Urină spumoasă? Iată ce ar putea însemna!

Urina cu spumă poate fi un semnul unui exces de proteine, scrie LiveStrong.com

Potrivit medicului Koushik Shaw, urolog la Institutul de Urologie din Austin, urina spumoasă, care seamănă cu berea, poate semnala o problemă de sănătate. Când urina este normală, este destul de clară la culoare, cu o nuanță gălbuie. Și, deși nu ar trebui să conțină sânge sau spumă, poate avea bule mari și clare de aer care dispar. Însă, spre deosebire de bulele benigne, spuma - care este anormală - este albă și poate rămâne pe vasul  toaletei chiar și după ce ați tras apa, scrie LiveStrong.com.

urina jpg

Schimbările presistente ale proprietăților urinei sunt motiv pentru un consult medical. Foto: Shutterstock

„Cel mai adesea, spuma din urină poate fi cauzată de viteza cu care urina lovește apa din toaletă”, spune dr. Shaw. El face o analogie pentru a ilustra ideea: „Când umpleți o găleată cu un furtun de înaltă presiune, spuma se agită adesea fiindcă aerul se amestecă cu jetul de apă”.

Un lucru similar se întâmplă atunci când fluxul de urină este puternic.

Mai îngrijorător, urina spumoasă în mod constant ar putea fi cauzată de niveluri ridicate de proteine ​​rămase în lichid, cunoscută medical sub numele de proteinurie, spune dr. Shaw.

Iată de ce aceasta este o problemă: „Majoritatea proteinelor sunt filtrate de rinichi și reabsorbite în fluxul sanguin”, spune dr. Shaw. „Dacă filtrul de rinichi este deteriorat, totuși, proteinele pot ajunge în urină”.

Diabetul, problemele de tensiune arterială și problemele autoimune pot duce la leziuni renale și proteine ​​în urină, adaugă dr. Shaw. Lăsate necontrolate, aceste afecțiuni se pot agrava.

Uneori, deshidratarea poate duce la proteinurie și la urina spumoasă tranzitorie, spune dr. Shaw.

Acest lucru se datorează faptului că atunci când ești deshidratat, se poate declanșa o creștere temporară a nivelului de proteine ​​în urină. „Bea mai multă apă și ar trebui să se rezolve problema”, spune Dr. Shaw. „În general, este de dorit ca după hidratare să aveți o urină de culoarea „limonadei””, adaugă el.

Uneori, dacă ai „ejacularea retrogradă” poate fi aceasta cauza unei urine tulburi sau spumoasă, spune dr. Shaw. „De obicei, acesta este sperma amestecată în prima sau a două urinare după activități sexuale”, explică el.

Dar, dacă urina spumoasă multă vreme după o partidă de sex, consultați-vă medicul, deoarece poate însemna probleme mai grave, cum ar fi efectul secundar al anumitor medicamente, intervenții chirurgicale sau boli precum diabetul, spune dr. Shaw.

Dacă vedeți o mulțime de bule vasul WC-ului, de fiecare dată când mergeți să urinați, ar putea fi vorba despre o fistulă sau o conexiune anormală între două părți ale corpului, respective între intestine și vezica urinară, spune Dr. Shaw.

Când se întâmplă acest lucru, intestinele trimit gaz în sistemul urinar, explică el. Deci, în timpul urinării, bulele reale ies din uretră în urină. Fistulele ar putea fi cauzate de mai multe probleme de sănătate, inclusiv cancerul vezicii urinare și de colon sau boli diverticulare, precum buzunare în colon produse din cauza constipației cronice, spune dr. Shaw.

„Urina spumoasă tranzitorie poate apărea din când în când”, spune dr. Shaw. „Cu toate acestea, dacă observați o schimbare constantă a urinei – fie că este vorba de miros, culoare sau spumă medicultrebuie informat pentru a-ți recomanda o evaluare suplimentară” și pentru a exclude orice afecțiuni grave de sănătate.

Boala de care regina Letizia suferă în tăcere. Este foarte dureroasă