Ce se poate depista prin urografia intravenoasă

Procedură radiologică de investigare a aparatului urinar, urografia intravenoasă are numeroase indicaţii, fiind de ajutor în depistarea bolilor renale sau a căilor urinare.

image

Urografia intravenoasă (UIV) este indicată cu precădere în cazul în care medicul suspectează infecții urinare, dacă este prezentă hematuria, adică sânge în urină, în cazul colicilor nefretice și tulburărilor micționale.

Prin efectuarea unei urografii intravenoase, se obțin informații despre mărimea, forma și modul de funcționare a rinichilor, ureterelor și a vezicii urinare.

Indicațiile urografiei intravenoase cuprind evaluarea prezenței unei obstrucții ureterale, observarea integrității tractului urinar după un traumatism, evaluarea tractului urinar în caz de suspiciune a unor anomalii congenitale sau în vederea diagnosticării în caz de hematurie sau infecții.

Este nevoie de pregătire

Cu 48 de ore înaintea efectuării investigației este necesară începerea pregătirilor deoarece este nevoie de 2 clisme evacuatorii: una în seara dinaintea examenului și cea de-a doua în dimineața investigației. Cu cel puţin 8 ore înainte de efectuarea procedurii nu se mai consumă alimente solide sau lichide.

În cazul în care suferi de alergii sau astm bronșic, poți avea o reacție alergică la substanța de contrast. În acest caz, fie ți se recomandă o investigație alternativă, fie ți se administrează o doză mică de corticosteroizi care să suprime o eventuală reacție alergică.

Diabeticii care fac tratament cu metformin trebuie să intrerupă administrarea acestui medicament cu 48 ore înainte de efectuarea investigației, iar femeile gravide sunt sfatuite să efectueze investigația doar dacă potențialul beneficiu depășeste riscul asupra fătului.

Substanţa de contrast injectată intravenos în timpul procedurii ajunge în sânge, apoi la rinichi, fiind eliminată prin urină.

În cazul pacienţilor cu anemie hemolitice, stări febrile, adenom toxic tiroidian, mielomul multiplu, hipersensibilitate la iod, medicul va oferi informaţii suplimentare pentru alegerea cei mai bune metode de diagnostic. 

Pentru evaluarea funcţiei rinichilor este foarte important să fie furnizate medicului radiolog analize recente (de cel mult 3 luni) privind valorile creatininei sangvine. 

Cum se face

Pacientul stă intins, culcat pe spate, pe o masă. Lui i se injecteaza substanţa de contrast, intravenos, într-o vena a braţului. Apoi, se face o radiografie, care se repetă după câteva minute. Radiografiile se developează pe loc. Persoanei i se poate cere să îşi schimbe poziţia, să îşi ţină respiraţia, i se poate aplica o uşoara presiune pe abdomen, pentru a mari vizibilitatea, sau i se poate administra un diuretic. 

Procedura durează de obicei o jumătate de ora sau mai mult, în funcţie de pacient.

Vezi şi: Ce semne îți spun că rinichii tăi suferă?