Primele măsuri în caz de toxiinfecţie alimentară

1 toxiinfectie alimentara jpg jpeg

Toxiinfec┼úia alimentar─â este o boal─â cauzat─â de consumul de alimente ┼či ap─â contaminate cu anumite bacterii sau parazi┼úi. Iat─â ce este bine s─â faci dac─â ai simptome de toxiinfec┼úie alimentar─â!

De regul─â, simptomele de toxiinfec┼úie alimentar─â pot ├«ncepe ├«n c├óteva ore de la consumul alimentelor contaminate ┼či, cel mai adesea, se manifest─â prin: grea┼úuri, dureri ┼či crampe abdominale, dureri de cap, v─ârs─âturi, diaree, deshidratare sau febr─â. ├Än stare grav─â, unii oameni pot ajunge la spital, ├«ns─â, ├«n cazul formelor u┼čoare, al─âturi de un regim special ┼či de terapiile cu ajutorul plantelor, cei afecta┼úi se pot reface f─âr─â tratament medicamentos.

C─ârbunele vegetal reduce simptomele specifice

Cunoscut ┼či sub numele de carbo activatus, c─ârbunele vegetal sau medicinal se ob┼úine prin arderea la temperaturi ├«nalte a lemnului sau a cojilor (tei, nuc, cire┼č, plop), ├«n medii lipsite de oxigen. Se g─âse┼čte sub form─â de comprimate, capsule sau pulbere. C─ârbunele vegetal re┼úine bacteriile din tubul digestiv ┼či astfel simptomele scad ├«n intensitate. Se iau 1 - 3 g de c─ârbune medicinal, la fiecare 2 ore ┼či se consult─â medicul specialist. Remediul nu se administreaz─â mai mult de 3 zile. C─ârbunele este o m─âsur─â de prim ajutor ┼či ├«n cazul otr─âvirilor cu medicamente, ciuperci otr─âvitoare sau substan┼úe toxice.  

Menta, utilă în cazul durerilor de stomac

Pentru c─â are propriet─â┼úi analgezice ┼či antiseptice, menta ajut─â la men┼úinerea sistemului digestiv s─ân─âtos ┼či la eliminarea microbilor sau parazi┼úilor din organism. O po┼úi consuma sub form─â de ceai, 1 can─â de 2 ori/zi, ├«n combina┼úie cu mu┼če┼úel sau cu coada-┼čoricelului.

INFO

Dac─â te confrun┼úi cu toxiinfec┼úie, consum─â orez, sup─â de legume, cartofi fier┼úi, p├óine pr─âjit─â ┼či iaurt.

Cum te ajută lămâia

Datorit─â propriet─â┼úilor antiseptice ┼či antibacteriene, sucul de l─âm├óie este recomandat ├«n caz de infec┼úie alimentar─â. Sucul de l─âm├óie pur, nediluat, cre┼čte aciditatea stomacului, distrug├ónd microorganismele ┼či toxinele care se afl─â ├«n tractul gastro-intestinal. Adaug─â-l ├«n ceai sau pur ┼či simplu ├«nghite 1 lingur─â de suc de l─âm├óie, o dat─â la 4-5 ore, pentru a-┼úi cur─â┼úa ┼či calma stomacul.

Cum acţionează busuiocul

├Än caz de v─ârs─âturi, sucul de busuioc ├«n combina┼úie cu 1 linguri┼ú─â de miere ac┼úioneaz─â ca un agent antifungic ┼či antibacterian, care ofer─â o u┼čurare rapid─â. O alt─â alternativ─â este amestecarea frunzelor de busuioc t─âiate sau m─ârun┼úite cu un praf de sare de mare ┼či un v├órf de piper negru ┼či cu 3 linguri de iaurt. Acest preparat se consum─â de 3 ori pe zi, p├ón─â c├ónd se opresc simptomele toxiinfec┼úiei.

Coriandrul înlătură senzaţia de greaţă

Plant─â aromatic─â, popular─â ├«n buc─ât─âria mediteranean─â, coriandrul are ┼či propriet─â┼úi antibacteriene. Uleiul esen┼úial de coriandru combate infec┼úiile fungice, elimin─â toxinele, cur─â┼ú─â s├óngele, ├«nl─âtur─â senza┼úia de grea┼ú─â ┼či stimuleaz─â tranzitul intestinal. El poate fi folosit direct ├«n preparate sau poate fi aplicat prin frec┼úion─âri pe abdomen, ├«n caz de tulbur─âri digestive. Nu este indicat consumul de coriandru ├«n cazul femeilor ├«ns─ârcinate.

Recomandări de care să ţii cont

1.  Aproape orice produs alimentar poate deveni contaminat ┼či poate provoca intoxica┼úii alimentare, dar anumite alimente au un risc mai mare. Printre ele: laptele nepasteurizat ┼či alte produse lactate, carnea pu┼úin g─âtit─â, crustaceele crude ┼či salatele aperitiv.

2. De obicei, nu ├«┼úi dai seama dac─â un aliment este contaminat, dup─â culoare sau dup─â miros. Multe alimente toxice pot ar─âta ┼či mirosi normal.

3. P─âstreaz─â alimentele crude, precum pe┼čtele sau crustaceele separat, de cele g─âtite. Acest lucru previne contaminarea ├«ncruci┼čat─â.

        4. Congeleaz─â alimentele perisabile ├«n termen de maximum 2 ore de la achizi┼úionarea acestora. Dac─â temperatura camerei dep─â┼če┼čte 32 de grade Celsius, pune alimentele la frigider imediat cum ai intrat ├«n ├«nc─âpere.

Cite┼čte ┼či: Unele alimente nu trebuie re├«nc─âlzite. Care sunt acestea?