În ce situaţii te salvează cărbunele medicinal

C─ârbunele medicinal sau vegetal activ este o pulbere de culoare ├«nchis─â, fin─â, f─âr─â miros, cu ac╚Ťiune antioxidant─â. Acest remediu este utilizat din vechime, fiind apreciat pentru eficien╚Ťa sa ├«n tratarea ╚Öi ameliorarea diferitelor probleme digestive de la balonare, diaree p├ón─â la ulcer gastric ╚Öi sindromul colonului iritabil. De asemenea, c─ârbunele medicinal este util ╚Öi ├«n tratarea ╚Öi ameliorarea afec╚Ťiunilor din afara sferei digestive.

image

C─ârbunele medicinal se ob┼úine prin arderea la temperaturi ├«nalte a lemnului sau a cojilor de tei, nuc, cire┼č, plop, ├«n medii lipsite de oxigen. ├Än aceste condi┼úii, ├«n loc s─â se transforme ├«n cenu┼č─â, lemnul devine c─ârbune, av├ónd la suprafa┼úa sa o re┼úea microscopic─â de pori. Este disponibil la farmacie sub form─â de comprimate, capsule sau pulbere.

Poate contracara efectele substan╚Ťelor otr─âvitoare

Ac╚Ťiunea antitoxic─â a c─ârbunelui medicinal este cunoscut─â ├«nc─â din anii 1800. Studiile arat─â c─â administrarea c─ârbunelui medicinal poate reduce efectele nocive ale supradozelor de aspirin─â, paracetamol ╚Öi sedative. Administrarea a 50-100g de c─ârbune activ, la 5 minute distan╚Ť─â de la ├«nghi╚Ťirea medicamentelor men╚Ťionate anterior, poate sc─âdea efectele acestora cu p├ón─â la 74%, sus╚Ťin cercet─âtorii. Unii speciali╚Öti recomand─â administrarea de pulbere de c─ârbune medicinal, ├«n prima or─â, ├«n care a fost luat─â supradoza de medicamente. De asemenea, ├«n cazul ├«n care exist─â situa╚Ťii grave de otr─âvire ╚Öi starea persoanei afectate se ├«nr─âut─â╚Ťe╚Öte se apeleaz─â imediat la ajutorul medical de specialitate.

Sus╚Ťine s─ân─âtatea rinichilor

C─ârbunele medicinal poate contribui la men╚Ťinerea s─ân─ât─â╚Ťii rinichilor, prin reducerea de╚Öeurilor metabolice pe care ace╚Ötia le au de filtrat. Administrarea capsulelor pe baz─â de c─ârbune medicinal poate fi de ajutor ├«n cazul persoanelor care sufer─â de boala cronic─â de rinichi, ├«ntruc├ót acest remediu sus╚Ťine ╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťe╚Öte func╚Ťia rinichilor de a elimina toxinele.

Cite┼čte ┼či: Ce po┼úi trata cu c─ârbune medicinal

Reduce simptomele sindromului mirosului de pește

Sindromul mirosului de pe╚Öte sau trimetilaminuria, cum mai este numit─â ├«n termeni medicali, este o boal─â rar─â caracterizat─â de mirosul nepl─âcut al corpului, a╚Öa-zisul miros de pe╚Öte stricat. Un studiu arat─â c─â administrarea a 1,5 g de c─ârbune activ, pe zi, timp de 10 zile, poate reduce simptomele nepl─âcute ale acestei afec╚Ťiuni.

Util în toxiinfecţiile alimentare

C─ârbunele medicinal absoarbe bacteriile nocive din tubul digestiv ┼či astfel simptomele se reduc, fiind indicat ├«n toxiinfec┼úiile alimentare. Se iau 1-3 g de c─ârbune medicinal, la fiecare 2 ore ┼či se consult─â medicul specialist. Remediul nu se administreaz─â mai mult de 3 zile. C─ârbunele este o m─âsur─â de prim ajutor ┼či ├«n cazul otr─âvirilor cu medicamente, ciuperci otr─âvitoare sau substan┼úe toxice. Se iau 2 linguri┼úe de pulbere de c─ârbune vegetal, dizolvate ├«ntr-un pahar cu ap─â, apoi se cere ajutor medical specializat.

Alte utiliz─âri ale c─ârbunelui medicinal

C─ârbunele activ poate fi utilizat cu succes ├«n tratarea problemelor digestive precum diareea ╚Öi balonarea. Se recomand─â administrarea a 1-2 capsule pe zi, la nevoie. C─ârbunele medicinal poate fi utilizat ├«n filtrarea apei, ├«ntruc├ót absoarbe susbstan╚Ťele nocive. De asemenea, pulberea de c─ârbune medicinal este folosit─â ╚Öi pentru ├«ndep─ârtarea pl─âcii bacteriene ╚Öi albirea din╚Ťilor.

Anca-Teodora Popa