Ouăle şi colesterolul: la ce să fii atent

O opţiune bună pentru o dietă sănătoasă şi echilibrată, ouăle sunt o sursă perfectă de proteine, vitamine și minerale. Câte ar fi indicat să consumi pe zi şi cât de mult poate influenţa nivelul de colesterol rău?

image

De-a lungul timpului, s-a dezbătut mult ideea potrivit căreia colesterolul din ouă ar avea efecte negative asupra sănătăţii. În ciuda controverselor privind aportul mare de colesterol din gălbenuşuri, un număr mare de cercetări recente au arătat că o dietă sănătoasă poate include ouă. Relația dintre colesterolul din ouă și nivelul de colesterol din organism nu este foarte simplă, dar înțelegerea relației nivelului de colesterol şi consumul de ouă te poate ajuta să ai o dietă sănătoasă.

Câte ouă este sigur să mănânci 

Deocamdată, nu există o limită recomandată pentru câte ouă ar trebui să mâncăm zilnic. Cel mai bun mod de a le găti este fără a adăuga grăsime sau sare, fiert sau omletă cu puţin lapte. În schimb, prăjirea ouălor le poate crește aportul de grăsime cu aproximativ 50%. În privinţa colesterolului, un ou mare conține aproximativ 186 mg de colesterol, dar albușurile nu conțin colesterol. Aceasta înseamnă că aceia care doresc să reducă aportul de colesterol din ouă pot consuma în continuare albușuri fără nicio grijă.

Cum te afectează colesterolul mărit

În mod obişnuit, ficatul produce colesterol, un compus gras care se află în fiecare celulă şi de care organismul are nevoie pentru a rămâne sănătos. De altfel, este necesar pentru mai multe procese, pentru a produce bila, vitamina D și hormoni steroizi, ca estrogenii și testosteronul. Dacă sunt consumate alimente bogate în colesterol, ficatul va reacţiona prin încetinirea producției proprii de colesterol, ceea ce va echilibra nivelul de colesterol și-l va menține constant. Prin urmare, sursele alimentare de colesterol, inclusiv ouăle, au de obicei un impact minim asupra colesterolului din sânge. Totuşi, acest compus are o reputație proastă din cauza legăturilor sale cu boala coronariană și accidentul vascular cerebral. Există 2 tipuri de colesterol, în funcție de tipul de lipoproteină de care sunt atașați. Acestea sunt colesterolul cu lipoproteine cu densitate joasă (LDL) și colesterolul cu lipoproteine cu densitate mare (HDL). Efectele negative ale colesterolului sunt corelate cu cele de colesterol total a aceluia de tip LDL considerat rău. Dacă în sânge există prea mult colesterol rău, acesta se poate depune de pereții vaselor de sânge şi formează plăci ce îngustează arterele. Acest fapt duce la creşterea riscului de atac de cord și accident vascular cerebral.

Citeşte şi: Cum se ţine dieta cu ouă. Idei de meniu pentru 2 săptămâni

Ouăle sunt nesănătoase?

Cercetările recente au sugerat că alimentele care conţin colesterol, precum ouăle, nu au un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol la majoritatea persoanelor şi nici nu sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare. De fapt, s-a descoperit că, deși consumul zilnic de ouă poate duce la creșterea de colesterol rău, sporeşte şi nivelul de colesterol bun. În trecut, medicii îşi sfătuiau pacienţii să mănânce puţine ouă sau gălbenușuri, nu mai mult de 3-4 pe săptămână pe motiv că gălbenușurile erau bogate în colesterol. Asociația Americană a Inimii a publicat un aviz științific în anul 2020 care a concluzionat că persoanele sănătoase ar putea mânca un ou întreg pe zi. Mai mult, vârstnicilor li se recomanda să consume 2 ouă zilnic. Este efectul unor cercetări care au arătat că aportul de colesterol din dietă nu contribuie direct la creșterea nivelului de colesterol din sânge.

Consumul de ouă nu creşte riscul de boli cardiace

În cadrul unui studiu au fost analizate circa 177.000 de persoane din 50 de țări şi s-a demonstrat că nu există nicio conexiune între consumul de ouă și nivelurile de colesterol, ratele de deces sau incidenţa bolilor cardiovasculare. Mai mult, o cercetare realizată în anul 2019 a constatat că ouăle nu sunt asociate cu boala cardiacă ischemică. În plus, cercetătorii au aflat că înlocuirea cărnii roșii și procesate cu ouă, dar şi lactate şi pește reduce cu 20% riscul de boli cardiace ischemice. Toate studiile s-au concentrat pe un consum de 1-2 ouă pe zi, deci nu se cunosc efectele în cazul în care se mănâncă mai multe ouă zilnic.

Bine de ştiut

- Ouăle au o perioadă de valabilitate de 28 de zile de la data la care au fost depuse

- Ouăle îţi oferă un plus de proteine, acid folic, vitamine (A, B2, B12, D), iod.