Cum se manifestă cancerul de stomac. Simptome care nu trebuie neglijate

Cancerul de stomac (sau gastric) se dezvoltă la nivelul mucoasei gastrice, tumora fiind localizată adesea în partea superioară a stomacului. Boala are simptomatologie diversă, care include manifestări comune şi pentru alte afecţiuni din sfera digestivă.

image

Cancerul gastric, boală care se dezvoltă în țesutul care căptușește stomacul, este o afecţiune care ucide 20 de români la 100.000 de locuitori.

Principalii factori de risc care cresc riscul de a face cancer gastric se numără: dieta bogată în alimente sărate și afumate, cazurile de cancer gastric în familie, fumatul, consumul de alcool, infecţia cu Helicobacter pylori, inflamaţia cronică şi/sau polipii la nivelul stomacului. Factori de risc sunt şi ulcerul gastric şi intervenţiile chirurgicale la nivelul stomacului.

Cancerul gastric apare mai ales la bărbaţii cu vârsta între 50 şi 70 de ani.

Arsurile gastrice, printre simptomele cancerului de stomac

Cancerul gastric are simptome variate, care pot fi comune şi cu cele ale altor afecţiuni. Printre simptomele cancerului gastric, potrivit Mayo Clinic, se numără: oboseala, epuizarea, senzația de balonare după masă sau de preaplin după consumarea unei cantități mici de mâncare, arsuri stomacale persistente (pirozis), indigestia frecventă, durerile de stomac, vărsăturile şi pierderea în greutate neintenţionată. Meteorismul şi gazele frecvente, greaţa şi dificultăţile la înghiţire sunt alte simptome ale cancerului gastric.

În stadiile avansate, pot să apară: acumularea de lichid în abdomen, vărsăturile cu sânge, icterul şi scaunul negru, lucios.

Cum se diagnostichează cancerul gastric

Prezenţa acestor simptome implică prezentarea la medic. Cancerul gastric se diagnostichează cu ajutorul unor investigaţii medicale precum endoscopia digestivă superioară (un tub subțire cu o camera este inserat prin gură la nivelul stomacului). Dacă medicul descoperă modificări suspecte, va preleva o proba de țesut (biopsie). 

Poate fi nevoie şi ecografie abdominală şi de alte examinări imagistice printre care tomografia computerizată sau radiografia cu administrare de bariu.

Citeşte şi: Afecţiuni ale sistemului digestiv: care sunt şi cum le recunoşti

Cum se tratează cancerul de stomac

Tratamentul cancerului gastric depinde de stadiul bolii şi de starea generală de sănătate a pacientului.

Tratamentul chirurgical vizează îndepărtarea porțiunii afectate de cancer și a unei mici părți din țesutul sănătos, dacă este posibil. De obicei, se îndepărtează și nodulii limfatici afectați.  

Radioterapia, chimioterapia şi terapiile țintite fac, de asemenea, parte din tratamentul cancerului gastric.

Citeşte şi: Remedii indicate în gastrită şi ulcer