Totul despre infecţia cu Helicobacter pylori

1 2 jpg jpeg

Helicobacter pylori este o bacterie prezentă în stomac, mucoasa gastrică fiind un teren favorabil pentru dezvoltarea acesteia. Helicobacter pylori se poate adapta perfect la mediul acid. Se estimează că jumătate din populaţia lumii e infectată cu această bacterie.

Cum se transmite

Bacteria se poate transmite prin m├óini murdare, dar poate fi luat─â ┼či din apa netratat─â corespunz─âtor, ori din fructe sau legume crude, care nu au fost bine sp─âlate. Factori precum alimenta┼úia bogat─â ├«n gr─âsimi, fumatul ┼či alcoolul, asocia┼úi cu o infec┼úie cu Helicobacter pylori cresc riscul apari┼úiei de cancer gastric.

Potrivit medicului gastroenterolog Dana Bucur, Helicobacter pylori este implicat ├«n apari┼úia sindromului dispeptic, a gastritelor acute ┼či cronice, a ulcerului gastric (├«n 70% din cazurile de ulcer gastric ┼či ├«n 90% din ulcerele duodenale).

Semne ale infecţiei

Simptomele ├«ncep ├«n momentul ├«n care cel infectat sufer─â de gastrit─â sau ulcer. Manifest─ârile infec┼úiei difer─â de la un pacient la altul, ├«ns─â cele mai ├«nt├ólnite sunt arsurile gastrice, balonarea, durerile abdominale (mai intense pe timpul nop┼úii), grea┼ú─â, v─ârs─âturi, sc─âdere ├«n greutate, respira┼úia ur├ót mirositoare, depozite albicioase pe limb─â. ├Än func┼úie de gravitatea leziunilor produse de Helicobacter, poate s─â apar─â ┼či hemoragia digestiv─â, simptom care trebuie s─â te trimit─â de urgen┼ú─â la medic.

Opţiuni de diagnostic

Exist─â mai multe tipuri de analize care determin─â prezen┼úa bacteriei ├«n corp. Astfel, se poate face dozarea anticorpilor anti Helicobacter ├«n s├ónge, antigen Helicobacter pylori din materii fecale, dar ┼či un test respirator cu uree, o metod─â neinvaziv─â. O alt─â op┼úiune de diagnostic este endoscopia digestiv─â cu biopsie.

Info

Tratamentul infec┼úiei cu Helicobacter pylori dureaz─â ├«ntre 7 ┼či 14 zile, iar la o lun─â de la termianrea acestuia se fac din nou analize.

Sfatul medicului

Dr. Dana Bucur, medic specialist gastroenterologie, competen┼úa endoscopie digestiv─â ┼či ecografie general─â, Clinica Polisano Plaza, Bucure┼čti

Tratamentul infec┼úiei cu Helicobacter se face cu protector gastric (Omeprazol, Esomeprazol, Lasoprazol, Pantoprazol, Famotidina) ├«n anumite doze, asociat unor antibiotice: Amoxicilin─â ├«n combina┼úie cu Claritromicin─â ca prim─â linie de tratament. Dup─â terminarea terapiei trebuie confirmat─â eradicarea bacteriei (la 2 s─âpt─âm├óni de pauz─â medicamentoas─â, prin 2 metode). Dac─â Helicobacter este ├«n continuare prezent, se apeleaz─â la a doua linie de tratament, ce combin─â protectorul gastric cu alte antibiotice iar dac─â ┼či aceast─â schem─â nu func┼úioneaz─â, se recurge la a treia linie de terapie ├«n care se fac alte asocieri antibiotice.

Bine de ┼čtiut

Persoanele diagnosticate cu ulcer sau cu gastrit─â trebuie s─â evite alimentele condimentate, c├ót ┼či b─âuturile acidulate, pentru c─â agraveaz─â simptomele.