Ce recomandă neurologii pentru a avea o viaţă lungă şi sănătoasă
Una dintre cele mai simple activităţi din zi este şi cea mai importantă pentru organism: somnul. Medicul Mihai Radu Ionescu, neurolog, atrage atenţia asupra faptului că lipsa acestuia produce dezechilibre pe toate planurile, iar o noapte pierdută aduce cu ea nu doar oboseală şi irascibilitate, dar şi dificultăţi de concentrare, depresie sau obezitate.
Chiar dacă, în teorie, pare uşor, în practică, somnul este o problemă pentru mulţi români, mai ales că stilul de viaţă este unul din factorii determinanţi ai calităţii somnului. ”Câţi dintre noi nu am experimentat o îmbunătăţire remarcabilă a somnului după ce am făcut o excursie lungă pe munte sau mers mai mulţi kilometri cu bicicleta sau am înotat? Totodată, ajută să menţinem o oră regulată de trezire, acesta fiind un lucru sub controlul nostru, versus ora de culcare care natural poate varia mai mult. Precum şi evitarea substanţelor stimulante precum cafeaua, ceaiul, alcoolul sau fumatul, în mod special în apropierea perioadei de somn”, explică dr. Mihai Radu Ionescu. Deşi în continuare somnul rămâne un proces extrem de misterios pentru oamenii de ştiinţă, este destul de clar că lipsa somnului are efecte negative. ”Efectul principal este asupra capacităţii de atenţie şi de concentrare. Aparent, în mod special sunt afectate domenii ce ţin mai degrabă de gândirea creativă decât de funcţiile logice şi executive, ceea ce poate explica de ce multe acţiuni <pe pilot automat> le putem face într-un mod relativ satisfăcător chiar şi atunci când nu am dormit suficient. Învăţarea, însă, suferă ca urmare a privării de somn în primul rând prin afectarea memoriei şi în mod special este afectată consolidarea memoriei ”, adaugă specialistul. Efectele pe care cei mai mulţi dintre noi le observă după o noapte în care nu ne-am odihnit suficient sunt iritabilitatea sau lipsa de răbdare, iar studiile confirmă acest lucru. Cercetările făcute pe grupuri mari de adolescenţi au subliniat o creştere a simptomelor de depresie sau de anxietate la adolescenţii care dormeau insuficient. ”A fost dovedită asocierea între cantitatea mică de somn şi obezitate, toleranţa alterată la glucoză şi diabet. Acestea au un efect global de creştere a riscului cardiovascular. Un studiu pe un grup mic de pacienţi a arătat inclusiv o creştere mică, dar semnificativă, a tensiunii arteriale şi după o singură noapte cu somn insuficient pe un grup de pacienţi. De asemenea, există dovezi că somnul insuficient ar putea acţiona ca un factor de risc independent cardiovascular”, explică dr. Mihai Radu Ionescu.
Igiena somnului - cum poţi avea un somn odihnitor?
Astfel, somnul are beneficii nu doar asupra creierului, dar şi asupra întregului corp, astfel că medicul recomandă ca fiecare adult să îşi asigure minimum 6 - 8 ore de somn în fiecare noapte. ”Chiar dacă nu există o rutină universal acceptată ca fiind cea corectă, e de preferat să avem un ritual stabil de somn şi să încercăm să respectăm principiile de igienă de somn. Somnul, alimentaţia şi sportul sunt stâlpii unei vieţi sănătoase”, consideră specialistul. ”Igiena somnului” reuneşte astfel obiceiurile pe care fiecare ar trebui să le respecte pentru a-şi creşte şansele de a avea un somn suficient şi odihnitor:
-evitaţi activitatea fizică cu cel puţin două ore înainte de culcare
-camera de somn trebuie să fie întunecată şi răcoroasă
-evitaţi să mâncaţi imediat înainte de somn
-purtaţi haine largi şi confortabile
-urmaţi un program stabil din punctul de vedere al orei culcare şi de trezire
-evitaţi consumul de cofeina
-evitaţi să învăţaţi sau să mâncaţi în pat, în aşa fel încât atunci când vă aşezaţi în pat să devină un semnal natural care să inducă somnul.