Ce arat─â valorile anormale ale sideremiei

1 2 jpg jpeg

├Än organismul uman se g─âsesc foarte mul┼úi compu┼či esen┼úiali care con┼úin fier. Pentru c─â forma sa ionizat─â este toxic─â, fierul este ├«ntotdeauna ├«nglobat ├«n gruparea hem a unor hemoproteine (hemoglobina, mioglobina, citocromi) sau legat de o protein─â (transferina, feritina, hemosiderina). Cea mai mare parte a fierului din organism ÔÇô aproximativ 70% - este con┼úinut─â ├«n hemoglobin─â, ├«n interiorul eritrocitelor, iar cantit─â┼úi mai mici se g─âsesc ├«n mioglobina din fibrele musculare ┼či ├«n enzimele respiratorii ale tuturor celulelor. Restul de 30% se leag─â de alte proteine - transferina din plasm─â sau feritina din m─âduva osoas─â, sau este depozitat ├«n ┼úesuturile organismului.

C├ónd eritrocitele mor, fierul din acestea este eliberat si transportat de tranferin─â ├«n m─âduva osoas─â, dar ┼či ├«n organe, precum splina ┼či ficatul. ├Än m─âduva osoas─â, fierul este depozitat ┼či folosit pentru crearea de noi eritrocite. Necesarul de fier difer─â Cantitatea total─â de fier din organism difer─â ├«n func┼úie de v├órst─â ┼či sex. Nou-n─âscu┼úii la termen au ~75 mg Fe/kgc, ob┼úinut ├«n principal de la mam─â, ├«n trimestrul al treilea de sarcin─â. ├Än timpul cre┼čterii, depozitele de fier scad. Dup─â adolescen┼ú─â, se reduce ┼či nevoia de fier. ├Än timp ce b─ârba┼úii prezint─â o cre┼čtere gradual─â a depozitelor de fier pe parcursul vie┼úii (au un minimum de 50mg Fe/kgc), la femei se constat─â o pierdere continu─â a acestui mineral, p├ón─â la menopauz─â (au ~35mg Fe/kgc). Dup─â menopauz─â, femeile acumuleaz─â fier, ├«ntr-un mod constant, p├ón─â c├ónd ajung la un nivel asem─ân─âtor celui al b─ârba┼úilor.

Cea mai mare parte a fierului din organism se g─âse┼čte ├«n compu┼čii hem, ├«n special ├«n hemoglobin─â ┼či mioglobin─â. O cantitate foarte mic─â (~0.1%) circul─â ├«n plasma, sub form─â de Fe3+ legat─â de o protein─â de transport ÔÇô transferina.

Sideremia reprezint─â nivelul seric al fierului legat de transferin─â ┼či define┼čte concentra┼úia procentual─â de fier din plasm─â. Aceast─â analiz─â se efectueaz─â pentru m─âsurarea cantit─â┼úii de fier din s├ónge, ├«n scopul de a verifica ├«n ce m─âsur─â acesta este metabolizat ├«n organism.

Sideremia prezint─â anumite oscila┼úii. Astfel, valori mai ridicate se ├«nregistreaz─â diminea┼úa, valori mai sc─âzute dup─â-amiaza ┼či foarte reduse noaptea.

Valorile normale pentru femei: ├«ntre 90 - 130 la 100 ml de plasm─â ┼či pentru b─ârba┼úi ├«ntre 100 - 160 la 100 ml de plasm─â.

Valori crescute ale sideremiei pot indica: o hepatită acută virală, hemocromatoze, anemii hemolitice, leucemie acută, deficienţă de vitamin B6, talasemie.

Valori scăzute ale sideremiei pot indica: o carenţă de fier, după anumite operaţii, anemie feriprivă, hipotiroidism, nefroză, pierderi cronice de fier, infarct miocardic.