Cancerul colorectal la tineri: Sfaturile unor medici de la Yale

Cu toate că este diagnosticat mai des după vârsta de 50 de ani, în zilele noastre tot mai mai mulţi tineri sunt despistaţi cu cancer colorectal.

image

Medicii de la Yale Medicine avertizează că şi cei cu vârsta de 20 de ani ar trebui să ştie mai multe despre cancerul colorectal, inclusiv despre simptome. Este o idee preconcepută că boala nu poate fi despistată la cei cu vârste între 20 şi 40 de ani. Medicii de la Yale spun că au tratat un pacient de 30 de ani cu cancer colorectal, care avea convingerea că sângerările rectale erau cauzate de hemoroizi. Cel mai tânăr pacient cu cancer colorectal diagnosticat recent cu această boală avea 18 ani.

Vezi şi: Colonoscopia îţi poate salva viaţa! Află tot ce trebuie să ştii despre această procedură!

La începutul anului 2023, Societatea Americană de Cancer a raportat că 20% din diagnosticele cu această boală din 2019 au fost la pacienții sub 55 de ani, ceea ce este aproximativ dublu față de situaţia din 1995.

„Constatăm o creștere clară a cancerului colorectal la generațiile tinere”, afirmă dr. Haddon Pantel, MD, chirurg colorectal Yale Medicine.

De ce a crescut incidenţa la populaţia tânără?

Se consideră că numărul mare de cazuri de cancer colorectal are legătură cu stilul de viaţă sedentar, excesul de kilograme, consumul de alcool, dieta săracă în fibre şi bogată în produse procesate. Alţi factori de risc sunt cazurile de cancer în familie şi boala inflamatorie intestinală.

Cu toate că unele dintre cazurile de cancer colorectal la tineri sunt genetice, există şi altele care nu sunt determinate de acest factor. „Pot exista și alte gene asociate cu predispoziția pentru cancerul colorectal care nu au fost încă descoperite”, explică Jessica DiGiovanna, consilier genetic.

Vezi şi: Cum afli dacă eşti la risc de-a face cancer de colon

Atenţie la aceste semne şi simptome!

Tinerii, la fel ca toate adulţii de orice vârstă, ar trebui să meargă neapărat la medic dacă observă aceste simptome!

Sângerare rectală sau prezenţa sângelui în scaun;

Scaune neobişnuite - atenţie la nuanţa închisă a scaunului, care poate proveni de la sângerarea de la o tumoră. Este un semn de întrebare şi dacă se observă scaune subţiri sau înguste, ceea ce ar putea semnala faptul că o tumoră obstrucţionează intestinele sau rectul;

Schimbări persistente ale tranzitului intestinal cum ar fi diareea şi constipaţia (mai puţin de 3 scaune pe săptămână), care persistă mai mult de 2 săptămâni.

Oboseală sau energie scăzută, care ar putea să apară din cauza anemiei.

„Dacă o persoană observă schimbări legate de tranzitul intestinal, dacă are vreo sângerare – chiar dacă este de părere că este un hemoroid și nu dispare – trebuie să facă o colonoscopie”, recomandă dr. Vikram Reddy, chirurg colorectal.