Ce trebuie s─â ┼čtii despre bacteria ulcerului

1 shutterstock 750961489 jpg jpeg

Cauza frecvent─â a apari┼úiei ulcerului este infec┼úia cu Helicobacter pylori. Aproape jum─âtate din popula┼úia globului ┼či peste 60% din popula┼úia Rom├óniei este infectat─â cu aceast─â bacterie, dar numai 10% face ulcer. Cum se manifest─â infec┼úia, cum o depistezi ┼či tratezi, afl─â ├«n articolul nostru.

├Än cele mai multe cazuri, contractarea infec┼úiei cu Helicobacter pylori se produce ├«n copil─ârie, contaminarea f─âc├óndu-se prin m├óini murdare. Bacteria poate fi luat─â ┼či din apa de b─âut netratat─â corespunz─âtor ori din fructe sau legume crude, care nu au fost bine sp─âlate. Infec┼úia se dezvolt─â mai u┼čor la membrii aceleia┼či familii ┼či la persoanele institu┼úionalizate, pentru c─â se transmite mai u┼čor.

Ce complicaţii are infecţia

Este bine de ┼čtiut c─â bacteria Helicobacter pylori se poate men┼úine ├«n stomacul unei persoane din copil─ârie ┼či p├ón─â la v├órsta adult─â, fiind factor de risc pentru afec┼úiuni digestive. Bacteria se lipe┼čte cu u┼čurin┼ú─â de pere┼úii stomacului, unde provoac─â infec┼úii. Acestea duc la dezechilibrul florei intestinale ┼či implicit, la ├«nl─âturarea barierei de protec┼úie ├«mpotriva acidului gastric. Helicobacter pylori este implicat ├«n apari┼úia sindromului dispeptic, a gastritelor acute ┼či cronice, a ulcerului gastric (├«n 70% din cazurile de ulcer gastric ┼či ├«n 90% din ulcerele duodenale). ├Än cazuri grave, infec┼úia cu Helicobacter pylori poate duce la apari┼úia cancerului gastric.

Nu are mereu simptome

Po┼úi fi infectat cu Helicobacter pylori f─âr─â s─â ┼čtii acest lucru ÔÇô ├«n jum─âtate din cazuri, infec┼úia nu produce manifest─âri. C├ónd apar simptome, poate fi vorba despre durere ├«n partea superioar─â a abdomenului sau ├«n zona coastelor. Arsurile gastrice, sc─âderea ├«n greutate, lipsa apetitului, balonarea, grea┼úa ┼či scaunul ├«nchis la culoare sunt alte simptome care ar putea fi puse pe seama infec┼úiei cu Helicobacter pylori.

Opţiuni de diagnostic

Testarea infec┼úiei cu Helicobacter pylori este recomandat─â ├«n mod special persoanelor cu ulcer, cu manifest─âri dispeptice, celor care au cazuri de cancer gastric ├«n familie.   

Exist─â mai multe tipuri de analize prin care se pune ├«n eviden┼ú─â prezen┼úa bacteriei ├«n organism. Astfel, se poate face dozarea anticorpilor anti Helicobacter ├«n s├ónge, antigen Helicobacter pylori din materii fecale, dar ┼či un test respirator cu uree, o metod─â neinvaziv─â. O alt─â op┼úiune de diagnostic este endoscopia digestiv─â cu biopsie.

Cum se trateaz─â corect

Tratamentul infec┼úiei cu Helicobacter pylori se face cu antibiotic ┼či cu un protector gastric, ├«n anumite doze. Dup─â terminarea terapiei trebuie confirmat─â eradicarea bacteriei (la 2 s─âpt─âm├óni de pauz─â medicamentoas─â, fie prin test respirator, fie prin testarea antigenic─â din materiile fecale). Dac─â Helicobacter este ├«n continuare prezent, se apeleaz─â la a doua linie de tratament, ce combin─â protectorul gastric cu alte antibiotice, iar dac─â ┼či aceast─â schem─â nu d─â rezultate, se recurge la a treia linie de terapie ├«n care se fac alte asocieri antibiotice. Este foarte important ca persoana s─â respecte regulile de administrare a tratamentului, pentru ca ┼čanele de vindecare s─â fie maxime.