Ce boli poate semnala slăbitul brusc

Slăbitul într-un timp scurt, fără a ţine o dietă, trebuie să ridice semne de întrebare. În unele cazuri, poate fi vorba despre o boală de prezenţa căreia probabil persoana în cauză nu ştie.

image

Dacă ai slăbit mult fără să ţii dietă, este bine să mergi la medic. Foto: Shutterstock

O cauză a slăbitului este subnutriţia, adică deficitul de substanţe nutritive de care organismul are nevoie. Potrivit unui studiu publicat în Medical Science Monitor, aproape jumătate dintre pacienţii internaţi în spitalele lumii nu sunt hrăniţi corespunzător sau riscă să fie subnutriţi. Acest lucru afectează sănătatea şi, de asemenea, duce la slăbit.

La tineri, un regim alimentar dezechilibrat explică malnutriţia, în vreme ce, la persoanele în vârstă, poate fi vorba despre pierderea poftei de mâncare. Slăbitul brusc poate fi un semnal de alarmă în ceea ce priveşte existenţa unei boli. Sunt şi situaţii când pierderea kilogramelor apare, de exemplu, în perioade stresante.

Există cauze multiple

* Pierderea masei musculare. Potrivit Fundaţiei Internaţionale de Osteoporoză, pierderea de masă musculară începe de pe la 40 de ani şi se accentuează după 75 de ani.

* Cancerul. „Se știe că mai multe tipuri de cancer, inclusiv leucemia, cel pulmonar, pancreatic, de sân și de colon, provoacă o scădere în greutate inexplicabilă”, afirmă dr. Eyal Meiri, citat de selection.ca. Şi tratamentele pentru cancer (chimioterapia, radioterapia) pot determina pierderea poftei de mâncare sau au reacţii adverse (greaţă, vărsături), care intereferează cu hrănirea normală.

* Hipertiroidia. O pierdere în greutate inexplicabilă poate fi semn al bolii Basedow-Graves, afecţiune autoimună a sistemului endocrin, cea mai comună cauză a hipertiroidismului.

* HIV/SIDA. Infecţia cu virusul imunodeficienţei umane (HIV), care provoacă SIDA, poate perturba absorbţia substanţelor nutritive şi pierderea poftei de mâncare.

* Ulcerul gastroduodenal este caracterizat de eroziuni sau ulceraţii pe peretele stomacului sau al duodenului. Durerea de stomac, simptom al ulcerului, poate determina pierderea poftei de mâncare.

* Depresia se poate manifesta sub diverse forme, iar pierderea în greutate este una dintre ele.

* Diabetul de tip 1 are printre simptome pierderea semnificativă în greutate. În lipsa insulinei, organismul îşi ia energie din muşchi şi grăsimi.

* Alcoolismul. Consumat abuziv şi frecvent, alcoolul are numeroase efecte negative, inclusiv pierderea în greutate spectaculoasă. În plus, cei care consumă alcool se pot confrunta cu malnutriţie.

* Bolile inflamatoare intestinale precum boala Crohn au printre simptome scăderea în greutate.

* Boala Addison, afecţiune care determină secreţia insuficientă de hormoni la nivelul glandelor suprarenale, se manifestă şi prin pierderea în greutate fără un motiv anume.

Când să mergi la medic

Ca regulă generală, este recomandat să consulţi medicul dacă observi că ai slăbit între 5% - 10% din greutatea corporală în decurs de 6 - 12 luni. Desigur, această recomandare este valabilă dacă nu ai ţinut o cură de slăbire sau ai adoptat unele măsuri (sport, privare de alimente) care să explice pierderea kilogramelor. Cel mai probabil, medicul îţi va recomanda analize de sânge şi, după caz, examinări imagistice, pentru un diagnostic cât mai exact.

INFO

Şi bolile renale şi cele hepatice, la fel ca şi tuberculoza, artrita reumatoidă şi lupusul pot fi alte cauze ale slăbitului brusc, fără cauze explicabile.

Citeşte şi: Atenţie! Aceste boli pot duce la pierderea dinţilor