile incipiente și controlul acestei boli. Cu toate acestea, meningita este o boală dificil de identificat doar pe baza simptomelor.

 Dureri de cap severe

Durerea de cap data de meningită este diferită de cele pe care le experimentează toată lumea ocazional. Medicii o descriu drept o durere severă, care te trezește din somn sau care se agravează atunci când stai întins și care provine de la faptul că meningle este inflamat și presiunea de la nivelul craniului este foarte mare. De cele mai multe ori, acest tip de durere este atât de puternică încât vei căuta ajutor, dar este și un semn că boala este deja avansată.

Vezi şi: Iată când nu trebuie să ignori durerea de cap!

Febră

Un simptom caracteristic meningitei este febra. Este unul dintre multele moduri prin care corpul luptă împotriva infecției. Temperatura corpului poate crește până peste 40 de grade C.

Rigiditatea gâtului

Simptomele tipice ale meningitei sunt provocate de inflamația pe care o produce creierului și măduvei spinării. Un gât foarte rigid poate fi un semn al acestei inflamații. Literatura medicală definește rigiditatea gâtului legată de meningită ca fiind una în care copiilor mai mari sau adulților le este dificil sau imposibil să-și coboare bărbia la piept. Combinat cu durerile de cap și cu febra, acest simptom este un indiciu important de meningită.

Greață şi/sau vărsături

Majoritatea oamenilor se confruntă cu probleme ocazionale digestive, care pot însemna greață și vărsături, dar acestea, combinate cu alte semne ale infecției ar trebui să alarmeze.  

Sensibilitate la lumină

Persoanele cu meningită prezintă adesea fotofobie sau o sensibilitate extremă la lumină. Acest simptom de meningită este cauzat de iritația meningelui de la baza craniului, care, fiind sub presiune, radiază prin intermediul nervilor chiar și până la nivelul feței și ochilor, declanșând disconfort. Alături de fotofobie, este posibilă și sensibilitatea la sunet.

Erupție cutanată

Petele mov sau roșii de pe piele pot fi un simptom al meningitei meningococice cauzate de toxinele eliberate de bacteriile meningococice. Toxinele pot deteriora vasele de sânge, care se sparg și așa se formează pete în țesuturi. Simptomul poartă numele de „erupție cutanată de meningită”. Un mod prin care poți afla dacă meningita este cauza erupției este să apeși pielea cu ajutorul unui pahar transparent. Dacă erupția nu se estompează cât pielea este apăsată cu paharul, atunci este vorba despre meningită.

Vezi şi: Care este doza maximă de paracetamol pe care o poţi lua

Confuzie, convulsii  

Letargia, confuzia, convulsiile și dezorientarea sunt toate considerate simptome alarmante ale meningitei și trebuie abordate imediat. Potrivit Clinicii Mayo, cu cât o persoană cu meningită rămâne mai mult timp fără tratament, cu atât este mai mare riscul de complicații, mai ales în cazul meningitei bacteriene, care poate progresa rapid în câteva ore.

INFO

Pentru a diagnostica meningita, se testează lichidul cefalorahidian prin puncție lombară sau spinală. Alte proceduri de diagnosticare pentru meningită includ scanare RMN, CT, teste de sânge și de secreții din nas sau gât.

Bine de ştiut

Unele forme de meningită (cum sunt cele asociate infecţiei cu meningococ, Haemophilus influenzae tip B, pneumococ sau cu virusul oreionului) pot fi prevenite prin imunizare.