Analiza care ajută la diagnosticarea artritei reumatoide

Testul care determină cantitatea de factori reumatoizi în corp ajută la diagnosticarea artritei reumatoide. Este o analiză de sânge recomandată de medic și când există suspiciunea unei boli autoimune.

image

Foto: Shutterstock

Factorul reumatoid (FR) este o proteină produsă de sistemul imunitar care face rău țesuturilor sănătoase din corp. Dacă sănătatea este în parametri normali, sistemul imunitar nu produce factor reumatoid, iar la un astfel de test rezultatul va indica absența acestei proteine în corp. 

Factorul reumatoid este un test de sânge, care durează câteva minute, la fel ca oricare altă analiză de rutină. După ce este preluată mostra de sânge, este trimisă către laboratorul de analize, unde va fi testată pentru anticorpul FR (factorul reumatoid).

Cum interpretezi valorile

Când rezultatul testului arată o valoare până în 14 IU/ml, nu ai motive să te îngrijorezi. Aceasta este valoarea agreată ca fiind normală, de aceea testul de sânge este negativ. Când nivelul de factor reumatoid este mai mare decât acest prag, testul este considerat pozitiv, cu o cantitate de proteină FR crescută sau anormal de mare. Atenție! Valorile normale pot diferi de la un laborator la altul.

Aproximativ 8 din 10 oameni care prezintă valori pozitive crescute în urma acestui test suferă de poliartrită reumatoidă. Factorul reumatoid pozitiv mai poate semnifica faptul că o persoană nediagnosticată cu artrită reumatoidă prezintă un risc de până la 40% să dezvolte afecţiunea, comparativ cu o persoană care are testul negativ.

Este de reținut și că un nivel ridicat al factorului reumatoid arată severitatea bolii. Un test pozitiv îl poate face pe medic să suspecteze și alte boli autoimune cum ar fi lupusul sau sindromul Sjögren.

Testul pozitiv poate sugera și alte boli, cum ar fi infecție cronică, ciroză, boală pulmonară inflamatoare sau cancer.

Ce este artrita reumatoidă

Boala apare ca rezultat al unei inflamaţii a membranei articulare, care cuprinde, cu timpul, şi cartilajul. Sistemul imunitar al organismului atacă propriile ţesuturi şi apoi masa osoasă din articulaţii, ceea ce are ca rezultat producerea de leziuni ale oaselor înconjurătoare.

Cauza exactă a bolii nu este cunoscută în totalitate. S-a constatat că predispoziţia faţă de artrita reumatoidă se transmite ereditar, dar există şi factori externi, care favorizează debutul bolii.

Artrita reumatoidă poate fi depistată la orice vârstă, însă boala debutează cel mai des între 30 şi 50 de ani şi afectează mai frecvent femeile decât bărbaţii.