Cum pot fi depistate afecţiunile renale

2 jpg jpeg

Ecografia abdominal─â identific─â diverse tumori

Investigaţie nedureroasă, ecografia abdominală poate fi făcută oricând. Medicii recomandă efectuarea acestei proceduri o dată sau chiar de două ori pe an.

Nu are contraindica┼úii ┼či, ├«n afar─â de rinichi, investigheaz─â starea ficatui, pancreasului, colecistului, splinei, dar ┼či pe cea a ovarelor, a uterului, a prostatei. Astfel, se pot depista ├«n stadiu incipient boli grave, precum cancerul renal.

La ce te mai ajut─â

Ecografia abdominală este indicată pentru verificarea stării rinichilor după un transplant, pentru ghidarea acului în cadrul unor proceduri medicale (biopsie) sau în cazul unui traumatism, pentru evaluarea posibilelor complicaţii apărute la organele interne.

├Än unele cazuri, ecografia abdominal─â poate pune singur─â diagnosticul, alteori este nevoie de examin─âri suplimentare. Investiga┼úia cost─â ├«ntre 100 ┼či 300 de lei.

Urografia intravenoas─â

Metod─â de examinare a rinichilor ┼či a c─âilor urinare, cu ajutorul unei substan┼úe injectate intravenos, care analizeaz─â at├ót anatomia organelor renale, c├ót ┼či felul ├«n care acestea func┼úioneaz─â. Depisteaz─â colica renal─â, boala Basedow (boala autoimun─â a glandei tiroide) ┼či tuberculoza pulmonar─â evolutiv─â.

Poate avea efecte adverse

Cu dou─â zile ├«nainte de a face o urografie intravenoas─â, nu ai voie s─â m─ân├ónci legume ┼či fructe, b─âuturi dulci ┼či carbogazoase. De asemenea, va trebui s─â iei un laxativ.

Analiza se face diminea┼úa, pe stomacul gol. Este bine s─â-i spui specialistului care face examinarea dac─â ai alergii, deoarece substan┼úa care se injecteaz─â ├«n vene con┼úine iod, care genereaz─â rareori reac┼úii nepl─âcute ├«n organism, cum ar fi erup┼úii pe piele ┼či probleme cu respira┼úia.

┼ói se va cere acordul scris pentru efectuarea urografiei. Examinarea dureaz─â ├«ntre 30 ┼či 60 minute, dar poate ajunge ┼či p├ón─â la patru ore, ├«n func┼úie de pacient.