Poate bicarbonatul de sodiu să trateze refluxul gastric?

Acest traseu invers al acidului gastric poate irita esofagul și poate provoca arsuri care se pot localiza oriunde, de la mijlocul abdomenului până la gât.

Alte simptome ale refluxului acid pot include, potrivit Health Line:  respiratie urât mirositoare, durere în piept sau în partea superioară a stomacului, greață și vărsături, dificultate sau durere la înghițire, dinți sensibili, probleme cu respirația, gust ciudat în gură, o tuse sâcâitoare.

barbat reflux gastric shutterstock 2039879552 jpg

Bicarbonatul poate fi folosit doar pe termen scurt împotriva refluxului. Foto: Shutterstock

Dacă simptomele rămân prezente și se agravează, atunci este posibil să fi evoluat în boala de reflux gastroesofagian. Aceasta înseamnă că refluxul de acid are loc de cel puțin două ori pe săptămână, interferează cu viața de zi cu zi și, posibil, a afectat esofagul.

Multe farmacii și magazine vând medicamente pentru refluxul acid fără prescripție medicală (OTC). Dar există un tratament ieftin pe care îl puteți avea deja acasă: bicarbonatul de sodiu.

Bicarbonatul de sodiu este o metodă populară pentru tratarea problemelor digestive precum arsurile la stomac, indigestia acidă și stomacul deranjat, dar poate fi folosit doar ocazional.

Cheia capacității de a trata refluxul acid constă în ingredientul său activ: bicarbonatul de sodiu. Antiacidele OTC conțin bicarbonat de sodiu.

Pancreasul produce în mod natural bicarbonat de sodiu pentru a-ți proteja intestinele. Se crede că bicarbonatul de sodiu imită efectele acestui proces. Ca antiacid absorbabil, bicarbonatul de sodiu neutralizează rapid acidul din stomac și ameliorează temporar simptomele de reflux acid.

Este același tip de bicarbonat de sodiu pe care îl folosești pentru a coace sau pentru a absorbi mirosurile din frigider și care poate neutraliza acidul din stomac. Este, de asemenea, mai ieftin în această formă, în comparație cu medicamentele OTC.

Pentru persoanele cărora nu le place gustul bicarbonatului de sodiu, există tablete OTC care se dizolvă ușor în apă.

Bicarbonatul de sodiu poate să ofere o ușurare pe termen scurt și nu este conceput ca un tratament pe termen lung pentru simptomele stomacului acid.

Doza recomandată de pulbere de bicarbonat de sodiu este de 1/2 linguriță, dizolvată într-un pahar cu apă.

Prea mult bicarbonat de sodiu poate provoca revenirea acidului și vă poate agrava simptomele. De asemenea, trebuie să te asiguri că bicarbonatul de sodiu este complet dizolvat în apă și sorbit încet.

El este destinat pentru a fi utilizat la ameliorarea imediată a arsurilor la stomac și a indigestiei, dar nu pentru utilizarea regulată sau tratamentul refluxului. Consultă medicul dacă refluxul de acid durează mai mult de 2 săptămâni.

Femeile însărcinate și copiii cu vârsta sub 6 ani ar trebui să evite bicarbonatul de sodiu pentru tratamentul refluxului acid.

Efectele secundare ale bicarbonatului de sodiu pot include: gaze, greaţă, diaree.

Cea mai frecventă cauză a toxicității bicarbonatului de sodiu este suprasolicitarea. Utilizarea pe termen lung și excesivă a bicarbonatului de sodiu vă poate crește riscul de: deficit de potasiu în sânge, hipocloremie sau deficit de clorură de sânge, hipernatremie sau creșterea nivelului de sodiu, agravarea bolii renale, agravarea insuficienței cardiace, slăbiciune musculară și crampe, creșterea producției de acid gastric.

Persoanele care consumă cantități excesive de alcool au, de asemenea, un risc mai mare de complicații grave. Sodiul din bicarbonatul de sodiu poate crește deshidratarea și poate agrava alte simptome.

Citește și Cum se tratează durerile de spate?