Acestea sunt analizele pe care este bine să le facem anual! Sfatul medicului

Pentru o evaluare a stării generale de sănătate, este bine să facem periodic anumite analize, indiferent de vârsta pe care o avem. Numai aşa putem depista din timp diverse boli. Inclusiv cancerul are şanse de vindecare dacă este descoperit într-un stadiu iniţial.

Uităm prea des că ar fi mai bine să prevenim sau să descoperim în timp util o problemă de sănătate, decât să acționăm când deja boala este prezentă. De aceea, facem aceste investigații anual; de fapt, investim în sănătate, explică dr. Valentin Leica, medic specialist cardiologie și medicină internă.

image

Foto: Shutterstock

Aşadar, care sunt analizele, investigațiile uzuale pe care ar trebui să le facă fiecare persoană anual? Iată ce ne recomandă dr. Valentin Leica!   

“Anual, copil, tânăr, adult sau senior este bine să facem o vizită la medicul de familie sau la specialist. O persoană chiar și aparent sănătoasă, ar trebui să-și facă următoarele analize paraclinice: hemoleucogramă completă cu formulă leucocitară, care ajută la diagnosticarea unor boli multiple; VSH, fibrinogen, proteina C reactivă, care sunt markeri inflamatorii importanți; glicemie, o analiză utilă de bază; profilul lipidic, respectiv colesterol total, trigliceride, colesterol LDL și HDL; transaminazele hepatice; evaluarea hormonilor de stimulare tiroidiană; uree, creatinină, calcemie, sideremie, magneziemia, acidul uric, sodiu, potasiu, fosfor; sumar de urină.

Cu trimitere de la medicul de familie, majoritatea analizelor medicale de rutină se pot face gratuit, inclusiv în unele clinici private.

Citeşte şi: Hemoleucograma, analiză esenţială. Ce arată valorile

Ecografii şi măsurarea tensiunii

O ecografie abdominală şi o ecografie de cord cu consult cardiologic, de la o anumită vârstă, în fiecare an, dacă luăm în calcul acum domeniul cardiologic, plus măsurarea tensiunii arteriale.În funcție de vârstă, stare de sănătate, riscuri asociate, sex, mai pot fi pe listă colonoscopia, ecografia de sân, mamografia, testul Babeș-Papanicolau, PSA, spirometria, teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală, teste legate de nivelul de vitamina B12.

O dată pe an, se recomandă vizita la stomatolog şi la oftalmolog

Să nu uităm să mergem măcar la 12 luni, dacă nu la 6, la stomatolog, să ne verificăm sănătatea pielii la dermatolog an de an și să trecem ușa oftalmologului tot anual. Poate este nevoie și de verificarea auzului sau o radiografie pulmonară, de măsurare a densității osoase.

image

Dr. Valentin Leica, medic specialist cardiologie și medicină internă