Iată ce ajută la scăderea colesterolului!

Drojdia de orez roșu obținută prin fermentarea boabelor de orez, este folosită încă din vechime în Asia pentru reducerea nivelului de colesterol din sânge. În medicina tradițională chinezească, drojdia de orez roșu era administrată sub formă de pudră. De asemenea, aceasta este disponibilă și în farmacii, sub formă de capsule.

image

Drojdia de orez roșu (Monacus Purpureus) conține o cantitate semnificativă de monocalina K, ingredient regăsit în medicamentele recomandate pentru scăderea colesterolului. Monocalina K reduce atât nivelul de colesterol rău (LDL), precum și nivelul trigliceridelor, un alt tip de lipide din sânge, arată Mayo Clinic.

Mod de administrare și precauții

Drojdia de orez roșu se poate găsi în farmacii, sub formă de capsule. Capsulele pe bază de drojdie de orez roșu sunt indicate persoanelor peste 18 ani și se pot lua câte 3 pe zi, în timpul meselor principale. În general, drojdia de orez roșu nu are efecte secundare, dar în cazul persoanelor mai sensibile pot apărea disconfort abdominal, arsuri stomacale, gaze, dureri de cap și chiar amețeală. De asemenea, pe durata tratamentului cu drojdie de orez roșu, elimină alcoolul, întrucât acesta, în combinație cu drojdia de orez roșu poate afecta ficatul. Evită sucul de grepfrut, pentru că acesta poate interfera cu preparatele farmaceutice pe bază de drojdie de orez roșu, crescând riscul de apariție a efectelor secundare.

Este indicat să ceri sfatul medicului specialist înainte de a începe tratamentul cu drojdie de orez roșu, mai ales pentru că aceasta poate interfera cu o serie de medicamente și preparate din plante, ca preparate pe bază de sunătoare, niacină, gemfibrozil, medicamente hepatoprotectoare, ciclosporină, citocrom și statine.

Citeşte şi: Untul, aliment sănătos sau nu?

Ce mai ajută la scăderea colesterolului

Un rol important în scăderea grăsimilor din sânge îl au fibrele solubile, prezente în tărâţele de ovăz, mazăre, seminţe de in, fasole. Aceste fibre unesc particulele de colesterol şi precursorii lui în sistemul digestiv şi îi elimină înainte de a intra în circulaţia sangvină. Un bol cu tărâţe de ovăz (adăugate în iaurt), pe care este ideal să îl consumi dimineaţa, la micul dejun, conţine în jur de 2 g de fibre solubile. Este indicat să consumi zilnic în jur de 30-35 g de fibre, dintre care 5-10 g să provină din cele solubile.

 „Uleiul de măsline, de in, de cânepă și cel de pește ajută la creșterea nivelului colesterolului bun și îl scad pe cel rău. Spre deosebire de uleiurile de pește, cu care are în comun conținutul în acizi grași Omega-3, 6 și 9, uleiul de cânepă are avantajul că este mai bine tolerat de ficat, fiind vegetal. Totodată, comparativ cu alte uleiuri vegetale, cel de cânepă prezintă cel mai bun echilibru între proporția dintre Omega-6 și Omega-3. Este important ca uleiul de cânepă pentru consum să fie obținut prin presarea semințelor la rece. Se păstrează într-o sticlă de culoare închisă, în loc răcoros sau, după deschidere, chiar la frigider. Are un gust bun și se poate consuma ca atare, în salate sau adăugat crud în mâncare. De asemenea, extractele gemoderivate din mesteacăn sunt recomandate pentru calitatea acestora de a reduce colesterolul și de a elimina acidul uric din organism”, explică dr. Dr. Daniela Bușneag, medic de medicină generală, competențe apifitoterapie, homeopatie.

Anca-Teodora Popa