Aceştia sunt factorii de risc pentru cancerul de colon!

Unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din ţara noastră şi din lume este cel colorectal. Este bine să ştii care sunt factorii de risc care predispun la această boală.

image

Cancerul colorectal apare în urma înmulţirii necontrolate a celulelor care căptuşesc mucoasa colonului. În 8 din 10 cazuri, masa tumorală malignă se dezvoltă dintr-o formaţiune benignă (polip adenomatos). „Aceste tumori benigne sunt foarte frecvente și în general rămân inofensive, însă 2% până la 3% dintre ele se dezvoltă, cresc și, în cele din urmă, se transformă în cancer. Această transformare este lentă, durează în medie mai bine de 10 ani”, potrivit Institutultu Național de Cancer din Franţa.

Principalele simptome ale cancerului colorectal sunt: durerile abdominale, sângele în materiile fecale, constipaţia bruscă sau care se agravează, diareea constantă, evacuarea incompletă a scaunului, defecaţia dificilă. Mai pot să apară o anemie inexplicabilă, greaţă şi vărsături, oboseală şi febră.

Anumiţi factori expun riscului de a face cancer colorectal.

1. Vârsta

Riscul de a face cancer colorectal creşte pe măsura înaintării în vârstă. Riscul cel mai mare este după 50 de ani. Vârsta medie de diagnosticare a acestei afecţiuni este de 70 de ani.

2. Polipii la nivelul colonului

Polipii de pe colon sunt mici formaţiuni apărute pe mucoasa de la acest nivel. De obicei nu sunt periculoşi, însă sunt situaţii când evoluează în cancer.

Polipii de pe colon se întâlnesc mai des la persoanele care au o dietă hipercalorică, bogată în lipide şi proteine şi săracă în fibre alimentare. Vârsta reprezintă un alt factor care influenţează apariţia polipilor. Astfel, aceştia se întâlnesc rar la persoanele cu vârsta sub 30 de ani şi ajung să afecteze 30% din populaţia trecută de 50 de ani.

3. Dieta nesănătoasă

Persoanele care consumă frecvent mezeluri şi carne roşie au un risc mai mare de a fi diagosticate cu cancer de colon. În general, s-a observat că boala apare mai des la cei cu diete occidentale, bogate în grăsimi şi calorii. Este bine ca astfel de alimente să fie consumate rar şi să fie incluse mai des în alimentaţie legumele, fructele şi cerealele, care sunt bogate în fibre. Un consum mai mare de 2,5 porții de fructe și legume (80 g) pe zi reduce cu 35% riscul de a face cancer de colon, potrivit unui studiu. Evită în special carnea roșie (vită, porc, miel) și pe cea procesată (mezeluri), despre care studiile au arătat că pot crește riscul de apariție a bolii.

4. Excesul de alcool

Consumul excesiv de alcool este asociat cu apariţia mai multor tipuri de cancer, inclusiv cel colorectal. Este bine să nu se consume mai mult de 10 pahare de alcool pe săptămână. În plus, este nevoie de zile de pauză între consumul de alcool.

5. Cazuri de cancer colorectal în familie

Persoanele care au rude (părinţi, fraţi) diagnosticate cu cancer colorectal au un risc mai mare de a face boala. Dacă, în cazul celor fără rude cu această boală, testarea pentru cancer colorectal trebuie începută de la 45 de ani, celor cu au astfel de cazuri în familie, medicii le recomandă colonoscopia mai devreme, iar medicul te va sfătui în acest sens.

6. Anumite afecţiuni

Riscul de a face cancer colorectal este mai mare la persoanele care au anumite afecţiuni precum boala Crohn, rectocolită hemoragică, sindromul Lynch, polipoză adenomatoasă familială. De asemenea, cei cu diabet sau cu rezistenţă la insulină pot avea un risc mai mare de a face cancer de colon.

7. Excesul de kilograme

Probabilitatea de a face cancer colorectal crește cu 15% pentru fiecare depășire cu 5 puncte a indicelui de masă corporală (IMC). Acesta reprezintă raportul dintre greutate (kg) şi înălţime (m) la pătrat (IMC = greutate/înălţime²). Dacă rezultatul se situează între 18,50 şi 24,99, ai o greutate normală, iar dacă acesta se află între 25 şi 29,99, eşti supraponderal. Însă dacă rezultatul este peste 30, vorbim despre obezitate. Slăbește adoptând unele schimbări în alimentație (porţii mai mici, evitarea grăsimilor şi a dulciurilor.) și făcând mișcare în fiecare zi.

8. Sedentarismul

Studiile au arătat că persoanele sedentare sunt mai expuse riscului de a face cancer de colon. Mişcarea regulată reduce riscul de a face boala cu aproape 30%, în funcție de tipul de mișcare. Chiar dacă nu practici un sport, este bine să mergi pe jos zilnic 30 de minute, în ritm alert.

De reţinut!

Evită şi fumatul! Persoanele care consumă alcool și fumează pot face un cancer cu 7-8 ani înaintea celor care nu au acest obiceiuri.

Radioterapia la nivelul abdomenului făcută pentru a trata un alt tip de cancer poate favoriza aparişia cancerului colorectal.