Psiholog Aida Popescu: „De Sărbători, să iertăm, să dăruim şi să ne bucurăm de cei dragi“

1 psiholog aida popescu craciun jpg jpeg

Ne apropiem de momentul cel mai potrivit să ne exprimăm recunoştinţa faţă de persoanele care ne-au ajutat pe parcursul anului, este perioada când ne împăcăm cu noi înşine şi cu ceilalţi, dăruim timp şi cadouri celor pe care îi apreciem. De Sărbători, psihologul Aida Popescu ne sfătuieşte să nu îi uităm pe cei care se simt singuri şi au nevoie de noi şi să ne bucurăm mai mult de tradiţiile strămoşeşti.

Asociem Sărbătorile cu bucuria, fie ea şi indusă de reclame şi campaniile comerciale, şi cu apropierea de familie. Ce putem face să apreciem mai mult această perioadă a anului? Psiholog Aida Popescu: Sărbătorile au, în primul rând, o semnificaţie religioasă. Crăciunul sărbătoreşte Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos. Este o sărbătoare care, în mod tradiţional, reuneşte familia. De aceea, trebuie să încercăm, în special în această perioadă a anului, să ne bucurăm de prezenţa celor dragi, să încercăm să aplanăm micile conflicte şi să preţuim la justa valoare punctele comune şi calităţile pe care le are fiecare. Este momentul cel mai potrivit pentru a ne exprima recunoştinţa faţă de persoanele care ne-au ajutat şi, de asemenea, de a face daruri celor care sunt mai puţin favorizaţi de soartă.

Din păcate, tradiţiile autentice contează mai puţin pentru omul modern. Bineînţeles că acest lucru depinde de regiune şi de apartenenţa la mediul rural sau urban. Au fost adoptate multe obiceiuri preluate din alte culturi datorită migraţiei tinerilor, accesului extrem de facil la informaţie, presiunii societăţii de consum. Este important să ne păstrăm tradiţiile, să nu le pierdem, pentru că reprezintă transmiterea unui conţinut cultural şi religos, un factor al identităţii unei comunităţi, un mod de „a da mai departe“ (acesta este şi sensul cuvântului „tradiţie“).

Sunt multe aspecte de care ar fi bine să ţinem cont, ca de exemplu: sex, vârstă, educaţie, preferinţe, nevoi, utilitate, buget şi, nu în ultimul rând, de relaţia pe care o avem cu persoana căreia îi facem cadoul. Dar, în acelaşi timp, putem alege şi varianta de a oferi tuturor acelaşi cadou. Un cadou simbolic, legat de semnificaţia Sărbătorilor. Şi să nu uitam să fim creativi!

Lista de cumpărături este bine să fie făcută cu rigurozitate. Trebuie gândit la fiecare produs dacă este de folos şi dacă îşi merită preţul. Nu ar fi rău să facem economii din timpul anului şi să stabilim care sunt priorităţile. Să încercăm să ne concentrăm pe dimensiunea spirituală, pe lucruri mai puţin costisitoare, dar încărcate de valoare sentimentală, care, de cele mai multe ori, aduc mai multă bucurie decât cele foarte scumpe.

Ar fi bine ca multe dintre cumpărături să fie făcute online, să fie alese cadouri simbolice, cu semnificaţie, legate de spiritul Sărbătorilor şi/sau cadouri utile, necesare. Să punem mai mult accentul pe pregătirea noastră sufletească şi psihică, astfel încât Sărbătorile să ne găsească în pace cu noi şi cu ceilalţi.

Să facă pregătirile treptat, în colaborare, sau să apeleze la o firmă de catering dacă au posibilităţi financiare. Oaspeţii să fie încurajaţi să participe şi ei cu bucate pe care ştiu să le pregătească, astfel încât să fie o părtăşie şi din acest punct de vedere. Trebuie planificat totul din timp!

Ar fi de dorit ca listele de cumpărături, cumpărăturile şi pregătirile să fie făcute din timp, cu participarea întregii familii. Fiecare, de la mic la mare, să încerce să contribuie cu ceva la pregătiri. E foarte important să avem aşteptări realiste şi să ştim să ne setăm limitele, să spunem „nu“ în cazul în care ne dăm seama că este prea mult pentru noi, că suntem suprasolicitaţi sau să cerem ajutorul atunci când avem nevoie.

Să le explicăm copiilor valoarea religioasă a Crăciunului, faptul că sărbătorim Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos, cel care a ales să moară pentru iertarea păcatelor oamenilor. Să le spunem poveşti pe înţelesul lor, astfel încât să le rămână întipărite adevăratele valori creştine: iubirea, pacea, binele, speranţa. Familia este locul în care copiii învaţă ce este bine şi ce este rău. Sărbătorile sunt un prilej ca aceste valori să fie trăite şi aprofundate.

Perioada Sărbătorilor este pentru majoritatea un prilej de bucurie. Există însă şi persoane care, din pricina singurătăţii, a frustrărilor, a ignorării de către ceilalţi, a problemelor financiare, aleg să se sinucidă. Sărbătorile reprezintă „declanşatori aniversari“. Persoanele care sunt singure se regăsesc şi mai singure decât în timpul anului. Toţi cei care au familie/prieteni stau cu cei dragi, iar cei singuri îşi reamintesc cu durere de vremurile în care îi aveau alături pe cei apropiaţi.

Simptomele depresiei sunt: sentimente de tristeţe, lipsa speranţei, pierderea interesului pentru majoritatea activităţilor, insomnii, lipsa energiei, senzaţia de oboseală, sentimente de vinovăţie sau de inutilitate, dificultăţi de gândire sau de concentrare. Dintre simptomele anxietăţii, mai des întâlnite sunt nervozitate permanentă, tensiune musculară, transpiraţii, ameţeli, palpitaţii, dificultăţi de respiraţie, temeri şi presimţiri rele. Pe cei la care recunoaştem aceste simptome îi putem îndrepta către medic/psiholog dacă sunt receptivi. Dacă nu vor să consulte un cadru de specialitate, ar fi bine să încercăm să le fim aproape, să-i susţinem, să-i ascultăm şi să venim în întâmpinarea nevoilor lor.

Ne putem proteja evitând persoanele care generează probleme/conflicte şi reducând cantitatea/ tăria ridicată a băuturilor alcoolice. De asemenea, să încercăm să evităm discuţiile în contradictoriu şi să invităm persoane care ştim că se înţeleg. Sărbătorile pot fi un prilej de iertare şi de împăcare, astfel că putem încerca să rezolvăm eventualele conflicte cu această ocazie.

Scopul real al Sărbătorilor este să ne conectăm la tradiţiile care dau viaţă în prezent trecutului şi să ne bucurăm de ele împreună cu familia şi cu cei dragi. Sunt ca o legătură transgeneraţională. Este momentul în care încercăm să fim mai buni, mai toleranţi, să iertăm şi să dăruim, să acordăm timp, atenţie şi grijă celor pe care-i iubim. Să ne bucurăm de tradiţiile strămoşeşti, de colinde, împodobitul bradului, dăruirea cadourilor şi, nu în ultimul rând, de faptul de a fi împreună!

CV

Psiholog clinician Centrul Oncologic

Sanador, Bucureşti – intervenţie

psihologică clinică primară, controlul

primar al factorilor psihologici implicaţi

în sănătate şi boală

Competenţă în psihotraumatologie

şi asistare psihologică

(investigarea şi asistarea

psihologică a traumelor psihice)

 Competenţă în psihooncologie

 Competenţă în EMDR (Eye

Mouvement Desensitization and

Reprocessing – desensibilizarea şi

procesarea prin mişcări oculare)

@Sanador