Cum pot fi depistate afecţiunile renale

2 jpg jpeg

Ecografia abdominală identifică diverse tumori

Investigaţie nedureroasă, ecografia abdominală poate fi făcută oricând. Medicii recomandă efectuarea acestei proceduri o dată sau chiar de două ori pe an.

Nu are contraindicaţii şi, în afară de rinichi, investighează starea ficatui, pancreasului, colecistului, splinei, dar şi pe cea a ovarelor, a uterului, a prostatei. Astfel, se pot depista în stadiu incipient boli grave, precum cancerul renal.

La ce te mai ajută

Ecografia abdominală este indicată pentru verificarea stării rinichilor după un transplant, pentru ghidarea acului în cadrul unor proceduri medicale (biopsie) sau în cazul unui traumatism, pentru evaluarea posibilelor complicaţii apărute la organele interne.

În unele cazuri, ecografia abdominală poate pune singură diagnosticul, alteori este nevoie de examinări suplimentare. Investigaţia costă între 100 şi 300 de lei.

Urografia intravenoasă

Metodă de examinare a rinichilor şi a căilor urinare, cu ajutorul unei substanţe injectate intravenos, care analizează atât anatomia organelor renale, cât şi felul în care acestea funcţionează. Depistează colica renală, boala Basedow (boala autoimună a glandei tiroide) şi tuberculoza pulmonară evolutivă.

Poate avea efecte adverse

Cu două zile înainte de a face o urografie intravenoasă, nu ai voie să mănânci legume şi fructe, băuturi dulci şi carbogazoase. De asemenea, va trebui să iei un laxativ.

Analiza se face dimineaţa, pe stomacul gol. Este bine să-i spui specialistului care face examinarea dacă ai alergii, deoarece substanţa care se injectează în vene conţine iod, care generează rareori reacţii neplăcute în organism, cum ar fi erupţii pe piele şi probleme cu respiraţia.

Ţi se va cere acordul scris pentru efectuarea urografiei. Examinarea durează între 30 şi 60 minute, dar poate ajunge şi până la patru ore, în funcţie de pacient.