Cărbunele vegetal nu trebuie să-ţi lipsească din casă. Află ce probleme digestive tratează!

1 pastile 18142984 jpg jpeg

Mesele bogate în mâncăruri grase pot îngreuna digestia, ceea ce duce la apariţia senzaţiei de balonare. În loc să apelezi la medicamentele clasice, încearcă un remediu natural, cărbunele vegetal.

Cunoscut ┼či sub numele de carbo activatus, c─ârbunele vegetal sau medicinal se ob┼úine prin arderea la temperaturi ├«nalte a lemnului sau a cojilor (tei, nuc, cire┼č, plop), ├«n medii lipsite de oxigen. Astfel, ├«n loc s─â se transforme ├«n cenu┼č─â, lemnul devine c─ârbune, av├ónd la suprafa┼úa sa o re┼úea microscopic─â de pori. Se g─âse┼čte sub form─â de comprimate, capsule sau pulbere.

Ameliorează simptomele toxiinfecţiei alimentare

Crampele abdominale, grea┼úa ┼či febra pot fi cauzate de o toxiinfec┼úie alimentar─â. C─ârbunele vegetal re┼úine bacteriile din tubul digestiv ┼či astfel simptomele scad ├«n intensitate. Se iau 1-3 g de c─ârbune medicinal, la fiecare 2 ore ┼či se consult─â medicul specialist. Remediul nu se administreaz─â mai mult de 3 zile. C─ârbunele este o m─âsur─â de prim ajutor ┼či ├«n cazul otr─âvirilor cu medicamente, ciuperci otr─âvitoare sau substan┼úe toxice. Se administreaz─â 2 linguri┼úe de pulbere de c─ârbune vegetal, dizolvate ├«ntr-un pahar cu ap─â, apoi se cere ajutor medical specializat.

Combate diareea

Fie c─â este produs─â din cauza problemelor biliare sau a asocierii unor alimente, diareea poate fi oprit─â prin administrarea de pulbere de c─ârbune medicinal. Se amestec─â 1 linguri┼ú─â de c─ârbune ├«n 100 ml ap─â ┼či se bea de la primele simptome. Remediul se ia de 2 ori pe zi, diminea┼úa ┼či seara, nu mai mult de 3 zile.

Previne balonarea

Deficitul de enzime digestive sau digestia lent─â duc la apari┼úia balon─ârii din cauza gazelor acumulate la nivelul c─âile digestive. Re┼úeaua de pori de pe suprafa┼úa capsulelor de c─ârbune vegetal absoarbe gazele din intestin ┼či amelioreaz─â senza┼úia de preaplin. Se iau 1-2 capsule de c─ârbune imediat dup─â mas─â sau ori de c├óte ori este nevoie. Colita, cauzat─â de inflama┼úia mucoasei colonului, poate fi tratat─â cu pulbere de c─ârbune vegetal. Aceasta distruge flora patogen─â din intestine ┼či previne astfel crampele abdominale. Se amestec─â 1 g de pulbere de c─ârbune vegetal cu 100 ml ap─â ┼či se bea cu 30 de minute ├«nainte de mesele principale. Tratamentul dureaz─â 3 s─âpt─âm├óni, timp ├«n care sunt excluse din diet─â p├óinea alb─â, orezul, fructele proaspete ┼či uscate.

Alte beneficii

Trateaz─â r─ânile superficiale

T─âieturile, zg├órieturile sau ├«n┼úep─âturile de insecte se vindec─â mai repede dac─â se aplic─â pe piele o past─â din c─ârbune vegetal. Dup─â ce zona a fost dezinfectat─â, se amestec─â bine c─ârbunele cu apa c├ót s─â se formeze o past─â, apoi se ├«ntinde pe piele ┼či se las─â s─â ac┼úioneze 20-30 de minute. Se ├«ndep─ârteaz─â cu ap─â cald─â. Tratamentul se repet─â p├ón─â la vindecarea r─ânii. Remediul este recomandat ┼či celor care au varice ├«n stadiu incipient.

Albe┼čte din┼úii

Pentru a ├«ndep─ârta petele de pe din┼úi este recomandat c─ârbunele medicinal. ├Änainte de periajul cu past─â de din┼úi, se presar─â pe periu┼ú─â 1-2 g de pudr─â de c─ârbune vegetal. Se periaz─â 2-3 minute, apoi se spal─â din┼úii. Procedura se repet─â 3 s─âpt─âm├óni, diminea┼úa ┼či seara.

Bine de ┼čtiut

Pulberea de cărbune medicinal se combină întotdeauna cu un pahar cu apă. Neamestecată, ea se poate depune în plămâni, provocând complicaţii.