La ce vârstă trebuie făcută colonoscopia, care depistează cancerul colorectal. Sfatul medicului

Din ce în ce mai multe cazuri de cancer colorectal sunt depistate în zilele noastre. Depistată în stadiu incipient, boala are şanse mari de vindecare.

image

Cancerul colorectal poate fi detectat cu ajutorul colonoscopiei, despre care ne-a vorbit dr. Ştefan Tucă, medic primar chirurgie generală:

„Colonoscopia este o procedură medicală endoscopică utilizată pentru a examina interiorul colonului și rectului. Aceasta se face cu ajutorul unui instrument numit colonoscop, care este un tub lung și subțire, echipat cu o cameră video și o sursă de lumină la capătul său. Pentru buna examinare este recomandată colonoscopia cu sedeare.

Colonoscopia poate fi utilizată pentru a diagnostica și trata o varietate de afecțiuni gastrointestinale, inclusiv cancerul colorectal, polipii, bolile inflamatorii intestinale și alte afecțiuni.

În timpul colonoscopiei, medicul va introduce colonoscopul în anus și va ghida instrumentul în colon și rect, examinând în același timp aceste zone. În timpul procedurii, medicul poate recolta mostre de țesut (biopsii) sau îndepărta polipii, dacă este necesar.

Colonoscopia este o procedură sigură și eficientă, dar poate fi inconfortabilă sau dureroasă pentru pacienți. Prin urmare, medicul poate utiliza sedare pentru a ajuta la relaxarea pacientului și pentru a reduce disconfortul”.

Vezi şi: Colonoscopia îţi poate salva viaţa! Află tot ce trebuie să ştii despre această procedură!

Colonoscopia, indicată de la 50 de ani

„În general, este recomandat ca adulții să înceapă să efectueze colonoscopii regulate la vârsta de 50 de ani, cu o frecvență la fiecare 10 ani, pentru a preveni și detecta precoce cancerul colorectal și alte afecțiuni. Cu toate acestea, medicul poate recomanda colonoscopii mai frecvente pentru anumite grupuri de pacienți cu un risc crescut de cancer colorectal”, explică  dr. Ştefan Tucă.

Vezi şi: Dr Victor Tomulescu: Cancerul colorectal are un prognostic mai bun dacă este diagnosticat precoce

Indicațiile colonoscopiei

Colonoscopia este indicată în următoarele situații:

Screening pentru cancerul colorectal: Colonoscopia este o modalitate eficientă de screening pentru cancerul colorectal, mai ales în cazul pacienților cu antecedente familiale de cancer colorectal sau cu istoric personal de polipi colorectali.

Diagnosticul cancerului colorectal: Colonoscopia poate fi utilizată pentru a confirma diagnosticul de cancer colorectal prin recoltarea de mostre de țesut (biopsii) din zonele suspecte.

Evaluarea polipilor colorectali: Colonoscopia este utilă pentru evaluarea și îndepărtarea polipilor colorectali, care pot fi precursorii cancerului colorectal.

Evaluarea sângerărilor gastrointestinale: Colonoscopia poate fi utilizată pentru a identifica sursa sângerării gastrointestinale și poate fi folosită pentru a opri sângerarea.

Evaluarea inflamației intestinale: Colonoscopia poate fi utilizată pentru evaluarea inflamației intestinale, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă.

Evaluarea durerilor abdominale: Colonoscopia poate fi utilizată pentru evaluarea cauzelor durerilor abdominale, cum ar fi diverticulita sau sindromul de colon iritabil.

Monitorizarea tratamentelor pentru afecțiunile gastrointestinale: Colonoscopia poate fi utilizată pentru a monitoriza eficacitatea tratamentelor pentru afecțiunile gastrointestinale, cum ar fi boala inflamatorie intestinală sau cancerul colorectal.

În general, medicul poate recomandă colonoscopia în funcție de istoricul medical al pacientului, simptomele și afecțiunile sale actuale, precum și factorii de risc pentru cancerul colorectal.

image

Dr. Ştefan Tucă, medic primar chirurgie generală