Hibiscusul ┼úine tensiunea sub control ┼či previne infarctul

1 hibiscus jpg jpeg

Bun diuretic ┼či antiseptic urinar, hibiscusul este ┼či o plant─â de ajutor pentru hipertensivi. Persoanele cu risc cardiovascular pot ├«ncerca tratamente naturiste cu aceast─â plant─â, pentru c─â pot ajuta la prevenirea atacului de cord.

Virtu┼úile florilor de hibiscus erau cunoscute din Antichitate, iar egiptenii le utilizau pentru efectele lor binef─âc─âtoare. Originar din zona Orientului ┼či a Asiei, hibiscusul este cultivat at├ót ca plant─â decorativ─â, c├ót ┼či ca plant─â medicinal─â. Aten┼úie! Exist─â peste 200 de specii de hibiscus ├«n lume ┼či nu toate sunt comestibile. ├Än medicina naturist─â se folose┼čte Hibiscus sabdariffa, pe care o g─âse┼čti la farmacie sau ├«n magazinele cu produse naturiste.

Consumat mai ales sub form─â de infuzie, hibiscusul are efecte tonice, diuretice, laxative. De asemenea, hibiscusul poate sc─âdea hipertensiunea ┼či colesterolul r─âu, are ac┼úiune antiinflamatoare ┼či combate stresul.

Dacă ai risc cardiovascular, remediile cu hibiscus te pot ajuta să previi infarctul. Pentru a fi sigur că planta nu îţi este contraindicată, cere acordul medicului dacă vrei un tratament naturist de durată.

Leac în hipertensiune

Un factor de risc important ├«n apari┼úia infarctului este hipertensiunea arterial─â. Florile de hibiscus con┼úin antocianozide, pigmen┼úi care imprim─â culoarea specific─â ┼či care protejeaz─â vasele sangvine, fiind de un real folos c├ónd vine vorba de sc─âderea presiunii s├óngelui. ├Än cadrul unei cercet─âri, s-a constatat c─â la persoanele care au primit extract din flori de hibiscus pe o perioad─â de 12 zile s-a observat o sc─âdere a tensiunii cu 11%. ├Än caz de hipertensiune u┼čoar─â sau moderat─â, se poate ├«ncerca infuzia din flori de hibiscus.   

Extractul de flori de hibiscus poate sc─âdea ┼či nivelul colesterolului r─âu ┼či al trigliceridelor, fiind util celor cu sindrom metabolic.

Aliat natural contra infecţiilor urinare

Hibiscusul con┼úine polifenoli antibacterieni, antifungici ┼či antioxidan┼úi. Un anume compus (gosipetina) din plant─â are ac┼úiune antimicrobian─â contra bacteriilor care produc infec┼úii urinare (E.coli). Gra┼úie efectului diuretic, infuzia de hibiscus poate preveni ┼či formarea calculilor renali.

 Efecte pozitive în diabet

Glicemia (zah─ârul din s├ónge) este controlat─â de insulin─â, hormon care, ├«n caz de diabet, este deficient sau absent. ├Än diabetul de tip 2, organismul devine rezistent la ac┼úiunea insulinei, ceea ce determin─â cre┼čterea nivelului de zah─âr ├«n s├ónge (hiperglicemie). Unele studii au ar─âtat c─â infuzia de hibiscus are efecte favorabile ├«n rezisten┼úa la insulin─â.

Alte beneficii ale plantei

  • Infuzia de hibiscus stimuleaz─â activitatea cerebral─â, ├«mbun─ât─â┼úind rezisten┼úa la efort fizic ┼či psihic.
  • Planta este folosit─â pentru ├«mbun─ât─â┼úirea tractului digestiv, av├ónd rol ├«n tratarea constipa┼úiei. De asemenea, datorit─â efectelor antispasmodice, mai este utilizat─â pentru tratarea sindromului de colon iritabil.
  • Gra┼úie con┼úinutului de vitamina C, hibiscusul este adeseori folosit pentru tratarea simptomelor r─âcelii ┼či ale gripei. ├Än acest caz este recomandat maceratul la rece.
  • Hibiscusul previne ┼či trateaz─â depresia ┼či ajut─â la pierderea ├«n greutate. Consumat─â imediat dup─â mas─â, infuzia din plant─â ajut─â la reducerea absorb┼úiei de carbohidra┼úi. 

Cum se administreaz─â remediile

INFUZIE: se adaugă 1 linguriţă de hibiscus (plantă uscată) la 250 ml de apă clocotită. Se infuzează 15 minute la temperatura camerei, apoi se consumă pe stomacul gol. Se beau 3 căni, cu jumătate de oră înainte de mese. Dacă se urmează cure îndelungate, după 6 săptămâni se face o pauză de 10 zile.

MACERAT LA RECE: 1 lingur─â cu hibiscus se adaug─â ├«n 240 ml de ap─â ┼či se men┼úine p├ón─â la 8 ore la temperatura camerei. Se strecoar─â ┼či se bea pe stomacul gol, cu 30 de minute ├«nainte de mesele principale.

PULBERE: se macin─â fin hibiscus uscat cu r├ó┼čni┼úa electric─â. Se ia 1 linguri┼ú─â ras─â de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Se ┼úine 10 minute sub limb─â, apoi se ├«nghite cu ap─â.

INFO

Hibiscusul are efecte stimulatoare comparabile cu cele ale cafelei. Din acest motiv, poate ├«nlocui cafeaua de diminea┼ú─â.       

Contraindicaţii

Remediile cu hibiscus nu sunt indicate gravidelor ┼či nici mamelor care al─âpteaz─â, pentru c─â pot avea ac┼úiune emenagog─â (favorizeaz─â menstrua┼úia). Ceaiul de hibiscus nu trebuie consumat ├«n mari cantit─â┼úi (peste 8 ce┼čti pe zi).