Boala care ucide peste 1500 de românce anual şi care poate fi prevenită prin vaccinare

România este țara Uniunii Europene cu cea mai mare incidență (de 2,5 ori mai mare) și mortalitate (de peste 4 ori) prin cancerul de col uterin, boală care poate fi prevenită prin vaccinare.

image

Anual, în România, infecțiile cu HPV sunt responsabile de apariția a peste 3300 de noi cazuri de cancer de col uterin și peste 1500 de femei își pierd viața din cauza acestui tip de cancer, deși cele circa 4 - 5 decese survenite în medie pe zi sunt prevenibile prin vaccinare și screening. Jumătate din femeile ce primesc acest diagnostic au sub 55 de ani, iar în 75% din cazurile noi de îmbolnăviri este vorba de femei aflate la vârsta activă, de pâna în 65 ani.

Pe lângă cancerul de col uterin, infecția cu HPV este asociată și cu dezvoltarea altor tipuri de cancer care afectează deopotrivă femeile și bărbații: de exemplu, cancere ale organelor genitale masculine sau feminine - penis, vagin sau vulvă sau cancerul de anus.

Vezi şi: Cancerul de col uterin: factori de risc, simptome, tratament

Vaccinul HPV va fi compensat şi pentru româncele între 18 și 45 de ani

“Vestea bună este că există o cale sigură și eficientă pentru prevenirea infecției cu HPV: vaccinarea. Vestea și mai bună este că vaccinul asigură un grad foarte ridicat de protecție, de peste 90%, dacă este administrat în adolescență. Iar cea mai bună veste este ca statul român asigură gratuit vaccinul pentru toate fetele între 11 și 18 ani. Asta înseamnă 7 ani de oportunitate pentru a ne proteja de infecția cu HPV și cancerele pe care aceasta le poate cauza! Vestea mai puțin bună este că la momentul actual doar 10% din părinții de fete știu și cer acest vaccin gratuit pentru copii lor. Pe 4 martie facem încă o dată un gest public pentru ca un număr cât mai mare de părinți de fete să afle despre prevenția infecției cu HPV, vaccin de care pot beneficia gratuit.’’, a declarat Ana Măiță, Președinta Asociației Mame pentru Mame.

În România, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV este inclusă în cadrul Programului Național de Imunizare, pentru fetele cu vârsta curpinsă între 11 și 18 ani. Vaccinarea este gratuită și se face la solicitarea părinților/ reprezentanților legali care vor formula o cerere la medicul de familie.

Vezi şi: 9 mituri despre vaccinarea anti-HPV. Câtă nevoie este, de fapt, de acest vaccin?  

Vaccinul HPV va fi compensat în premieră în România pentru femeile între 18 și 45 de ani, potrivit hotnews.ro.

După ani de discuții, am hotărât că putem să compensăm vaccinurile și să creștem foarte mult accesul la vaccinare, nu doar pentru fetele deja eligibile, ci și pentru femeile cu vârstă cuprinsă între 18 și 45 de ani, și chiar și pentru băieți. Resursele financiare utilizate pentru compensarea vaccinurilor într-un viitor apropiat sunt de la Ministerul Sănătății și vor fi transferate Casei Naționale pentru asigurări de Sănătate, astfel încât să putem include vaccinurile pe o listă care să permită vaccinarea adulților sau a pacienților cu boli cronice. Ne dorim în continuare să facilităm accesul pentru categoriile eligibile la momentul actual. Cu cât avem mai multe persoane vaccinate, cu atât problema de sănătate publică poate fi mai bine controlată”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul unei mesei rotunde cu tema “Combaterea cancerului de col uterin – Accelerarea progresului și eliminarea acestuia ca problemă de sănătate publică”, organizată de Fundația Renașterea și găzduită de Ambasada Statelor Unite ale Americii la București.