Urografia intravenoas─â examineaz─â starea rinichilor

1 2 jpg jpeg

Cu ajutorul investiga┼úiei se examineaz─â rinichii ┼či c─âile urinare ┼či este recomandat─â ├«n cazul durerilor ├«n partea lateral─â mijlocie a abdomenului, c├ónd este observat─â prezen┼úa s├óngelui ├«n urin─â sau dup─â traumatisme. Tumorile la rinichi sau pe c─âile urinare, calculii renali ┼či infec┼úiile urinare dese pot fi diagnosticate, de asemenea, cu ajutorul urografiei intravenoase. Eviden┼úiaz─â malforma┼úiile

ÔÇ×Urografia intravenoas─â este o investiga┼úie radiologic─â utilizat─â pentru explorarea tractului urinar, ce permite at├ót evaluarea func┼úiei renale, c├ót ┼či morfologia aparatului urinar. Ea const─â ├«n injectarea intravenoas─â a unei substan┼úe de contrast iodate, ce se elimin─â urinar ┼či executarea de radiografii la diferite intervale de timp, de obicei la 5, 15, 25 minute de la injectareÔÇť, explic─â dr. Drago┼č Botezatu, medic specialist urolog la clinica Medlife Arad. Substan┼úa de contrast scoate ├«n eviden┼ú─â rinichii ┼či c─âile urinare, care devin albe, ├«n timp ce ┼úesuturile din jur r─âm├ón ├«ntunecate la culoare.

Necesit─â regim alimentar special

Riscul reac┼úiilor adverse datorate razelor X este foarte mic, deoarece dozele de radia┼úii sunt sc─âzute. Rareori, pot ap─ârea reac┼úii alergice ├«n cazul celor care au alergie la iod sau alte tipuri de alergii. Erup┼úiile pe piele, umflarea g├ótului ┼či a fe┼úei, sc─âderea tensiunii arteriale sunt simptome ale alergiei la iod. Cu 8 ore ├«nainte de investiga┼úie nu se m─ân├ónc─â ┼či nu se bea, iar din regimul alimentar se elimin─â, ├«n prealabil, m├ónc─ârurile care pot duce la acumularea de gaze ├«n colon. Pentru o mai bune vizibilitate a zonei analizate, se poate administra un diuretic.

Deoarece poate deteriora temporar func┼úia renal─â, examinarea este contraindicat─â persoanelor cu insuficien┼ú─â renal─â. ÔÇ×├Än cazul gravidelor, astfel de investiga┼úie este de evitat, folosindu-se doar ├«n situa┼úii particulare, c├ónd avantajele dep─â┼česc riscul iradierii fatului. Diabeticii sub tratament cu metformin trebuie s─â opreasc─â medica┼úia cu 48 de ore ├«nainteÔÇť, recomand─â doctorul Drago┼č Botezatu. Pre┼úul investiga┼úiei ├«n clinicile private variaz─â ├«ntre 300 ┼či 350 de lei.