Hemoleucograma, analiză esenţială. Ce arată valorile
Hemoleucograma completa este un test de sange recomandat periodic pentru evaluarea starii generale de sanatate si pentru depistarea unor boli, printre care infectiile si anemia.
Hemoleucograma completa masoara componenti ai sangelui, printre care:
- Numarul de globulele rosii (eritrocite, RBC)
- Numarul de globule albe (leucocite, WBC). Exista 5 tipuri de globule albe: neutrofilele, eozinofilele, limfocitele, monocitele si bazofilele – fiecare dintre aceste avand o functie in protejarea fata de infectii.
- Cantitatea de hemoglobina (HGB), proteina care transporta oxigenul in sange
- Hematocritul (HCT), care masoara procentul de globule rosii din sange
- Indicii eritrocitari: volumul eritrocitar mediu (VEM), hemoglobina eritrocitara medie (HEM), concentratia medie de hemoglobina (CHEM) si largimea distributiei eritrocitare (RDW);
- Trombocitele sau plachetele sangvine, esentiale in procesul de coagulare a sangelui; numar de trombocite si indici trombocitari: volumul trombocitar mediu (VTM) si largimea distributiei trombocitare (PDW);
- Formula leucocitara
Cresterile sau scaderile anormale ale valorilor acestora arata ca exista conditii medicale care necesita analize suplimentare.
Cand este indicata
Hemoleucograma completa este recomandata din mai multe motive:
- Pentru a evalua starea generala de sanatate. Medicul iti poate recomanda hemoleucograma completa pentru a monitoriza starea generala a sanatatii sau pentru a depista boli precum anemia sau leucemia.
- Pentru a diagnostica o conditie medicala. Medicul iti poate indica hemoleucograma completa daca ai slabiciune, oboseala, febra, inflamatie, vanatai sau sangerare. Hemoleucograma completa ajuta la depistarea cauzelor acestor semne sau simptome. Daca medicul suspecteaza ca ai putea avea o infectie, acest test ajuta la confirmarea diagnosticului.
- Pentru a monitoriza o conditie medicala. Daca ai fost diagnosticat cu o boala de sange, medicul iti poate recomanda hemoleucograma completa.
- Pentru a monitoriza un tratament medical. O hemoleucograma completa poate fi indicata pentru monitorizarea sanatatii daca iei medicamente care pot afecta componentii sangelui.
Cum se face
Hemoleucograma completa este o analiza de sange – presupune recoltarea de sange venos (din brat).
Cum te pregatesti
Se recomanda ca hemoleucograma completa sa se faca pe nemancate (à jeun). Daca se face postprandial trebuie evitate mesele bogate in grasimi, pentru ca interfereaza cu anumiti parametri. Nu este nevoie de o pregatire speciala.
Care sunt valorile normale?
Componentii sangelui
Valori normale
Eritrocite (RBC)
Barbati: 4,7 – 6,1 milioane celule/microlitru Femei: 4,2 – 5,4 milioane celule/microlitru
Hemoglobina (HGB)
Barbati: 13,8 - 17,5 g/dl Femei: 12,3 – 15,3 g/dl
Hematocrit (HCT)
Barbati: 40,7 – 50,3% Femei: 36,1 – 44,3%
Numarul globule albe (WBC)
3.500 - 10.500 celule/mcL
Numar trombocite
150.000 – 450.000/mcL
Interpretare analiza: cand creste nivelul?
Numarul globule albe (WBC) crescut peste limite poate arata prezenta unei infectii bacteriene sau virale, o inflamatie, leucemie, neoplasme mieloproliferative, alergii, astm, distrugerea unui tesut (trauma, infarct), exercitiu fizic intens sau stres intens.
Un nivel prea mare al eritrocitelor (RBC) poate sa arate o concentratie scazuta de oxigen, care este asociata cu bolile cardiace, insuficienta cardiaca, altitudini mari, BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica), fibroza pulmonara, alte boli de plamani, sindromul de apnee de somn, fumatul. Un RBC crescut poate arata si deshidratarea.
Un nivel prea mare al hemoglobinei apare in eritrocitoza.
Valorile hematocritului (HCT) crescute peste limita normala arata deshidratarea, prezenta bolilor de inima sau pulmonare si afectiuni precum policitemia vera.
Un nivel prea mare al trombocitelor este intalnit dupa sangerari, in inflamatie, infectii, interventii chirurgicale in boli de oase.
Cand scade nivelul?
Eritrocitele (RBC) scazute pot arata prezenta anemiei, a bolilor osoase, a bolilor cronice inflamatorii sau a bolii cronice de rinichi.
Un nivel prea mic al hemoglobinei (HGB) este intalnit in anemie, ciroza, hipotiroidism, leucemie, intoxicatie cu plumb, limfom. Alte cauze: sangerarile (ciclu menstrual abundent, sangerare in sistemul digestiv – ulcer, cancer, hemoroizi).
Hematocritul (HCT) scazut este asociat cu anemia, cu unele tipuri de cancer, cu chimioterapia, cu insuficienta renala.
Numarul scazut de globule albe (WBC) poate fi intalnit in infectii virale care afecteaza activitatea maduvei osoase, unele boli congenitale, unele cancere care afecteaza maduva, boli autoimune, infectii (HIV), adminstrare de medicamente (antibiotice), sarcoidoza, anemia aplastica, chimioterapia, leucemie, malnutritie, radioterapie, tuberculoza.
Numarul scazut de trombocite (trombocitopenia) este asociat cu tulburari de sange, cu boli ale maduvei osoase, cu bolile autoimune, hepatice, spina marita.
In cat timp este disponibil rezultatul?
In functie de laborator, rezultatele sunt gata in cateva zile lucratoare.
Citeşte şi: