Depresia la adolescenti trebuie tratata la timp. Face victime

1 depresia la adolescenti jpg jpeg

Este posibil ca un copil sa sufere de depresie? Cu siguranta, da. Nu doar adultii se pot imbolnavi. Depresia la adolescenti este o realitate care nu ar trebui ignorata.

Cei mai multi adulti si chiar parinti cred ca un copil nu poate experimenta starile acestei afectiuni perfide. Depresia la adolescenti incepe, insa, din perioada copilariei si poate fi diferentiata cu usurinta, datorita simptomelor cu care se manifesta. Specialistii psihiatri spun ca este dificil sa pui un diagnostic precis la un copil mic, dar poti suspecta ca exista o problema, cand acesta plange des, este timorat, nu vrea sa se joace cu ceilalti copii şi acuza dureri diverse, de burta, de cap.

Copiii mai mari pot experimenta stari de tristete ca nu au prieteni, de exemplu, iar tristetea lor se poate transforma in agresiune. In cazul adolescentilor, simptomele sunt similare cu cele ale adultilor.

Depresia la adolescenti, cele mai frecvente simptome

Observa comportamentul tanarului si ia masuri. Urmatoarele semne se repeta in mod persistent si nu ai cum sa nu le recunosti:

-stare de iritabilitate si furie cu grad mare de intensitate

-probleme comportamentale evidente

-tristete si sentimente de neputinta

-dorinta de a sta departe de mediul social

-sensibilitate si incapacitatea de a tolera refuzuri

-scadea poftei de mancare sau, dimpotriva, cresterea apetitului

-insomnie sau stare de oboseala inexplicabila

-crize de plans si de violenta verbala

-dificultati de concentrare

-probleme de sanatate somatice care nu raspund la tratament - dureri de stomac, dureri de cap, probleme legate de controlul sfincterian

-incapacitatea de a functiona optim in timpul activitatilor de acasa, la scoala ori cu persoanele cu care petrece timpul in afara programul educativ

-sentimente de vina sau de devalorizare

-incapacitatea de a lua decizii si de a se concentra

-ganduri suicidale.

De retinut ca fiecare adolescent se comporta, gandeste si simte diferit. Multi prezinta simptome variate, in functie de anumite momente si contexte din viata. Chiar daca, in multe cazuri, adolescentii depresivi se integreaza fara probleme in mediul cu ceilalti copii si nu isi tradeaza suferinta, exista unele modificari de comportament care pot fi semnale de alarma. De aexemplu, adolescentii pot manifesta disfunctii la nivelul activitatilor sociale, scaderea interesului pentru scoala si implicit a performantelor scolare, modificarea aspectului fizic.

Citeste mai multe despre depresia la adolescenti:

Depresia la copii nu este de netratat!

Depresia postpartum - cum iti dai seama ca esti afectata