Aten┼úie la toxiinfec┼úia alimentar─â! Cum o recuno┼čti ┼či ce trebuie s─â faci

1 pancreas jpg jpeg

├Än lunile de var─â, riscul de a face o toxiinfec┼úie este mai mare, din cauza temperaturilor crescute, care favorizeaz─â alterarea alimentelor. Pentru a evita o astfel de nepl─âcere, este bine s─â ┼čtii ce m─âsuri s─â respec┼úi.

Printre bolile digestive acute frecvente vara se num─âr─â toxiinfec┼úiile alimentare. De┼či majoritatea sunt benigne, sunt situa┼úii c├ónd pot s─â apar─â ┼či complica┼úii.

Toxiinfec┼úiile alimentare sunt cauzate de diferite bacterii, virusuri sau al┼úi agen┼úi patogeni prezen┼úi ├«n alimentele consumate. Printre microbii implica┼úi ├«n apari┼úia toxiinfec┼úiilor alimentare se num─âr─â Salmonella, Campylobacter E.coli, Clostridia ┼či Shigella.

Sursa infec┼úiei o reprezint─â consumul de alimente alterate precum carnea, pe┼čtele, produsele lactate, ou─âle, sosurile ┼či maionezele. De asemenea, toxiinfec┼úia alimentar─â poate fi cauzat─â ┼či de consumul de fructe ┼či legume stropite cu substan┼úe chimice.

Cum se manifest─â

Severitatea toxiinfec┼úiei depinde de perioada de incuba┼úie a germenului implicat, precum ┼či de starea de s─ân─âtate a persoanei ┼či de v├órsta ei. Boala debuteaz─â ├«n maximum 48 de ore de la consumul alimentului contaminat. Cele mai frecvente simptome ale toxiinfec┼úiei alimentare sunt: durerile abdominale, grea┼úa, v─ârs─âturile, diareea, febra, frisoanele. ├Än cele mai multe cazuri, simptomele dispar dup─â 2 - 3 zile.

ÔÇ×├Än contextul epidemiologic ├«n care ne afl─âm, simptomele ├«nt├ólnite ├«n toxiinfec┼úiile alimentare pot reprezenta ┼či manifest─âri digestive ├«n cadrul infec┼úiei cu noul coronavirus, de aceea trebuie ┼úinut cont de cirmcumstan┼úele ├«n care aceste simptome au ap─ârut, iar discu┼úia cu medicul de familie este esen┼úial─âÔÇŁ, afirm─â dr. Cezarina Matei.  

Permis ┼či interzis

Dac─â ai simptome specifice toxiinfec┼úiei alimentare, se recomand─â repausul alimentar ┼či consultul medical. Pentru un diagnostic exact, medicul poate recomanda examene microbiologice, virusologice ┼či parazitare.

├Än cazul ├«n care sunt prezente diareea ┼či v─ârs─âturile, principalul risc este deshidratarea. Dup─â ce senza┼úia de vom─â dispare, persoana trebuie s─â se hidrateze cu ap─â plat─â sau sup─â strecurat─â de zarzavat, ├«n cantit─â┼úi mici, la intervale scurte.   

Evit─â s─â iei tratamente din proprie ini┼úiativ─â! Unele medicamente (de pild─â, Imodium, indicat ├«n diaree) pot s─â ├«ncetineasc─â tranzitul intestinal, ceea ce permite microbilor s─â ├«┼či multiplice timpul de proliferare ├«n tubul digestiv.  

Când trebuie să nu amâni vizita la medic

ÔÇ×C├ónd febra peste 38 ┬░C persist─â ├«n ciuda m─âsurilor antitermice, c├ónd v─ârs─âturile sunt foarte dese ┼či pacientul nu se poate hidrata, c├ónd apar semne de deshidratare (urinare rar─â ┼či ├«n cantitate mic─â, senza┼úie de gur─â uscat─â, ame┼úeal─â), c├ónd diareea dep─â┼česte 3 zile sau exist─â scaune cu s├ónge ┼či tulbur─âri de vedere, se impune consultul medicalÔÇŁ, recomand─â dr. Cezarina Matei.

Exist─â cazuri severe de toxiiinfec┼úie aliementar─â pentru care spitalizarea este esen┼úial─â, put├ónd ap─ârea complica┼úii renale sau neurologice.  

Sfaturi pentru a o preveni

  • ├Änainte de a preg─âti m├óncarea sau de a g─âti, spal─â-te bine pe m├óini.
  • Cur─â┼ú─â bine suprafe┼úele ┼či ustensilele cu care prepari m├óncarea ┼či folose┼čte toc─âtoare separate pentru carne ┼či legume.
  • Evit─â s─â cumperi alimente de la v├ónz─âtorii ambulan┼úi.
  • Depoziteaz─â alimentele la rece c├ót mai repede posibil dup─â achizi┼úionare.
  • Nu recongela alimentele.
  • ├Än cazul ├«n care consumi lapte nepasteurizat, fierbe-l ├«nainte de consum.
  • Cump─âr─â ou─â care au ├«nscris─â data de expirare.
  • Spal─â bine legumele ┼či fructele.
  • M├ónc─ârurile g─âtite nu trebuie p─âstrate mai mult de 3 - 4 zile ├«n frigider.
  • Cur─â┼ú─â s─âpt─âm├ónal frigiderul.

Citeste si: Ce tipuri de dureri pot fi cauzate de emoţii

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Cezarina Matei

medic specialist medicin─â de familie, competen┼úe ├«n homeopatie, gemoterapie, acupunctur─â ┼či ultrasonografie general─â, clinica Biolumimedica, Bucure┼čti, tel. 0722.644.706

Din cauza v─ârs─âturilor ┼či a diareii, echilibrul hiroelectolitic este perturbat ├«n aceast─â afec┼úiune, iar principalele m─âsuri vor ┼úine de rehidratarea organismului, prin consumul de ap─â (2 litri/zi), adminstrarea de ceaiuri de ment─â, mu┼če┼úel ┼či busuioc, care au propriet─â┼úi antiseptice ┼či antialgice, s─âruri de rehidratratare.

Regimul alimentar trebuie s─â fie bazat pe supe de r─âd─âcinoase ┼či orez fiert ├«n primele 2 zile, introducerea celorlalte alimente f─âc├óndu-se treptat. Tratamentul va cuprinde probiotice, care s─â restabileasc─â echilibrul floreri intestinale, antibiotic recomandat de medic, dup─â antibiogram─â, ├«n cazul ├«n care s-a efectuat o coprocultur─â , antivomitive, dac─â v─ârs─âturile sunt foarte dese, ┼či antitermice, pentru comabterea febrei.

Gemoterapia poate ajuta prin extractul din muguri de smochin (reglatoar al secte┼úiei gastrice), extractul din ml─âdi┼úe de meri┼čor (normalizeaz─â tranzitul) ┼či extractul din ml─âdi┼úe de afin (efect astingent ┼či antiseptic; combate diareea).