Cât de des trebuie făcut testul Babeş-Papanicolau. Analiza ajută la depistarea cancerului de col uterin

Cunoscut şi ca examenul citologic cervico-vaginal, testul Babeş-Papanicolau constă în analiza unei probe de celule (frotiu) recoltate de pe suprafața colului uterin (cervix) cu scopul de a detecta celulele cervicale modificate (anormale) sau atipice. Aceste modificări pot să dispară de la sine, fără tratament, însă unele dintre ele pot evolua și pot determina cancerul de col uterin. De aceea, depistarea lor la timp este foarte importantă. Totodata, testul este folosit și pentru a descoperi semne ale altor infecţii în zona cervicală.

image

Orice femeie activă sexual este bine să facă anual testul Babeş-Papanicolau. Foto: Shutterstock

Așa te pregătești!

Perioada optimă pentru pentru recoltarea probei este între zilele 10 și 14 ale ciclului menstrual (ziua 1 este prima zi a menstruaţiei). Timp de 48 de ore înainte de recoltare, evită contactul sexual, nu utiliza ovule, spermicide, tampoane sau creme vaginale. De asemenea, evită duşul intern.

Cum se face 

Procedura este nedureroasă, neinvazivă și rapidă.

Se face în cabinetul ginecologic, de către medic sau  o asistenă și durează între 10 și 20 de minute. Vei sta întinsă pe spate, cu genunchii îndoiți și picioarele fixate în suporturi speciale, pentru a facilita accesul către zona cervicală.

Cu ajutorul unui instrument numit specul, prevăzut cu o oglindă, medicul lărgește pereţii vaginului, pentru a vizualiza mai bine colul uterin. Apoi, folosind o periuță, va preleva proba de celule cervicale. Aceasta va fi trimisă spre analiză la un laborator.

Vezi şi: Motive să faci anual testul Papanicolau

Ce arată rezultatul

Rezultatele testului pot arăta următoarele:

- Lipsa celulelor anormale la nivelul cervixului. În acest caz, nu ai nevoie de alte investigatii suplimentare sau de repetarea testului;

- Inflamație, când testul depistează prezența unor celule anormale, dar care sunt cauzate, de cele mai multe ori, de o infecție diferită de HPV sau de o inflamație; de aceea medicul va recomanda un nou test, ca să vadă care este evoluția acestor celule anormale;

- Anomalii, care certifică exista unor celule anormale care pot însemna modificări precanceroase;

- Cancer - celulele maligne sunt răspândite în profunzimea colului uterin.

În cazul unui rezultat anormal al testului Babeş-Papanicolau, medicul va recomanda investigaţii suplimentare precum colposcopia.