Care este doza maximă de paracetamol pe care o poţi lua

1 medicamente jpg jpeg

Medicament care se eliberează fără reţetă, paracetamolul este unul dintre analgezicele cel mai des folosite la nivel mondial pentru combaterea durerilor. De asemenea, scade febra, dar este mai puţin eficient în calmarea durerilor produse de inflamaţii.

Cunoscut ┼či ca acetaminofen, paracetamolul este un medicament cu ac┼úiune analgazic─â ┼či antipiretic─â (sau antitermic). Este recomandat ├«n tratamentul durerilor de intensitate u┼čoar─â ÔÇô moderat─â de cap, de din┼úi, articulare, musculare, menstruale ┼či pentru sc─âderea febrei.

Se recomand─â precau┼úie ├«nainte de folosirea paracetamolului ├«n cazul celor care au afec┼úiuni hepatice (inclusiv hepatit─â) sau lezarea ficatului, insuficien┼ú─â renal─â grav─â ┼či deficit enzimatic. Administrarea paracetamolului impune pruden┼ú─â dac─â ├«n care se iau ┼či alte medicamente (printre care metoclopramid─â, warfarin─â, cloramfenicol, acid acetilsalicilic, contraceptive orale).

Capsulele de paracatamol se iau cu o cantitate suficientă de apă (200 ml), iar în timpul tratamentului se evită consumul de alcool.

Ce efecte adverse posibile poate avea

De┼či rar, paracetamolul poate avea efecte adverse. Dac─â apar simptome precum umfl─âturile fe┼úei, ale limbii sau g├ótului, ├«nghi┼úirea ┼či respira┼úia dificile, m├ónc─ârimi pe piele, trebuie ├«ntrerupt imediat tratamentul cu paracetamol.

Au mai fost raportate ┼či alte efecte adverse dup─â administrarea de paracetamol: diareea, durerile abdominale, trombocitopenie (sc─âderea num─ârului plachetelor sangvine), leucopenie (sc─âderea anormal─â a num─ârului celulelor albe), neutropenie (sc─âderea num─ârului anumitor tipuri de celulelor albe), urticarie, tensiunea sc─âzut─â ┼či ┼čocul anafilactic. 

Nu mai mult de 4 g pe zi!

Doza zilnic─â uzual─â recomandat─â la adul┼úi este de 1 p├ón─â la 2 comprimate de 500 mg, doz─â care se poate repeta, dac─â este necesar, dup─â 4-6 ore, f─âr─â a se dep─â┼či 4 g paracetamol pe zi (adic─â 8 comprimate). Doza maxim─â zilnic─â de paracetamol nu trebuie s─â dep─â┼čeasc─â 4 g. Doza unic─â (administrat─â o dat─â) maxim─â este de 1 g (2 comprimate).

Adolescen┼úi cu v├órsta ├«ntre 12 ┼či 15 ani ┼či greutatea cuprins─â ├«ntre 41 ┼či 50 kg: doza indicat─â este de 1 comprimat administrat o dat─â, doz─â care se poate repeta, dac─â este necesar, la interval de 4-6 ore, f─âr─â a dep─â┼či 6 comprimate pe zi.

Adolescen┼úi cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 16 ┼či 18 ani ┼či greutatea peste 50 kg: se recomand─â acelea┼či doze ca ┼či la adul┼úi.

├Än sarcin─â, paracetamolul poate fi administrat, doar cu recomandarea medicului ┼či ├«n doza indicat─â de acesta.

Pentru a se evita riscul supradoz─ârii, se recomand─â s─â nu se administreze ├«n acela┼či timp cu alte medicamente care con┼úin paracetamol sau clorhidrat de propacetamol.

Citeste si: Ce trebuie s─â ┼čtii dac─â iei medicamente contra durerilor de cap

Supradozarea are risc de deces!

Dac─â ai dep─â┼čit cantitatea de paracetamol admis─â, mergi la camera de gard─â a celui mai apropiat spital. Printre simptomele excesului de paracetamol, se num─âr─â: v─ârs─âturile, grea┼úa, paloarea, transpira┼úia abundent─â.

Trebuie re┼úinut c─â ingestia acut─â a unei supradoze de paracetamol de 7,5 g sau mai mult la adul┼úi, ori de 140 mg/kg corp la copii poate fi fatal─â, prin afectarea ireversibil─â a rinichilor ┼či a ficatului.

Citeste si: Ce reguli trebuie să respecţi dacă iei medicamente