De ce unele relații durează mai mult decât altele? Secretele cuplurilor fericite

Iubirea veșnică pare un concept desprins din filmele și poveștile celebre de dragoste. Oricât de irealistă ar părea această idee pentru unele persoane, există relații de iubire care supraviețuiesc în timp grație unor ,,mici secrete’’ care mențin armonia în viața de cuplu.

image

,,Niciodată să nu-ți fie teamă să-ți ceri scuze’’

Acesta este sfatul cuplului George și Olive Ford, în vârstă de 95, respectiv 92 de ani. Cei doi locuiesc în vestul Angliei și au sărbătorit recent aniversarea lor de 65 de ani de căsnicie, informează www.huffingtonpost.co.uk/. S-au cunoscut în Dublin, prin intermediul unui prieten comun. De atunci, căsnicia lor rezistă datorită respectului, iertării și a dragostei unuia față de celălalt.

,,Oferă puțin și ia puțin”

Cuplul Arthur și Mary Freeland, în vârstă de 90, respectiv 91 de ani, consideră că o relație de iubire se menține dând și primind puțin câte puțin din partea partenerului, în fiecare zi. Cei doi locuiesc în Anglia și au mărturist că au fost foarte apropiați unul de celălalt încă din copilărie. Mary susține că ea și soțul ei formează o echipă și că se ajută reciproc zi de zi. Când a fost întrebată care crede că este secretul relației lor, ea răspuns râzând: ,,Dumnezeu știe!” Dar, în același timp, femeia consideră că respectul și susținerea sunt baza unei relații de durată. De asemenea, cuplul Arthur-Mary sfătuiește cuplurile mai tinere să ia decizia de a face copii abia după căsătorie.

,,Asigurați-vă că vă distrați mereu împreună”

Pasiunea pentru tenis i-a adus împreună încă din anul 1972. Ivor în vârstă de 87 de ani și Margarete Sherne de 84 de ani s-au cunoscut pe terenul de tenis. Cei doi au 6 copii și 12 nepoții și consideră că secretul relației lor de durată este că au grijă unul de celălalt, împărtășesc hobby-uri și pasiuni comune și se distrează împreună.

Citeşte şi: De ce unii oameni sunt fideli şi alţii nu? Explicaţiile psihologului

Alte sfaturi pentru a avea o relație lungă de iubire

Respectul și iubirea sunt de bază în clădirea unei relații de durată. Dar, la fel de importante sunt și planurile comune de viitor și comunicarea. Nu ezita să-i împărtășești partenerului viziunea ta asupra relației voastre în viitor. Vorbește cu el și află planurile și ideile lui, apoi îmbinați-le și proiectați-vă viziunea relației în viitor. Cu fiecare reușită comună, atașamentul în cuplu va crește și relația va dura mai mult. De asemenea, nu uita de micile atenții și cadouri, care sunt un prilej bun pentru momentele de tandrețe. Intimitatea, atât emoțională cât și cea sexuală, sunt importante în cuplu, lipsa lor putând să-i îndepărteze pe parteneri.

Anca-Teodora Popa