Testarea HPV identific─â riscul crescut de cancer de col uterin

1 vaccin gripal 2 jpg jpeg

Cancerul de col, al patrulea tip de cancer ca frecvenţă la femei, poate fi prevenit. Există o serie de teste, printre care testarea HPV, care detectează leziunile precanceroase, contribuind astfel la tratamentul în stadiu incipient.

├Än ├«ntreaga lume, inclusiv ├«n Rom├ónia, exist─â programe de screening ┼či de vaccinare pentru prevenirea cancerului de col uterin. ┼×i noi, femeile, trebuie s─â fim con┼čtiente de existen┼úa acestei maladii ┼či s─â facem ce ne st─â ├«n putin┼ú─â pentru a ne proteja.

Testul Babe┼č-Papanicolau, esen┼úial ├«n depistarea cancerului de col uterin

Testul de screening permite identificarea precoce a celuleor anormale ┼či a leziunilor precanceroase ┼či eliminarea acestora, reduc├ónd semnificativ inciden┼úa ┼či mortalitatea la nivel mondial. Testul Babe┼č-Papanicolau nu este dureros, presupune prelevarea unui e┼čantion de celule din colul uterin ┼či analizarea lor citologic─â. Pacienta trebuie s─â nu fie la menstrua┼úie, s─â nu aib─â contact sexual cu 48 de ore ├«nainte de prelevare ┼či s─â nu fi folosit ovule, spermicide sau creme vaginale ├«n aceast─â perioad─â.

Testarea HPV identific─â riscul crescut de cancer de col

Infec┼úia cu virusul Papiloma uman (HPV), transmis─â prin contact sexual ┼či alt tip de contact intim direct piele pe piele, duce la leziuni ale pielii ┼či mucoaselor. Unele tulpini duc la apari┼úia de negi (condiloame), iar altele la leziuni precanceroase care pot evolua spre cancer dac─â nu sunt tratate. Aproximativ 90% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infec┼úia cu HPV. Tulpinile 16 ┼či 18 sunt cel mai des implicate ├«n apari┼úia cancerului de col. Tipajul HPV identific─â prezen┼úa sau absen┼úa virusului Papilloma uman. Dac─â rezultatul este negativ, ├«nseamn─â c─â pacienta nu are un tip de HPV asociat cu cancerul. Dac─â rezultatul e pozitiv, tipul de HPV poate fi asociat cu cancerul de col. Nu ├«nseamn─â neap─ârat c─â persoana are boala, ci c─â o poate dezvolta cur├ónd dac─â nu sunt luate m─âsuri.

Vaccinarea împotriva HPV oferă protecţie

Vaccinurile ├«mpotriva HPV sunt diponibile ┼či ofer─â protec┼úie dac─â sunt administrate ├«nainte de expunerea la virus. Exist─â 3 tipuri de vaccin ├«mpotriva bolilor provocate de HPV: bivalent, care protejeaz─â ├«mpotriva tulpinilor 16 ┼či 18, cvadrivalent, care ofer─â protec┼úie ┼či pentru tulpinile 6 ┼či 11 ┼či nonavalent, ├«mpotriva tipurilor 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58. Perioada ideal─â pentru vaccinare este ├«ntre 9 ┼či 13 ani. ├Än Rom├ónia, vaccinarea feti┼úelor cu v├órste ├«ntre 11 ┼či 14 ani este inclus─â ├«n Programul Na┼úional de Vaccinare. P─ârin┼úii trebuie s─â fac─â o cerere la medicul de familie pentru a primi cele 3 doze necesare. Persoanele active sexual se pot vaccina, cu condi┼úia s─â nu fi fost infectate deja cu una dintre tulpinile pentru care vaccinul ofer─â protec┼úie. Vaccinul HPV nu se recomand─â femeilor ├«ns─ârcinate.

Cite┼čte mai multe despre testarea HPV ┼či cancerul de col uterin:

Vaccinul împotriva HPV poate reduce cu 70% cazurile de cancer de col uterin

Tu ţi-ai testat riscul de cancer de col uterin?