Medic nefrolog: consumul de lichide este extrem de important în prevenirea afecţiunilor renale

1 dr grigore costin tomulescu nefrolog medicentrum jpg jpeg

C├ónd s─â ne facem griji pentru s─ân─âtatea rinichilor no┼čtri, care sunt simptomele care trebuie s─â ne dea de g├óndit ├«n a contacta un medic nefrolog ┼či c├ót de vulnerabili sunt pacien┼úii cu probleme renale ├«n cazul ├«mboln─âvirii cu Covid-19? Dr. Grigore ÔÇô Costin Tomulescu, medic nefrolog, disponibil pentru evalu─âri la distan┼ú─â pe platformaMedicentrum.ro, aduce l─âmuriri cu privire la ├«ntreb─ârile de mai sus ┼či face recomand─âri importante pentru men┼úinerea s─ân─ât─â┼úii renale.

Care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă pacienţii care vă contactează prin platforma de telemedicină?

Cele mai frecvente probleme cu care se confrunt─â pacien┼úii care m─â contacteaz─â pe platforma de telemedicin─â sunt cre┼čterea creatininei serice ┼či/sau a ureei sangvine, infec┼úiile urinare recidivante, litiaza renal─â, precum ┼či nefropatia diabetic─â, prezent─â la un pacient cu istoric ├«ndelungat de diabet zaharat.

Care sunt simptomele care ar trebui s─â ne fac─â s─â c─âut─âm un nefrolog?

Simptomele sau semnele cel mai des întâlnite care arată necesită discuţiei cu un medic nefrolog sunt:

- Mirosul neplăcut al urinei ce poate apărea în infecţiile de tract urinar sau mirosul modificat al urinei atunci când se asociază cu diabetul zaharat;

- Culoarea modificat─â a urinei, care ├«n mod normal este clar─â ┼či de culoare galben deschis. Modificarea culorii ├«n maro poate indica spre exemplu afec┼úiuni hepato-biliare. Urina de culoare verde poate ap─ârea ├«n urma folosirii unor medicamente precum albastrul de metilen sau ├«n infec┼úia urinar─â cu anumite bacterii.

- Tulbur─ârile de mic┼úiune, precum cre┼čterea frecven┼úei urin─ârilor, senza┼úia de usturime la urinare, durerea din timpul urin─ârii, reten┼úia ┼či incontinen┼úa urinar─â ┼či nevoia imperioas─â de a urina.

- Hematuria, prin care se ├«n┼úelege prezen┼úa s├óngelui ├«n urin─â, poate indica de la prezen┼úa unei infec┼úii urinare ┼či p├ón─â la probleme renale complexe.

- Edemele care apar atunci c├ónd excesul de lichide din organism nu mai poate fi eliminat cu u┼čurin┼ú─â, acestea fiind re┼úinute ├«n corp. Cele mai frecvente localiz─âri ale edemelor sunt la nivelul pleoapelor, fe┼úei, membrelor inferioare, fiind mai accentuate diminea┼úa.

- Durerea lombară, prezentă în afecţiuni renale precum colica renală, litiaza renală sau pielonefrita acută.

Care sunt analizele pe care ar trebui s─â le facem ┼či la ce interval pentru a putea identifica o problem─â renal─â din timp?

Analizele de baz─â recomandate atunci c├ónd dorim s─â evalu─âm func┼úia renal─â sunt urm─âtoarele: creatinin─â, uree, acid uric, glicemia, hemograma, sumarul de urin─â ┼či/sau urocultura precum ┼či ionograma. Analiza care ne arat─â ┼či ne orienteaz─â cu privire la func┼úia renal─â este reprezentat─â de creatinina seric─â. Atunci c├ónd aceasta este crescut─â, rinichii nu-┼či mai ├«ndeplinesc func┼úia cu succes. Al─âturi de creatinin─â, ┼či ureea reprezint─â un marker fidel al bunei func┼úion─âri a aparatului excretor renal. Hemograma ofer─â de asemenea informa┼úii pre┼úioase legate de afectarea renal─â. O valoare sc─âzut─â a hemoglobinei poate indica asocierea afect─ârii renale cu anemia, des ├«nt├ólnit─â mai ales ├«n boala cronic─â de rinichi. De asemenea, o cre┼čtere a leucocitelor poate ├«nsemna prezen┼úa unei infec┼úii de tract urinar, fiind necesare un examen sumar de urin─â ┼či o urocultur─â, acestea din urm─â fiind alte analize extrem de pre┼úioase ├«n orientarea diagnosticului.

Intervalul de timp la care ar trebui s─â repet─âm analizele depinde de asocierea altor afec┼úiuni. De exemplu, un pacient cu boal─â cronic─â de rinichi, hipertensiune arterial─â ┼či diabet (cele mai frecvente afec┼úiuni asociate), cu anemie secundar─â, necesit─â reevaluare lunar─â.

Pacienţii care prezintă doar un grad incipient de afectare renală, pot fi reevaluaţi la 3 sau 6 luni.

Pacien┼úilor care nu prezint─â vreo afectare renal─â li se recomand─â repetarea anual─â a analizelor uzuale. Ca investiga┼úie imagistic─â, ecografia renal─â este cel mai frecvent utilizat─â, reprezent├ónd o tehnic─â rapid─â, neinvaziv─â ┼či relativ ieftin─â de caracterizare a dimensiunilor, structurii ┼či anomaliilor la nivel renal.

├Än ce m─âsur─â putem preveni bolile renale ┼či cum anume putem face asta?

├Än primul r├ónd, consumul de lichide este extrem de important ├«n prevenirea afec┼úiunilor renale. O persoan─â s─ân─âtoas─â trebuie s─â consume zilnic aproximativ 2 litri de lichide, cea mai important─â fiind desigur, apa, ┼či, desigur, evit├ónd b─âuturile acidulate. Cel mai mare inamic al afec┼úiunilor renale este reprezentat de consumul de sare, care duce la reten┼úia de sodiu ├«n organism. Unui pacient s─ân─âtos i se recomand─â o diet─â normosodat─â (cu con┼úinut normal de sare), ├«n vreme ce unui pacient cu boal─â cronic─â de rinichi, spre exemplu, i se recomand─â o diet─â hiposodat─â (cu con┼úinut sc─âzut sau chiar absent de sare). A┼čadar, extrem de important─â este dieta, recomand├óndu-se un regim de via┼ú─â echilibrat ┼či f─âr─â excese, bogat ├«n legume ┼či fructe, cu evitarea excesului de gr─âsimi.

Ce se poate ├«nt├ómpla ├«n cazul trat─ârii ÔÇ×dup─â urecheÔÇŁ?

Atunci c├ónd pacientul nu apeleaz─â la un medic de specialitate ┼či se trateaz─â ÔÇ×dup─â urecheÔÇŁ, exist─â riscul ca problema renal─â s─â se accentueze. O banal─â infec┼úie de tract urinar incorect tratat─â ┼či cu multiple episoade de recidiv─â, f─âr─â o antibiogram─â care s─â ne orienteze asupra tratamentului cu antibioticul cel mai potrivit, poate duce ├«n timp la o infec┼úie care s─â nu mai r─âspund─â la una sau mai multe clase de antibiotice. O boal─â cronic─â de rinichi, spre exemplu, a c─ârei inciden┼ú─â este din ce ├«n ce mai mare ├«n ultimii ani ┼či care nu este frecvent monitorizat─â, poate duce la agravarea insuficien┼úei renale, care ├«n stadiul ei cel mai grav (stadiul 5), mai are ca op┼úiuni doar dializa sau transplantul renal.

Ce factori influenţează sănătatea renală?

Conform statisticilor, 1 din 10 români suferă de o afecţiune cronică a rinichilor, incidenţa bolii cronice de rinichi fiind mai crescută în rândul populaţiei vârstnice. Factorii care influenţează sănătatea renală sunt:

- Un consum adecvat de lichide (~2 litri/zi), mai mare ├«n perioadele cu temperaturi crescute, cu evitarea consumului de alcool ┼či a b─âuturilor acidulate;

- Alimenta┼úia ├«n afec┼úiunile renale depinde de tipul acestora. Astfel, se recomand─â: o diet─â normosodat─â (con┼úinut normal de sare) la un pacient s─ân─âtos ┼či hiposodat─â (con┼úinut sc─âzut de sare) la unul cu afectare renal─â; o diet─â normoglucidic─â (consum normal de zaharuri) la un pacient s─ân─âtos ┼či hipoglucidic─â (consum sc─âzut de zaharuri) la un pacient diabetic; o diet─â normoproteic─â (aport normal de proteine) la un pacient s─ân─âtos ┼či hipoproteic─â (aport redus de proteine) la unul cu boal─â cronic─â de rinichi ├«n stadiu avansat; o diet─â normolipidic─â (con┼úinut normal de gr─âsimi) la un pacient s─ân─âtos ┼či una hipolipidic─â (pu┼úine gr─âsimi) la un pacient dislipidemic;

- Sedentarismul se asociaz─â ┼či el cu afec┼úiunile renale, recomand├óndu-se un nivel de activitate fizic─â ├«n func┼úie de v├órsta pacientului;

- ├Än boala polichistic─â renal─â, de exemplu, care se manifest─â prin prezen┼úa mai multor chisturi la nivelul unuia sau ambilor rinichi, precum ┼či ├«n alte boli renale, o component─â important─â e reprezentat─â de transmiterea ereditar─â;

- Tulbur─ârile ce pot ap─ârea ├«n timpul sarcinii variaz─â de la o banal─â infec┼úie urinar─â ┼či p├ón─â la stadiul final al bolii renale care necesit─â dializa, toate acestea fiind influen┼úate de schimb─ârile pe care sarcina le induce organismului;

- Stresul este, de asemenea, incriminat ├«n afec┼úiunile renale, precum ┼či ├«n diabetul zaharat, care se asociaz─â frecvent afect─ârii renale.

Cum poate evolua o boal─â renal─â netratat─â ├«n timp?

Dup─â cum am mai spus, o boal─â cronic─â de rinichi, spre exemplu, poate evolua ├«ntr-un ritm alert ├«n lipsa monitoriz─ârii, put├óndu-se ajunge ├«ntr-o perioad─â relativ scurt─â chiar la terapia de substitu┼úie a func┼úiei renale, reprezentat─â prin dializ─â sau prin transplant renal. Se recomand─â adresarea c─âtre nefrolog atunci c├ónd analizele arat─â o cre┼čtere a creatininei ┼či a ureei serice ┼či monitorizarea periodic─â, prin care se urm─âre┼čte stagnarea sau progresia minim─â a afec┼úiunii renale.

De ce persoanele cu probleme renale au risc crescut de a face complicaţii în cazul contaminării cu coronavirus?

Se ┼čtie c─â infec┼úia cu COVID-19 afecteaz─â ├«n primul rand pl─âm├ónii, dar secundar ┼či restul organelor, rinichii nef─âc├ónd excep┼úie. S-a dovedit c─â pacien┼úi cu cazuri severe de COVID-19 au avut func┼úia renal─â afectat─â, chiar ┼či acei pacien┼úi care nu se ┼čtiau cu probleme renale, exist├ónd aici mai multe teorii asupra mecanismelor. Au fost ┼či cazuri ├«n care pacien┼úii diagnostica┼úi cu noul coronavirus au dezvoltat insuficien┼ú─â renal─â acut─â ┼či au necesitat dializ─â de urgen┼ú─â, ├«n unele cazuri pacien┼úii ┼či-au recuperat func┼úia renal─â ┼či nu au mai necesitat dializ─â. Datorit─â patologiei complexe ┼či afec┼úiunilor asociate, pacien┼úii diagnostica┼úi cu boli renale sau dializa┼úi se afl─â ├«n categoria cu risc de complica┼úii ├«n cazul infect─ârii cu noul Coronavirus SARS-CoV2. Din acest motiv, pacien┼úii cu boli renale, dializa┼úi sau transplanta┼úi renal au un risc mai mare de a dezvolta complica┼úii ┼či de deces, ace┼čtia trebuind s─â ia m─âsuri suplimentare de precau┼úie pentru a limita posibilitatea de a contracta COVID-19.

Care sunt bolile care duc ┼či la afec┼úiuni renale, ca o complica┼úie ? Care sunt cel mai des ├«nt├ólnite situa┼úii de acest gen pe care le ├«nt├ómpina┼úi?

Exist─â un num─âr mare de boli care duc ┼či la afec┼úiuni renale, cel mai des ├«nt├ólnite fiind: hipertensiunea arterial─â, diabetul zaharat, infec┼úiile de tract urinar recurente ┼či pielonefritele, cefaleea cronic─â, guta, sinuzitele recurente, ciroza hepatic─â, hepatita B sau C, deteriorarea auzului, amigdalita sau unele tipuri de cancere.