Ce se întâmplă cu tensiunea ta arterială atunci când mănânci banane în fiecare zi?
Bananele sunt bine cunoscute pentru conținutul lor de potasiu, iar acest nutrient poate oferi beneficii importante pentru sănătatea inimii. Cercetările sugerează că un consum regulat de alimente bogate în potasiu, cum ar fi bananele, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
Aportul de potasiu ajută
Un studiu recent publicat în American Journal of Physiology – Renal Physiology consolidează dovezile conform cărora creșterea aportului de potasiu, concomitent cu reducerea consumului de sodiu, poate ajuta la gestionarea eficientă a tensiunii arteriale crescute.

Potasiul de banane aduce multiple beneficii sănătății. Foto: Shutterstock.
„Sodiul crește tensiunea arterială, iar aportul de potasiu o scade”, a declarat Daniel Jones, decan și profesor emerit la University of Mississippi School of Medicine, pentru revista Verywell.
Alte alimente bogate în potasiu, precum avocado și broccoli, pot contribui de asemenea la controlul tensiunii arteriale.
Studiul evidențiază și diferențe în reglarea tensiunii arteriale între bărbați și femei.
„Sexul biologic și vârsta pot influența modul în care organismul nostru răspunde la sare și potasiu, ceea ce deschide calea către abordări mai personalizate în prevenirea hipertensiunii”, a declarat Yasi Ansari, nutriționist principal la UCLA Health din Santa Monica, pentru revista Verywell.
„De exemplu, femeile aflate în perioada premenopauzală tind să aibă un răspuns al tensiunii arteriale mai redus la un aport ridicat de sodiu, comparativ cu bărbații de aceeași vârstă”, a explicat ea.
Totuși, potrivit acestui studiu, după vârsta de 60 de ani, riscul și prevalența hipertensiunii la femei ajung să depășească nivelul observat la bărbați.
O singură banană nu acoperă necesarul zilnic de potasiu
Consumul unei banane pe zi este, în general, în regulă, însă nu este indicat să exagerezi. Prea mult potasiu poate duce la hiperkaliemie, o afecțiune caracterizată prin niveluri ridicate de potasiu în sânge.
De asemenea, va trebui să mănânci mai mult decât o singură banană pentru a-ți atinge obiectivele zilnice de potasiu. „Bananele sunt o sursă bună de potasiu, dar nici măcar consumul exclusiv de banane nu este suficient pentru necesarul zilnic de potasiu”, a spus Jones. „Ar trebui consumate și alte alimente care conțin potasiu.”
Potrivit lui Ansari, bananele oferă și micronutrienți precum vitamina C și compuși antioxidanți, precum și fibre care susțin sănătatea intestinală.
O banană de mărime medie conține:
- 358 mg de potasiu, adică 9% din valoarea zilnică recomandată
- 22 g de carbohidrați
- 3 g de fibre, adică 12% din valoarea zilnică recomandată
Alte alimente bogate în potasiu pe care le poți adăuga în dietă
Dacă ești în căutarea altor alimente bogate în potasiu sau nu dorești să mănânci banane, se recomandă:
- Un cartof de mărime medie, cu coajă: 925 mg de potasiu
- O jumătate de cană de caise uscate: 378 mg de potasiu
- O cană de linte fiartă: 366 mg de potasiu
- O cană de dovleac: 296 mg de potasiu
- Un sfert de cană de stafide: 307 mg de potasiu
De asemenea, poți combina bananele cu alte alimente. „De exemplu, sunt excelente ca topping pentru boluri cu smoothie sau terci de ovăz și sunt ușor de combinat cu unturi din nuci sau semințe”, a adăugat prof. Ansari.
Sursa: Very Well Health























