5 simptome care apar în cancerul de col uterin

Numit şi cancer cervical, acesta este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în rândul femeilor, la nivel mondial.

image

Cancerul de col uterin apare pe fondul mutaţiilor de la nivelul celular, care determină creşterea anormală a celulelor din mucoasa colului uterin.

Infecţia cu papilomavirusul uman (HPV) cauzează peste 90% dintre cazurile de cancer cervical. Potrivit dr. Delphine Hudry, medic chirurg ginecolog, citată de Figaro Santé, HPV se poate transmite şi fără penetrare, spre deosebire de alte infecții cu transmitere sexuală.

Este bine de ştiut că printr-un simplu test Babeş-Papanicolau, celulele precanceroase pot fi depistate şi eliminate prin tratament înainte de a se transforma în cancer. Este important, aşadar, să fie făcut periodic acest test care poate salva viaţa. În plus, în stadiu incipient, când sunt şanse de vindecare, boala dă simptome rar sau deloc, acestea survenind pe măsură ce afecţiunea progresează.

Vezi şi: Cât de des trebuie făcut testul Babeş-Papanicolau. Analiza ajută la depistarea cancerului de col uterin

„Nu toate femeile diagnosticate cu cancer de col uterin au simptome, de aceea este cu adevărat important să fie făcute examenele medicale (frotiuri de col uterin) atunci când acestea sunt recomandate”, a declarat Imogen Pinnell, health information manager la Jo's Cervical Cancer Trust, citat de The Sun.

Cu toate acestea, femeile cu cancer de col uterin pot avea unele simptome, chiar şi în stadiu timpuriu, cum sunt următoarele!

Sângerările vaginale anormale

Indiferent că este vorba despre sângerări care apar în timpul contactelor sexuale sau după, între menstruaţii sau post-menopauză, acest simptom nu trebuie neglijat! Cel mai frecvent și cel mai timpuriu semn al cancerului de col uterin este sângerarea anormală, neregulată. Acest semn apare când celulele canceroase se dezvoltă la nivelul ţesutului de sub colul uterin. Este un simptom alarmant la femeile aflate în post-menopauză când menstruaţia dispare. Nu există limită de vârstă pentru a dezvolta cancer de col uterin.

Vezi şi: Cancerul de col uterin: simptomele care trebuie să ne dea de gândit. Ce spune medicul

Disconfort sau durere în timpul contactelor sexuale

Durerea în timpul contactelor intime are cauze diferite, iar una dintre ele este cancerul de col uterin. Pentru că boala este adesea asimptomatică, durerea în timpul actului sexual este unul dintre indicatorii-cheie. Poate fi un semn că boala se răspândește la țesuturile din jur.

Secreţii vaginale neobişnuite

Există cauze diverse ale secreţiilor vaginale. Dacă ai observat totuşi secreţii vaginale modificate din punctul de vedere al culorii, mirosului sau consistenţei, este cazul să afli care este cauza.  

Durerile lombare

Sunt multe motive pentru care apare durerea de spate. În cazul în care este vorba despre durere lombară, adică manifestată în partea inferioară a spatelui, cancerul de col uterin poate fi cauza.

Slăbitul inexplicabil

Lipsa poftei de mâncare şi slăbitul pot arăta că în organism se petrece ceva anormal, iar corpul încearcă că conserve energia. Slăbitul fără intenţie este un simptom care apare în multe tipuri de cancer, inclusiv în cel de col uterin.