Ce semne timpurii arată boală hepatică legată de alcool

Ficatul este responsabil pentru peste 500 de funcții diferite ale corpului.

Dar, consumul prea mare de alcool poate duce la acumularea de grăsime în ficat și, pe lângă bolile hepatice, consumul regulat de alcool este, de asemenea, legat de cancer, boli de inimă și leziuni ale creierului.

ficat ilustratie shutterstock 2121419810 jpeg

Ficatul are o mare capacitate de a se repara, dar numai în absența alcoolului. Foto: Shutterstock. 

Iată câteva semne și simptome timpurii care pot indica ficatul este afectat din cauza consumului excesiv de alcool.

Experții notează că simptomele timpurii ale bolii hepatice legate de alcool sunt adesea vagi, motiv pentru care oamenii ar putea să nu le detecteze în timp util ca semne de afectare a ficatului indusă de alcool. Aceste semne includ: durere abdominală, oboseală, greaţă, diaree, stare generală proastă, pierderea poftei de mâncare

Semne ale bolii hepatice avansate legate de alcool presupun icter, umflarea picioarelor, gleznelor și abdomenului, febră și frisoane, mâncărimi ale pielii și căderea părului, pierdere semnificativă în greutate, slăbiciune, confuzie și probleme de memorie, insomnia, vărsături cu sânge, scaune de culoare neagră

ALături de aceste semne apare și tendința de a sângera și de a te învineți ușor, sensibilitate crescută la alcool și medicamente.

Ficatul gras

Un ficat gras „este un indicator că pot apărea daune permanente în viitor”, avertizează experții de la Alcohol Change UK, adăugând: „Aproximativ o treime dintre persoanele cu ficat gras vor dezvolta hepatită alcoolică”.

Semne precum vărsăturile și îngălbenirea pielii pot fi un avertisment că ar putea apărea insuficiență hepatică.

Ficatul are capacitatea de a se vindeca singur. Cu toate acestea, se poate vindeca numai atunci când o persoană se abține de la alcool. Leziunile hepatice continue vor duce la dezvoltarea țesutului cicatricial și nu există tratament pentru ciroza hepatică. Cu toate acestea, pacienții care au renunțat complet la băutură au șanse mai mari de supraviețuire.

Deteriorarea ficatului din cauza consumului excesiv de alcool poate slăbi sistemul imunitar. Acest lucru face corpul mai vulnerabil la infecții, în special la infecții urinare și infecții respiratorii, cum ar fi pneumonia.

Citește și Flurona: ce simptome are şi cât de gravă este infecţia simultană cu gripă şi COVID-19