Ce procedură medicală ajută la depistarea cheagurilor de sânge

Ecografia Doppler este o procedură neinvazivă și nedureroasă, care poate dura între 30 și 60 de minute. Nu implică riscuri și poate fi repetată de câte ori este nevoie. Ecografia Doppler vasculară se realizează atât pentru sistemul arterial periferic, cât și pentru sistemul venos periferic. 

image

Ecografia Doppler nu are efecte adverse şi poate fi repetată oricând. Foto: Shutterstock

Când este indicată

Medicul poate recomanda ecografia Doppler vasculară pentru o evaluare ţintită a  arterelor sau venelor. Analiza se poate face pe segmente - membre inferioare, superioare, artere carotide şi vertebrale, aorta abdominală sau toracică, venele iliace, renale, venele cava superioară, cava inferioară, ramurile viscerale ale aortei abdominale etc.

Ce se poate depista cu ecografia Doppler

Cu ajutorul ecografiei Doppler se pot diagnostica: prezența cheagurilor de sânge, valve venoase de la nivelul picioarelor care funcționează defectuos, ceea ce poate provoca acumularea de sânge sau de alte lichide în picioare și produce insuficiență venoasă; defecte ale valvelor cardiace și boli cardiace congenitale; ocluzie arterială, adică artere blocate, scăderea circulației sângelui în picioare, boala arterială periferică; anevrisme (formațiune vasculară cu aspect tumoral, localizată pe traiectul unei artere sau vene), îngustarea unei artere, cum ar fi cea de la nivelul gâtului (stenoza arterei carotide).

Vezi şi: Ce se poate depista prin ecografia cardiacă

Cum se face 

Ecografia Doppler se face cu ultrasunete și prezintă imagini în culori (roșu și albastru), care arată fluxul sangvin venos și arterial. În timpul analizei, vei sta pe un pat, iar pe zona care va fi examinată se aplică un gel specific. Medicul va folosi pe zona examinată o sondă, adică un dispozitiv mic numit transductor, care va obține imagini ce pot fi vizualizate pe un ecran. Aceste imagini sunt folosite pentru diagnosticare. Durata unei ecografii Doppler este în jur de 30 de minute, dar în cazul patologiilor complexe, timpul de examinare se poate prelungi.

Este important de ştiut că ecografie Doppler nu implică riscuri pentru sănătate, nu necesită o pregătire prealabilă pentru pacient şi că se poate repera ori de câte ori este nevoie. 

INFO

Nu există efecte secundare după ecografia Doppler, iar persoana îşi poate relua activităţile obişnuite imediat.