Ce semne îți spun că rinichii tăi suferă?

Rinichii sunt responsabili pentru purificarea sângelui și eliminarea lichidului suplimentar din organism. Dar atunci când rinichii tăi nu funcționează corect, există mai multe semne pe care trebuie să le observi în corpul tău. Iată care sunt semnele care vă semnalează riscul de a suferi de boală cronică de rinichi.

rinichi jpg

Suferința rinichilor se extinde asupra mai multor organe. Foto: Shutterstock

Ești mai obosit

„Dacă ai mai puțină energie sau ai probleme de concentrare, poate fi vorba despre o scădere severă a funcției rinichilor, care poate duce la acumularea de toxine și impurități în sânge. Acest lucru poate face ca oamenii să se simtă obosiți și slăbiți”, spune dr. Puru Dhawan, expert citat de Times India.

Ai pielea uscată și mâncărime

Potrivit medicului Puru Dhawan, rinichii sănătoși îndeplinesc multe sarcini importante. Elimină deșeurile și lichidele suplimentare din organism, ajută la formarea celulelor roșii din sânge, ajută la menținerea oaselor puternice și lucrează pentru a menține cantitatea potrivită de minerale în sânge. Pielea uscată și mâncărimea pot fi un semn al bolii minerale și osoase care însoțește adesea boala avansată de rinichi, atunci când rinichii nu mai sunt capabili să păstreze echilibrul corect de minerale și nutrienți din sânge.

Apare  sânge în urină

„Rinichii sănătoși păstrează celulele sanguine în organism atunci când filtrează deșeurile din sânge pentru a crea urină, dar atunci când filtrele rinichilor au fost deteriorate, aceste celule sanguine pot începe să „se scurgă” în urină. Pe lângă semnalarea bolii renale, sângele din urină poate indica tumori, pietre la rinichi sau o infecție”, spune dr. Dhawan.

Urina este spumoasă

Bulele excesive în urină, în special cele care necesită spălarea de mai multe ori înainte ca acestea să dispară, indică proteinele în urină. Această spumă poate arăta ca spuma pe care o vedeți atunci când amestecați ouăle, deoarece proteina comună găsită în urină, albumina, este aceeași proteină care se găsește în ouă.

Ai crampe musculare

Dr. Puru Dhawan a mai adăugat că dezechilibrele electrolitice pot rezulta din afectarea funcției renale. De exemplu, nivelurile scăzute de calciu și fosforul slab controlat pot contribui la apariția de crampe musculare.

Gleznele și picioarele umflate

Scăderea funcției renale poate duce la retenția de sodiu, cauzând umflarea picioarelor și gleznelor. Umflarea extremităților inferioare poate fi, de asemenea, un semn de boli de inimă, boli hepatice și probleme cronice ale venelor picioarelor.

Citește și Ce oferă mai multe beneficii? O baie sau un duș?