Ce boli pot afecta creierul

1 2 jpg jpeg

Epilepsia

Boal─â neurologic─â ce duce la desc─ârc─âri intense de activitate electric─â ├«n creier, epilepsia se manifest─â prin convulsii, care, ├«n lipsa tratamentului, devin tot mai dese. Nu se ┼čtie cu exactitate din ce cauz─â apare, fiind incrimina┼úi factori precum infec┼úiile sistemului nervos (meningita), convulsiile febrile, consumul de droguri, intoxica┼úia cu diverse chimicale (plumb).

├Än ┼úara noastr─â, ├«n jur de 500.000 de persoane sufer─â de epilepsie. Tratamentul se face cu antiepileptice, exist├ónd ┼či op┼úiuni precum chirurgia sau metoda stimul─ârii vagale.

Boala Alzheimer

Afec┼úiune degenerativ─â cu evolu┼úie ├«ndelungat─â, boala Alzheimer este cea mai frecvent─â form─â de demen┼ú─â la v├órstnici. ├Än cadrul maladiei, se distrug progresiv memoria, aten┼úia, concentrarea, comunicarea ┼či capacitatatea de a efectua activit─â┼úile zilnice. Exist─â mai multestadii de severitate a bolii. ├Än prima faz─â,apar lapsusurile frecvente, greutatea de a ├«nv─â┼úa lucruri noi ┼či dificultatea persoanei de a-┼či aminti, de pild─â, s─â-┼či ia medicamentele.

Pe m─âsur─â ce boala avanseaz─â, pe parcursul c├ótorva ani (p├ón─â la 7), persoana nu-┼či mai aminte┼čte ├«nt├ómpl─ârile recente ┼či are greut─â┼úi ├«n a duce la bun sf├ór┼čit activit─â┼úi precum cump─âr─âturile ┼či se izoleaz─â din ce ├«n ce mai mult. ├Än ultimul stadiu, persoana are nevoie de ajutor pentru a se ├«mbr─âca, de pild─â, se r─ât─âce┼čte u┼čor ┼či are probleme de comportament, nu mai poate ├«nghi┼úi ┼či ajunge imobilizat─â la pat.Boala se trateaz─â medicamentos, fiind de ajutor ┼či terapiile de stimulare cognitiv─â ┼či de rememorare.

Info

Declinul mintal este favorizat de stilul de via┼ú─â nes─ân─âtos, care include fumatul, sedentarismul, consumul excesiv de alcool ┼či stresul.

Boala Parkinson

Maladie cronic─â progresiv─â, boala Parkinson determin─â apari┼úia unor modific─âri la nivelul ariei cerebrale ce controleaz─â echilibrul ┼či mi┼čc─ârile. Principalele simptome ale bolii sunt: tremorul, mersul greoi, mi┼čc─ârile lente ┼či rigiditatea la nivelul mu┼čchilor. Ini┼úial, simptomele sunt mai pu┼úin pronun┼úate, agrav├óndu-se ├«n timp.

În cadrul bolii, dopamina, care acţionează ca un transmiţător între terminaţiile nervoase, este absentă. De aceea, mesajul nu se mai transmite la nivelul conexiunii nervoase. Tratamentul în boala Parkinson vizează restabilirea transferului informaţiei.

Te-ar mai putea interesa: Cele mai bune alimente pentru creier

Accidentul vascular cerebral

Cauz─â major─â de morbiditate ┼či mortalitate, accidentul vascular cerebral (AVC) apare din cauza ├«ntreruperii fluxului circulator de la nivelul creierului. Din cauza priv─ârii de oxigen, apar complica┼úii precum paralizia total─â sau par┼úial─â, afectarea vorbirii ┼či a capacit─â┼úii de efectuare a treburilor zilnice.

Cea mai frecventă formă de AVC este cea ischemică, survenită când se blochează o arteră care irigă ţesutul nervos cu sânge. Forma hemoragică a accidentului vascular apare în urma ruperii unui vas de sânge.

Scleroza multipl─â

Considerat─â ÔÇ×marele actor al neurologieiÔÇŁ, ├«ntruc├ót mimeaz─â multe alte boli ale sistemului nervos, scleroza multipl─â este principala cauz─â de invaliditate la adul┼úii tineri. Scleroza multipl─â afecteaz─â capacitatea nervilor de a transmite impulsuri nervoase.

Este o boal─â autoimun─â, sistemul imunitar produc├ónd anticorpi ├«mpotriva mielinei (teac─â ce ├«nvele┼čte fibrele nervoase). Se manifest─â prin tulbur─âri de vedere, sl─âbiciune la mers, pierderea coordon─ârii, furnic─âturi, ame┼úeal─â, tulbur─âri de vorbire. Boala nu poate fi vindecat─â, scopul tratamentului fiind ├«ncetinirea evolu┼úiei ei.

Descoper─â ┼či: Cei mai mari inamici ai creierului (VIDEO)

Atenţie la cancerul cerebral!

Tumorile cerebrale maligne se manifest─â prin dureri de cap accentuate, mai ales diminea┼úa, cefaleea intensific├óndu-se pe parcursul mai multor s─âpt─âm├óni, mai ales ├«n pozi┼úia culcat. V─ârs─âturile, grea┼úa, tulbur─ârile de comportament, de memorie, de limbaj ┼či de vedere, modific─ârile mersului sau de echilibru, sc─âderea for┼úei musculare de la m├óini sau de la picioare sunt alte simptome ce ├«nso┼úesc cancerul cerebral.

Printre cele mai frecvente cauze ale cancerului cerebral se num─âr─â expunerea la radia┼úii (├«n scop terapeutic sau ├«n urma unui accident nuclear) ┼či la diverse chimicale (formaldehid─â, solven┼úi). Traumatismele craniene, consumul excesiv de alcool ┼či fumatul sunt al┼úi factori incrimina┼úi de apari┼úia cancerului cerebral.

Tratamentul care oferă cea mai lungă supravieţuire este intervenţia chirurgicală, în care se poate exciza în totalitate tumora, urmată de radioterapie cu sau fără chimioterapie.

┼×tiai c─â...

...22 iulie marchează Ziua Mondială a Creierului? Prima ediţie a fost organizată în 2014, la Federaţia Mondială de Neurologie.