Iată când nu trebuie să ignori durerea de cap!

1 durere cap jpg jpeg

Simptom destul de frecvent, durerea de cap poate semnala uneori probleme de s─ân─âtate mai grave. De aceea, este bine s─â ┼čtii c├ónd este cazul s─â mergi la medic.

Migrena este prima cauz─â de dizabilitate, la nivel mondial, ├«n cazul persoanelor cu v├órsta p├ón─â ├«n 50 de ani. ÔÇ×Durerile de cap se ├«mpart ├«n 2 mari categorii: cefalee primar─â ┼či cefaleea secundar─â. Cefalee ├«nseamn─â orice fel de durere de la nivelul g├ótului ├«n sus. ├Än tipurile de cefalee primar─â, durerea este ├«nso┼úit─â sau nu de alte simptome, reprezint─â o boal─â ├«n sine ┼či nu este o manifestare a unei alte patologiiÔÇŁ, explic─â dr. Bogdan Pan─â, neurolog.

Tip de cefalee primar─â, migrena apare, ├«nc─â din tinere┼úe (de obicei ├«ntre 20 ┼či 40 de ani) ┼či, potrivit medicului neurolog, reprezint─â 90% din totalul durerilor de cap. Cefaleea primar─â este unilateral─â ÔÇô pe o singur─â parte a capului, pulsatil─â (zv├ócne┼čte), de intensitate sever─â, asociat─â cu fonofobie ┼či fotofobie ÔÇô deranjeaz─â zgomotul ┼či/sau lumina ┼či poate fi acompaniat─â de grea┼ú─â sau v─ârs─âturi. Un alt tip de durere de cap foarte frecvent─â este cefaleea de tensiune, pe care cei afecta┼úi o descriu ca pe o menghin─â sau o casc─â. Aceasta apare, ├«n condi┼úii de stres sau de oboseal─â, de obicei ├«n a dou─â parte a zilei. Este de intensitate u┼čoar─â sau medie ┼či este ameliorat─â de somn. Cefaleea ÔÇ×├«n ciorchineÔÇŁ poate fi confundat─â cu migrena, deoarece apare pe o parte a capului, este de intesitate sever─â, iar ├«n timpul durerii deranjeaz─â zgomotul ┼či lumina.

Cefaleea de abuz medicamentos este, de asemenea, frecvent─â, afect├ónd p├ón─â la 5% dintre oameni. Din cauza consumului inadecvat de medicamente, indiferent pentru ce tip de cefalee erau administrate, durerea de cap poate s─â devin─â din ce ├«n ce mai frecvent─â, p├ón─â c├ónd poate s─â apar─â zilnic.  

Când să mergi la medic

Uneori, durerea de cap poate fi simptomul unui accident vascular cerebral, a unei meningite sau encefalite. De aceea, cere ajutor medical dac─â este ├«nso┼úit─â de: comfuzie sau de greutatea ├«n ceea ce prive┼čte ├«n┼úelegerea vorbirii, le┼čin, febr─â (peste 39┬░C), sl─âbiciune, amor┼úeal─â pe o parte a corpului, g├ót ├«n┼úepenit, probleme de limbaj sau de vorbire, grea┼ú─â sau v─ârs─âturi.

Cite┼čte ┼či: Dac─â ai aceste simptome, este foarte posibil s─â fii deshidratat

INFO

Aproape la 3% din popula┼úie are durere de cap provocat─â de patologia coloanei cervicale. 

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Bogdan Pan─â

medic neurolog la Centrul Medical Emerald, Bucure┼čti

Durerile de cap pot avea cauze u┼čoare sau  pot fi ┼či un simptom al unei alte afec┼úiuni, ce ar trebui  monitorizat cu aten┼úie, mai ales din punct de vedere al intensit─â┼úii ┼či frecven┼úei. Dac─â durerile devin persistente ┼či constante, atunci este important s─â ne prezent─âm la medic pentru c├óteva investiga┼úii care pot stabili cauza ┼či primi tratamentul adecvat.

├Än cefaleea secundar─â, trebuie c─âutat─â ┼či tratat─â cauza care a declan┼čat durerea, cefaleea fiind doar un simptom al unei alte boli ce poate ap─ârea ┼či ├«n afec┼úiuni ale vezicii biliare, ale coloanei cervicale, sau ├«n patologii foarte grave ÔÇô hemoragia subarahnoidian─â, meningit─â etc.

Ne putem g├óndi la o cefalee secundar─â, poten┼úial sever─â atunci c├ónd: exist─â semne ale unei alte boli sistemice (febr─â, sc─âdere ├«n greutate), pacientul are un istoric de neoplazie, HIV sau boal─â autoimun─â; exist─â semne neurologice (stare confuzional─â, semne de irit─â┼úie meningeal─â); durerea de cap apare brusc sau la v├órsta peste 50 de ani ori c├ónd pacientul spune c─â este cea mai mare durere din via┼ú─â; durerea ├«┼či schimb─â caracterul ├«n func┼úie de pozi┼úie sau dac─â se agraveaz─â dup─â tu┼če/str─ânut; c├ónd apare dup─â un traumatism sau c├ónd ├«┼či schimb─â caracterul fa┼ú─â de cel cunoscut (dac─â doare altfel f─â┼ú─â de cum durea de obicei).

INFO

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că jumătate dintre adulţii din întreagă lume suferă de dureri de cap cel puţin o dată pe an, cefaleea fiind una dintre cele mai frecvente dureri cu care se confruntă omul modern.

Cite┼čte ┼či: Omicron: care sunt simptomele infec┼úiei cu noua variant─â