Ulcerul: cum îl poți ține sub control. Ce simptome dominante are. Sfatul medicului

ulcer5 jpg

Așa cum îi spune și denumirea, ulcerul este o rană la nivelul mucoasei gastrice determinată de creșterea secreției gastrice, pepsina și acidul clorhidric.

Ulcerul poate fi gastric sau duodenal. “În ambele localizări, leziunile apar sub forma unor discontinuității la nivelul peretelui gastric sau duodenal, unice sau multiple, și determină în jurul lor reacție fibroasă (cicatrici)”, spune medicul Laura Panait pentru Click! Sănătate

Simptome dominante

Durerea în epigastru, popular numită durere “în capul pieptului”, așa cum o prezintă pacienții cu debut imediat după ingestia de alimente în cazul ulcerului gastric și la 2-3 ore după masă în cazul ulcerului duodenal, este simptomul dominant.

Durerea este însoțită de cele mai multe ori de greață, flatulență, inapetență (lipsa poftei de mâncare).

“Cauza cea mai frecventă a ulcerului este infecția cu Helicobacter Pylori. Se știe că 50% din populația globului prezintă infecție cu această bacterie. Infectarea se produce de la persoană la persoană și în majoritatea cazurilor este asimptomatică.

Doar 15% din persoanele infectate dezvoltă un ulcer gastric sau duodenal”, adaugă specialistul de la Clinica AS.

Pe locul doi ca și cauză se află consumul de medicamente: acidul acetil salicylic (aspirina), antiinflamatoriile nesteroidiene (ibuprofenul), corticosteroizii(hidrocortizon).

Alte cauze: boli medicale severe, afecțiuni ale sistemului nervos central, formațiuni hipersecretante.

Ce complicații severe pot apărea

“Pot apărea diverse complicații:

Hemoragia digestivă

Perforația gastrică ce poate genera o urgență chirugicală – ”abdomenul acut”

Stenoza de pilor - orificiul de deschidere a esofagului în stomac. Are ca manifestare vărsături imediat după masă, alimentele fiind respinse instant și fiind eliminate nedigerate prin vărsături.

Obstructia gastrică - blocarea tranzitului alimentelor către intestine manifestată prin vărsături posprandiale, balonare, sațietate precoce

Tumori maligne - sunt întâlnite mai ales la pacienții cu infecție cu H.Pylori și au o incidență foarte mică”.

Tratamentul. Când este necesară intervenția chirurgicală

În primul rând trebuie redus consumul de cafea, alcool, tutun și evitate medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene și a aspirinei.

“Regimul alimentar joacă și el un rol important în managementul ulcerului. Se recomandă mese regulate, de 3 ori pe zi, plus două gustări și evitarea prăjelilor, condimentelor, preparatelor afumate, băuturilor carbogazoase.

Ca tratament, se recomandă medicamentele antiacide, antisecretorii, protectoare ale mucoasei gastrice precum și antibioticele pentru înlăturarea bacteriei H.Pylori, acolo unde este cazul. Acestea, alături de regimul alimentar, fac parte din schema completă a tratării ulcerului stabilită de medicul currant.

Intervenția chirurgicală are loc în situațiile de acut cum este cazul perforației (”abdomen acut chirurgical”), tumori, hemoragii importante”, mai spune medicul Laura Panait.

Restricții alimentare

Este indicat să se evite excesul alimentar de orice fel și este recomandat să fie excluse din alimentație: grăsimile, prăjelile, condimentele, alcoolul, băuturile carbogazoase  și orice aliment care observă pacientul că îi declanșează simptomatologia.