În ce situaţii te salvează cărbunele medicinal

Cărbunele medicinal sau vegetal activ este o pulbere de culoare închisă, fină, fără miros, cu acțiune antioxidantă. Acest remediu este utilizat din vechime, fiind apreciat pentru eficiența sa în tratarea și ameliorarea diferitelor probleme digestive de la balonare, diaree până la ulcer gastric și sindromul colonului iritabil. De asemenea, cărbunele medicinal este util și în tratarea și ameliorarea afecțiunilor din afara sferei digestive.

image

Cărbunele medicinal se obţine prin arderea la temperaturi înalte a lemnului sau a cojilor de tei, nuc, cireş, plop, în medii lipsite de oxigen. În aceste condiţii, în loc să se transforme în cenuşă, lemnul devine cărbune, având la suprafaţa sa o reţea microscopică de pori. Este disponibil la farmacie sub formă de comprimate, capsule sau pulbere.

Poate contracara efectele substanțelor otrăvitoare

Acțiunea antitoxică a cărbunelui medicinal este cunoscută încă din anii 1800. Studiile arată că administrarea cărbunelui medicinal poate reduce efectele nocive ale supradozelor de aspirină, paracetamol și sedative. Administrarea a 50-100g de cărbune activ, la 5 minute distanță de la înghițirea medicamentelor menționate anterior, poate scădea efectele acestora cu până la 74%, susțin cercetătorii. Unii specialiști recomandă administrarea de pulbere de cărbune medicinal, în prima oră, în care a fost luată supradoza de medicamente. De asemenea, în cazul în care există situații grave de otrăvire și starea persoanei afectate se înrăutățește se apelează imediat la ajutorul medical de specialitate.

Susține sănătatea rinichilor

Cărbunele medicinal poate contribui la menținerea sănătății rinichilor, prin reducerea deșeurilor metabolice pe care aceștia le au de filtrat. Administrarea capsulelor pe bază de cărbune medicinal poate fi de ajutor în cazul persoanelor care suferă de boala cronică de rinichi, întrucât acest remediu susține și îmbunătățește funcția rinichilor de a elimina toxinele.

Citeşte şi: Ce poţi trata cu cărbune medicinal

Reduce simptomele sindromului mirosului de pește

Sindromul mirosului de pește sau trimetilaminuria, cum mai este numită în termeni medicali, este o boală rară caracterizată de mirosul neplăcut al corpului, așa-zisul miros de pește stricat. Un studiu arată că administrarea a 1,5 g de cărbune activ, pe zi, timp de 10 zile, poate reduce simptomele neplăcute ale acestei afecțiuni.

Util în toxiinfecţiile alimentare

Cărbunele medicinal absoarbe bacteriile nocive din tubul digestiv şi astfel simptomele se reduc, fiind indicat în toxiinfecţiile alimentare. Se iau 1-3 g de cărbune medicinal, la fiecare 2 ore şi se consultă medicul specialist. Remediul nu se administrează mai mult de 3 zile. Cărbunele este o măsură de prim ajutor şi în cazul otrăvirilor cu medicamente, ciuperci otrăvitoare sau substanţe toxice. Se iau 2 linguriţe de pulbere de cărbune vegetal, dizolvate într-un pahar cu apă, apoi se cere ajutor medical specializat.

Alte utilizări ale cărbunelui medicinal

Cărbunele activ poate fi utilizat cu succes în tratarea problemelor digestive precum diareea și balonarea. Se recomandă administrarea a 1-2 capsule pe zi, la nevoie. Cărbunele medicinal poate fi utilizat în filtrarea apei, întrucât absoarbe susbstanțele nocive. De asemenea, pulberea de cărbune medicinal este folosită și pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și albirea dinților.

Anca-Teodora Popa