Cărbunele vegetal nu trebuie să-ţi lipsească din casă. Află ce probleme digestive tratează!

1 pastile 18142984 jpg jpeg

Mesele bogate în mâncăruri grase pot îngreuna digestia, ceea ce duce la apariţia senzaţiei de balonare. În loc să apelezi la medicamentele clasice, încearcă un remediu natural, cărbunele vegetal.

Cunoscut şi sub numele de carbo activatus, cărbunele vegetal sau medicinal se obţine prin arderea la temperaturi înalte a lemnului sau a cojilor (tei, nuc, cireş, plop), în medii lipsite de oxigen. Astfel, în loc să se transforme în cenuşă, lemnul devine cărbune, având la suprafaţa sa o reţea microscopică de pori. Se găseşte sub formă de comprimate, capsule sau pulbere.

Ameliorează simptomele toxiinfecţiei alimentare

Crampele abdominale, greaţa şi febra pot fi cauzate de o toxiinfecţie alimentară. Cărbunele vegetal reţine bacteriile din tubul digestiv şi astfel simptomele scad în intensitate. Se iau 1-3 g de cărbune medicinal, la fiecare 2 ore şi se consultă medicul specialist. Remediul nu se administrează mai mult de 3 zile. Cărbunele este o măsură de prim ajutor şi în cazul otrăvirilor cu medicamente, ciuperci otrăvitoare sau substanţe toxice. Se administrează 2 linguriţe de pulbere de cărbune vegetal, dizolvate într-un pahar cu apă, apoi se cere ajutor medical specializat.

Combate diareea

Fie că este produsă din cauza problemelor biliare sau a asocierii unor alimente, diareea poate fi oprită prin administrarea de pulbere de cărbune medicinal. Se amestecă 1 linguriţă de cărbune în 100 ml apă şi se bea de la primele simptome. Remediul se ia de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara, nu mai mult de 3 zile.

Previne balonarea

Deficitul de enzime digestive sau digestia lentă duc la apariţia balonării din cauza gazelor acumulate la nivelul căile digestive. Reţeaua de pori de pe suprafaţa capsulelor de cărbune vegetal absoarbe gazele din intestin şi ameliorează senzaţia de preaplin. Se iau 1-2 capsule de cărbune imediat după masă sau ori de câte ori este nevoie. Colita, cauzată de inflamaţia mucoasei colonului, poate fi tratată cu pulbere de cărbune vegetal. Aceasta distruge flora patogenă din intestine şi previne astfel crampele abdominale. Se amestecă 1 g de pulbere de cărbune vegetal cu 100 ml apă şi se bea cu 30 de minute înainte de mesele principale. Tratamentul durează 3 săptămâni, timp în care sunt excluse din dietă pâinea albă, orezul, fructele proaspete şi uscate.

Alte beneficii

Tratează rănile superficiale

Tăieturile, zgârieturile sau înţepăturile de insecte se vindecă mai repede dacă se aplică pe piele o pastă din cărbune vegetal. După ce zona a fost dezinfectată, se amestecă bine cărbunele cu apa cât să se formeze o pastă, apoi se întinde pe piele şi se lasă să acţioneze 20-30 de minute. Se îndepărtează cu apă caldă. Tratamentul se repetă până la vindecarea rănii. Remediul este recomandat şi celor care au varice în stadiu incipient.

Albeşte dinţii

Pentru a îndepărta petele de pe dinţi este recomandat cărbunele medicinal. Înainte de periajul cu pastă de dinţi, se presară pe periuţă 1-2 g de pudră de cărbune vegetal. Se periază 2-3 minute, apoi se spală dinţii. Procedura se repetă 3 săptămâni, dimineaţa şi seara.

Bine de ştiut

Pulberea de cărbune medicinal se combină întotdeauna cu un pahar cu apă. Neamestecată, ea se poate depune în plămâni, provocând complicaţii.