Aproape toţi cei cu cancer de colon au acest simptom

Mai ales în primele stadii, cancerul de colon poate fi lipsit se semne evidente sau pot să apară manifestări pe care le punem pe seama altor probleme de sănătate.

image

Foto: Shutterstock

Este bine să fim atenţi la modificările legate de tranzitul intestinal sau la cele de defecaţie, pentru că acestea pot avea legătură cu cancerul de colon.

Potrivit dr. Belinda Griffiths citată de express.co.uk, „aproape toate persoanele” cu această afecțiune vor experimenta schimbări în tranzitul intestinal, care pot include dischezia, o tulburare de evacuare a scaunului sau defecaţie dificilă. Acest simptom apare când mişcările intestinale sunt mai puţin frecvente, iar eliminarea scaunului se face cu dificultate, potrivit Cleveland Clinic. De asemenea, mai pot să apară tulburări ale tranzitului precum diareea şi constipaţia.

Ce alte simptome pot să mai apară

Cancerul colorectal se mai poate manifesta prin

· prezența sângelui în scaun;

· disconfort abdominal – balonări, crampe;

· slăbit inexplicabil (peste 10% din greutate);

· lipsa poftei de mâncare;

· oboseala inexplicabilă;

· senzația de golire incompletă a scaunului.

Prezenţa unuia dintre aceste simptome nu înseamnă neapărat cancer colorectal, ci pot fi puse pe seama altor preobleme de sănătate.

Potrivit Belinda Griffiths este bine să vorbeşti cu medicul dacă astfel de simptome se menţin şi după trei săptămâni. În cazul în care este vorba despre cancer colorectal, depistarea timpurile creşte şansele de supravieţuire.

Vezi şi: Colonoscopia îţi poate salva viaţa! Află tot ce trebuie să ştii despre această procedură!

Se depistează prin colonoscopie

Cea mai bună modalitate de a depista tumorile maligne ale colonului este colonoscopia. În timpul acesteia se prelevează și probe pentru biopsie, care arată cu certitudinea dacă este vorba sau nu despre cancer colorectal. Odată diagnosticată boala, este nevoie și de stabilirea stadiului ei. În stadiul I, cancerul este limitat în mucoasa intestinală sau rectală, iar în cel de-al II-lea, boala a cuprins și mușchii din jurul intestinului. În stadiul III sunt afectați și ganglionii limfatici din vecinătate, iar în ultimul stadiu există metastaze la nivelul unor organe precum ficatul.