Ne apropiem de momentul cel mai potrivit să ne exprimăm recunoştinţa faţă de persoanele care ne-au ajutat pe parcursul anului, este perioada când ne împăcăm cu noi înşine şi cu ceilalţi, dăruim timp şi cadouri celor pe care îi apreciem. De Sărbători, psihologul Aida Popescu ne sfătuieşte să nu îi uităm pe cei care se simt singuri şi au nevoie de noi şi să ne bucurăm mai mult de tradiţiile strămoşeşti.

Asociem Sărbătorile cu bucuria, fie ea şi indusă de reclame şi campaniile comerciale, şi cu apropierea de familie. Ce putem face să apreciem mai mult această perioadă a anului?
Psiholog Aida Popescu: Sărbătorile au, în primul rând, o semnificaţie religioasă. Crăciunul sărbătoreşte Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos. Este o sărbătoare care, în mod tradiţional, reuneşte familia. De aceea, trebuie să încercăm, în special în această perioadă a anului, să ne bucurăm de prezenţa celor dragi, să încercăm să aplanăm micile conflicte şi să preţuim la justa valoare punctele comune şi calităţile pe care le are fiecare. Este momentul cel mai potrivit pentru a ne exprima recunoştinţa faţă de persoanele care ne-au ajutat şi, de asemenea, de a face daruri celor care sunt mai puţin favorizaţi de soartă.

În trecut, mai ales la sat, oamenii respectau cu sfinţenie tradiţiile. În prezent, a apărut interesul pentru obiceiuri noi, împrumutate din alte culturi. Cât mai contează tradiţiile pentru omul modern? Este important să nu le pierdem?
Psiholog Aida Popescu: Din păcate, tradiţiile autentice contează mai puţin pentru omul modern. Bineînţeles că acest lucru depinde de regiune şi de apartenenţa la mediul rural sau urban. Au fost adoptate multe obiceiuri preluate din alte culturi datorită migraţiei tinerilor, accesului extrem de facil la informaţie, presiunii societăţii de consum. Este important să ne păstrăm tradiţiile, să nu le pierdem, pentru că reprezintă transmiterea unui conţinut cultural şi religos, un factor al identităţii unei comunităţi, un mod de „a da mai departe“ (acesta este şi sensul cuvântului „tradiţie“).

Bucuria reîntâlnirii cu cei dragi vine la pachet cu daruri, unele simbolice, altele cu „greutate“. De ce ar trebui să ţinem cont când alegem şi oferim cadourile?
Psiholog Aida Popescu: Sunt multe aspecte de care ar fi bine să ţinem cont, ca de exemplu: sex, vârstă, educaţie, preferinţe, nevoi, utilitate, buget şi, nu în ultimul rând, de relaţia pe care o avem cu persoana căreia îi facem cadoul. Dar, în acelaşi timp, putem alege şi varianta de a oferi tuturor acelaşi cadou. Un cadou simbolic, legat de semnificaţia Sărbătorilor. Şi să nu uitam să fim creativi!

În luna decembrie, cheltuim probabil cel mai mult pe cadouri şi alimente pentru masa de Sărbători. Cum putem supravieţui „presiunilor“ de a risipi mulţi bani, adesea pe lucruri de care nu avem neapărat nevoie?
Psiholog Aida Popescu: Lista de cumpărături este bine să fie făcută cu rigurozitate. Trebuie gândit la fiecare produs dacă este de folos şi dacă îşi merită preţul. Nu ar fi rău să facem economii din timpul anului şi să stabilim care sunt priorităţile. Să încercăm să ne concentrăm pe dimensiunea spirituală, pe lucruri mai puţin costisitoare, dar încărcate de valoare sentimentală, care, de cele mai multe ori, aduc mai multă bucurie decât cele foarte scumpe.

Adesea, vizitele de Sărbători înseamnă sesiuni obositoare de cumpărături şi riscuri ca bucuria revederii să fie umbrită de frustrări legate de cheltuieli şi timp pierdut. Cum putem schimba în bine această realitate?
Psiholog Aida Popescu: Ar fi bine ca multe dintre cumpărături să fie făcute online, să fie alese cadouri simbolice, cu semnificaţie, legate de spiritul Sărbătorilor şi/sau cadouri utile, necesare. Să punem mai mult accentul pe pregătirea noastră sufletească şi psihică, astfel încât Sărbătorile să ne găsească în pace cu noi şi cu ceilalţi.
Adesea, gazdele cad în capcana pregătirilor pentru oaspeţi şi nu mai reuşesc să se bucure de magia reîntâlnirii cu cei dragi şi de adevărata semnificaţie a Crăciunului. Ce le sfătuiţi?
Psiholog Aida Popescu: Să facă pregătirile treptat, în colaborare, sau să apeleze la o firmă de catering dacă au posibilităţi financiare. Oaspeţii să fie încurajaţi să participe şi ei cu bucate pe care ştiu să le pregătească, astfel încât să fie o părtăşie şi din acest punct de vedere. Trebuie planificat totul din timp!
Ce măsuri trebuie să luăm ca să evităm presiunea psihică ce însoţeşte luna decembrie, supranumită şi luna cadourilor?
Psiholog Aida Popescu: Ar fi de dorit ca listele de cumpărături, cumpărăturile şi pregătirile să fie făcute din timp, cu participarea întregii familii. Fiecare, de la mic la mare, să încerce să contribuie cu ceva la pregătiri. E foarte important să avem aşteptări realiste şi să ştim să ne setăm limitele, să spunem „nu“ în cazul în care ne dăm seama că este prea mult pentru noi, că suntem suprasolicitaţi sau să cerem ajutorul atunci când avem nevoie.

Ce valori le transmitem copiilor când vine vorba de Crăciun?
Psiholog Aida Popescu: Să le explicăm copiilor valoarea religioasă a Crăciunului, faptul că sărbătorim Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos, cel care a ales să moară pentru iertarea păcatelor oamenilor. Să le spunem poveşti pe înţelesul lor, astfel încât să le rămână întipărite adevăratele valori creştine: iubirea, pacea, binele, speranţa. Familia este locul în care copiii învaţă ce este bine şi ce este rău. Sărbătorile sunt un prilej ca aceste valori să fie trăite şi aprofundate. Statisticile arată că în perioada Sărbătorilor se înmulţesc cazurile de suicid, iar oamenii se simt tot mai singuri, chiar şi atunci când sunt înconjuraţi de familie şi de prieteni. De ce aleg persoanele vulnerabile să îşi încheie socotelile cu viaţa tocmai în această perioadă?
Psiholog Aida Popescu: Perioada Sărbătorilor este pentru majoritatea un prilej de bucurie. Există însă şi persoane care, din pricina singurătăţii, a frustrărilor, a ignorării de către ceilalţi, a problemelor financiare, aleg să se sinucidă. Sărbătorile reprezintă „declanşatori aniversari“. Persoanele care sunt singure se regăsesc şi mai singure decât în timpul anului. Toţi cei care au familie/prieteni stau cu cei dragi, iar cei singuri îşi reamintesc cu durere de vremurile în care îi aveau alături pe cei apropiaţi.
Cum putem recunoaşte semnele anxietăţii şi ale depresiei la cei din jur şi cum îi putem ajuta, chiar dacă unii refuză cu vehemenţă ajutorul?
Psiholog Aida Popescu: Simptomele depresiei sunt: sentimente de tristeţe, lipsa speranţei, pierderea interesului pentru majoritatea activităţilor, insomnii, lipsa energiei, senzaţia de oboseală, sentimente de vinovăţie sau de inutilitate, dificultăţi de gândire sau de concentrare. Dintre simptomele anxietăţii, mai des întâlnite sunt nervozitate permanentă, tensiune musculară, transpiraţii, ameţeli, palpitaţii, dificultăţi de respiraţie, temeri şi presimţiri rele. Pe cei la care recunoaştem aceste simptome îi putem îndrepta către medic/psiholog dacă sunt receptivi. Dacă nu vor să consulte un cadru de specialitate, ar fi bine să încercăm să le fim aproape, să-i susţinem, să-i ascultăm şi să venim în întâmpinarea nevoilor lor.
Cum ne putem proteja de stresul Sărbătorilor, de părţile mai puţin plăcute care pot apărea la întâlnirile cu rudele (limbaj mai colorat, în special după consum de băuturi alcoolice)?
Psiholog Aida Popescu: Ne putem proteja evitând persoanele care generează probleme/conflicte şi reducând cantitatea/ tăria ridicată a băuturilor alcoolice. De asemenea, să încercăm să evităm discuţiile în contradictoriu şi să invităm persoane care ştim că se înţeleg. Sărbătorile pot fi un prilej de iertare şi de împăcare, astfel că putem încerca să rezolvăm eventualele conflicte cu această ocazie.
Am lăsat la final, ca o concluzie, care este scopul real al Sărbătorilor, al tradiţiilor şi cum ne pot face viaţa mai frumoasă?
Psiholog Aida Popescu: Scopul real al Sărbătorilor este să ne conectăm la tradiţiile care dau viaţă în prezent trecutului şi să ne bucurăm de ele împreună cu familia şi cu cei dragi. Sunt ca o legătură transgeneraţională. Este momentul în care încercăm să fim mai buni, mai toleranţi, să iertăm şi să dăruim, să acordăm timp, atenţie şi grijă celor pe care-i iubim. Să ne bucurăm de tradiţiile strămoşeşti, de colinde, împodobitul bradului, dăruirea cadourilor şi, nu în ultimul rând, de faptul de a fi împreună!

CV
Psiholog clinician Centrul Oncologic
Sanador, Bucureşti – intervenţie
psihologică clinică primară, controlul
primar al factorilor psihologici implicaţi
în sănătate şi boală
Competenţă în psihotraumatologie
şi asistare psihologică
(investigarea şi asistarea
psihologică a traumelor psihice)
 Competenţă în psihooncologie
 Competenţă în EMDR (Eye
Mouvement Desensitization and
Reprocessing – desensibilizarea şi
procesarea prin mişcări oculare)

@Sanador