În cât timp devin canceroşi polipii pe colon?
Polipii pe colon sunt formaţiuni de mici dimensiuni care apar pe mucoasa de la acest nivel. Mulţi dintre ei sunt benigni, dar există şi riscul ca unii dintre ei să se transforme în cancer.
În jur de 10 ani – din punct de vedere medical, acesta este intervalul în care se consideră că polipii pe coplon se transformă în cancer, potrivit dr. James Church, specialist în chirurgie colorectală citat de health.clevelandclinic.org.
Un cancer colorectal se formează plecând de la o mutaţie a unei gene într-una dintre celulele care se divid constant pentru a produce noi celule la nivelul mucoasei (stratul care înveleşte la interior) colonului.
Fiecare dintre „fiicele” celulelor care au suferit mutaţia moşteneşte mutaţia genetică a celulei mamă, ceea ce determina atât creşterea lor mai rapidă, cât şi creşterea duratei lor de viaţă. Celulele modificate cresc mai repede şi trăiesc mai mult decât celulele înconjurătoare.
Doar câteva mutaţii genetice sunt implicate în cauzalitatea cancerului. Dar celulele din colon cresc şi se divid atât de repede încât întreaga mucoasă a colonului se reface săptămânal. De fiecare dată când aceste celule se divid, ele capătă mai multe mutaţii, ceea ce creşte riscul de cancer.
Pe măsură ce aceste celule care au mutaţii genetice se acumulează pe suprafaţă colonului, ele formează un mic ciorchine, care apare că un polip.
Diviziunea celulară continuă, se pot produce şi mai multe mutaţii – printre acestea numărându-se şi afectarea genelor cele care controlează creşterea celulară. Astfel, celulele încep să crească mai repede, iar polipii se măresc.
Din fericire, tot acest proces este unul lent, iar efectuarea colonoscopiei în mod regulat - pentru a se identifica şi a se exciză aceşţi polipi, cât aceştia se află încă în stadiul precanceros – poate preveni cancerul, salvând viaţa, potrivit dr. James Church, specialist în chirurgie colorectală.
Citeşte şi: Dr Victor Tomulescu: Cancerul colorectal are un prognostic mai bun dacă este diagnosticat precoce